Domácí sýr z domácího kefíru

spagetka Kuchařka:

Sýry 58 názorů

522

Suroviny

hustý domácí kefír z tibetské houbičky již přecezený z houbiček(množství dle toho, kolik kefíru chceme dát)
vhodný obal na odkapání - plátěný sáček, bavlněná utěrka apod.
provázek na zaškrcení (toho obalu!!)
nádoba na zachycení syrovátky
vhodné místo na zavěšení - já dala do sprch.koutu
pivo (já použila 10 Kozla a táta už po mně ani jiný nechce) - není nutné
sušená paprika
chilli
bylinky (zkrátka jak chutná nám)
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pracujeme nad nádobou na syrovátku. Velmi hustý kefír, který jsme přecedili - (zbavili houbiček, které dáme opět do mléka), nalijeme do obalu, nejprve opatrně rukou vyždímáme nejřidčí tekutinu (pozor, aby moc nestříkala okolo), pak těsně nad hladinou kefíru pevně omotáme provázek, aby se syrovátka už uvolnila a kapala sama.

  2. Zavěsíme tak, aby obal byl nad nádobou a syrovátka kapala volně do ní.

  3. Vždy tak po 2 hodinách zkontrolujeme a umístíme provázek pevně nad povrch již tuhnoucího sýru. Mělo by to trvat tak 24 - 48 hodin, doba je závislá na množství a hustotě kefíru.

  4. Že je hotovo, zjistíme tak, že zmáčknutím obalu už nekape syrovátka - nějaká kapička za dlouhou dobu už nevadí.

  5. Sýr je neuvěřitelně jemný, voní po kefíru má příjemně nakyslou chuť. Je sice malilinko drobivější, ale dá se zředit mlékem a utřít do hladka. Dá se využít jako základ pomazánky a i různě ochucovat. Můžeme ochutit pivem.
    Na domácím chlebu s hrnkem mléka nebo kefíru mana nebeská.

  6. Pozor syrovátku rozhodně nevylíváme!!!!! Je vhodná k přímému pití, můžeme ji přidat do chleba - jak jsem se dozvěděla díky cathleen, výborně nahradí sušenou syrovátku.
    O jejích dalších účincích a použití si přečtěte tu v odkazech v POZNÁMCE
    Zkusila jsem poprvé, když mí hodně zhoustnul kefír, že byl skoro nepitelný a opravdu doporučuji.
    Postup i recept je samozřejmě staletími odzkoušený a autora fakt nelze nalézti.
    Stejný recept jen z kefíru zde není, ale vím, že řada lidiček si kefír doma dělá.

Poznámka

http://cs.wikipedia.org/wiki/Syrov%C3%A1tka

http://www.akrodif.com/Kefir/KefirMliko.aspx

Na obrázku je asi 250 g sýru z 1,3 l kefíru

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 61 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí sýr z domácího kefíru

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    magdalenka: tak tohle mi nedošlo, vidím při čtení receptu, že to fakt může někoho zavádět, upřesním to v receptu
    Filip: Filipe, pokud je to tak, jak píše Magdalenka, tak se obávám, že houbičky jsou už nepoužitelné a je potřeba si sehnat nové.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    spagetka: Filip zrejme nevedel, že ten kefír už je precedený...bez hubiek.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Filip: :-O:-O jak se mohly dostat houbičky do sýra? :-O:-O, že si děláte šoufky :-p:-p:-p:-p ? Pracujete jen s kefírem nikoli s houbičkama

    Odpovědět

  • Filip Filip(neregistrovaný)

    Dobrý den
    měl bych dotaz ohledně vyndání houbiček ze sýru. Jak je všechny vyndám, abych mohl dělat další kefír :-? :-? :-?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    magdalenka: můžeš prostě přimíchat k sýru, já to dělala pro tátu - dopsala jsem .

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    spagetka: prosím, kam sa pridáva to pivo???

    Odpovědět

  • janulle janulle

    spagetka: už je zaděláno a za pár dní dám vědět:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    janulle: ale klidně vstup, vždyť diskutujeme a různě vyslovené názory nikomu nevaděj, naopak. Osobně bych dělala z toho třídenního, denní je podle mne nevyzrálý. Bude lepší, když si to vyzkoušíš sama.

    Odpovědět

  • janulle janulle

    cathleen: holky nerada do to vstupuju, ale já to mám taky tak. Do druhé dne je hotovo. Ale z jakého kefíru teda sýr dělat?! Z toho 1 denního nebo 3 denního? Váš názor????

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    spagetka: ano. Mám houbiček víc, než by mělo být - skoro dvě lžíce. Dáváme jim něco málo přes půl litru mléka a v teple místnosti je z toho kefír během 24 hodin. V parném létě ještě dříve.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    cathleen: a za den ho máš hotový? :-O:-O:-O

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    spagetka: spagi, u nás kefír "jede", takže také denně z houbiček sléváme hotový a doplňujeme sklenici s kefírákama mlékem čerstvým:-p Jednak máme dost houbiček a také by se kefír na všechny nedostal, nechat ho kefírovat déle.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    janulle: také to nechávám jen tak vykapat, nevymačkávám ;-)

    Odpovědět

  • janulle janulle

    cathleen: dávám zhruba vrchovatou polévkovou lžíci na necelý 1/2litr mléka. Druhý den je to fakt už dost vysrážené. Pokud to nestíhám a přetáhnu čas o půl dne už je to kyselé. Proto mám trochu obavu nechat to 2-3 dny. Možná kvůli tomu sýru to vyzkouším. Ješzě si říkám, že jsem to neměla v té utěrce moc mačkat. Zkusila jsem to tedy přelít znovu a mám to jen svázané a zavěšené nad hrnkem a pomalu odkapává čirá tekutina. Nechám to do rána. Uvidíme:-(

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    cathleen: souhlas, ale denně vyměňovat mléko? :-O

    Odpovědět

1 2 3 4 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo