Tlačené žemle - postup

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 14 názorů

Suroviny

jakéhokoliv světlé kynuté těsto
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly (podle množství těsta) a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 10 minut odpočinout.

  2. Pak je všechny svrchu potřeme olejem a obrácenou vařečkou (též namočenou v oleji) je narazíme až k podložce.

  3. Naražené žemle obrátíme vzhůru nohama a uložíme je kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.

  4. Téměř vykynuté je obrátíme, potřeme vodou, posypeme kmínem nebo hrubou solí a po krátkém dokynutí dáme upéct

Poznámka

Postup používali už pekaři v minulém století – smáčknutím středu před kynutím a pečením se mohla žemle v troubě lépe zvětšit. Nejdříve se teplem rozpínala do stran a nahoru a když byla pěkně klenutá, teprve se zvedla i v promáčklém místě a středem (v místě zmáčknutí) se „trhla“.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 65 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tlačené žemle - postup

Tématické fráze: žemle výroba buclaté prdelky recept na žemle kratky postup v receptu efektní triky do limonád tlacene domácí žemle