Garam Masala #1

arrefeena Kuchařka: arrefeena

cca 10 lžic Ostatní 3 názory

Suroviny

Plná dávka:
3 lžíce celého koriandru
3 lžíce celého římského kmínu
20 kardamonů zelených
10 kousků skořice (2,5 cm)
2 lžíce celého hřebíčku
10 muškátových květů
10 kardamonů černých
1/2 muškátového oříšku
1 lžíce celého černého pepře
4 bobkové listy
1 lžíce jedlých okvětních lístků růže (najdete v čajích)
1 lžíce celého fenyklu
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Připravte si koření a pokud používáte nějaké koření již v mleté formě, tak jej dejte stranou.

  2. Rozpalte pánev na středním plamenu (bez oleje) a když je horká přesypte do ní celá koření. Stále míchejte. Když koření začne pěkně voňet anebo tmavnout, tak jej okamžitě sundejte z hořáku.

  3. Přesypte zpět na talíř a nechejte vychladnout. Vychladlé koření po částech umelte v čistém mlínku na kávu nebo utlučte v hmoždíři. Přesyjte do připravené nádoby přes velmi jemný cedník. Zbytky z cedníku vraťte do mlýnku a přidejte další část celého koření.

  4. Do nádobky můžete předem vložit zahnutý papírek s názvem směsi. Přesypte do vzduchotěsné nádoby. Uzavřte víčkem a skladujte na chladném, suchém a tmavém místě. Směs časem ztrácí na vůni a aroma, proto je lepší namlít jen malé množtví, ale častěji.

Poznámka

http://www.youtube.com/watch?v=NwVwUsNm6Qk

Garam masala je neodmyslitelnou součástí zejména severní indické kuchyně

(masité). Každý správý šéfkuchař si mele svou vlastní směs koření. Ingredience a

poměry koření jsou rozdílné v každé oblasti Indie, Bengálska, Pakistánu, Srí Lanky

ale i v každé rodině. V Indii prý bývali obchůdky, kam jste si přinesli své koření a

oni vám ho namleli. Dnes se dá garam masala koupit již namletá i u nás v

superarketech, na trzích nebo o poutích a jiných událostech. Dobrá garam masala

vám zaručí skvělé výsledky ve vaší kuchyni a špatná garam masala vám může

všechnu snahu pokazit. Garam masala se používá ve své celé formě a to zejména v

rýžových pokrmech, ale i v omáčkách, kdy přijde do horkého oleje hned jako první

a vpustí do něj své aroma. Mletá garam masala se používá na dochucení a jako

poslední třešnička na dortu u téměř všech indických pokrmů. Toto je můj

osvědčený recept na garam masalu a tomu se kupovaná garam masala nikdy

nemůže vyrovnat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Garam Masala #1

  • Eduard Eduard(neregistrovaný)

    arrefeena:
    Dnes nie sme v stredoveku a preto je to blbost.
    KARDAMOM je názov na celom svete a v Cesku tiez!

    Odpovědět

  • arrefeena arrefeena(autorka receptu)

    Druhy
    elettaria (znám jako: zelený, pravý, skutečný)
    amomum (znám jako černý kardamon, hnědý kardamon, kravan, džava, bengálský, sijamský, bílí nebo červený)

    Ve čtvrtém století se dostali do Řecka ze severní Persie, zatímco jiné zdroje jsou obeznámeny s tím, že jejich původ je z Indie.

    Slovo kardamom je odvozeno z latinského cardamomun, což je polatinštěný název odvozený z řeckého kardamomon, složeniny kardamon a amomon. Nejranější podoba v řečtině byla kardamíja. V Novém zákoně se objevuje slovo amomon, které označuje aromatickou rostlinu.

    Nejnovější ožnačení elettaria je odvozeno z jihoazijského jazyka (v hindštiě ilajči a pandžábštině ilejči).

    Ve středověké angličtině a středověké francouzštině je znám pod názvem cardamon a tudíž se doteď používají obě formy.

    Odpovědět

  • zuzazuza55 zuzazuza55(neregistrovaný)

    ...koření je kardamoM:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: masala masala recept garam masala garam masala recept jak použít garam masala indická pánev garam masala indická masala garam masála recepty recept garam masala malsala garam masala v kuchyni indická omáčka massala garam masala kde koupit omáčka masala garam masala recept na co se používá indická omáčka masala masala koření recept omáčka garam masala skorice v indické kuchyně recepty masala omáčka