Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Olivový olej

yanull yanull
Olivový olej

Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají se spadnout na zem na plachty, sbírají se do nádob a lisují se za studena - do 50 stupňů. Další oleje jsou panenské, rafinované a směsi olejů. Ze zdravotního hlediska patří olivový olej mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. Na lidský organismus má řadu blahodárných léčivých účinků. Mezi jeho přednosti patří snižování cholesterolu. Používá se v kuchyni jako zálivka do salátů, majonéz a těstovin. Na rafinovaném oleji, který má vyšší kouřový bod, lze i smažit.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Tagliatelle

Tagliatelle jsou ploché a dlouhé vaječné nudle z tvrdozrnné pšenice původem z Itálie. Jsou podobné… Číst dál

Tagliatelle

Tahina, tahini

Tahini je pasta ze sezamových semínek. Semínka mohou být obojí, loupaná i neloupaná. U nás se… Číst dál

Tahina, tahini

Tajine, tažín

Tajine je severoafrický pokrm a zároveň keramická hliněná nádoba, v níž se připravuje. Poklice má… Číst dál

Tajine, tažín

Tamarillo (lilek rajčenka)

Oválné, až 9 cm veliké, plody tamarilla mají pevnou a lesklou slupku, pod kterou je ukrytá masitá a… Číst dál

Tamarillo (lilek rajčenka)

Tamarind

Tamarind (tamaryšek, kyselé datle, indické datle) má silně sladkokyselou chuť. Luskovité plody jsou… Číst dál

Tamarind

Tandoori

Tandoori je asi 1 m vysoká hliněná nebo kovová kruhová pec, zapuštěná do země, ve které se topí… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se… Číst dál

Cordon bleu

Flank steak

Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je… Číst dál

Flank steak

Mouka

Mouka se mele již od paleolitu. Je to rozmělněná vnitřní část obilného zrna a umlít lze z každé… Číst dál

Mouka

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering