Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čert

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min Bez doby kynutí těsta

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta)

Nejen doma, ale i na některých školách se pečení čertů v předvánoční době stalo tradicí. Při ní se děti motivují k ruční práci, kde mohou uplatnit svou kreativitu. Vytváření čertů z kynutého těsta dle tradiční receptury děti nesmírně baví.

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 180 kJ /
4 584 kcal
Bílkoviny114,02 g
Tuky105,12 g
Vláknina32,85 g
Cholesterol 748 mg
Sodík 624 mg
Sůl1,42 g
Sacharidy779,07 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z vykynutého, propracovaného těsta nakrájíme dílky a z každého uděláme silnější váleček. Krok 2: Dvěma zářezy z boku naznačíme postavičce krk, vršek hlavičky svisle nařízneme a prsty sformujeme rohy. Krok 3: Z těla nařízneme nohy a ruce a každou budoucí končetinu ještě podélně rozřízneme. Krok 4: Prameny končetin smotáme, konce smáčkneme k sobě a ruce založíme pod boky. Krok 5: Takto je necháme na plechu nakynout, pak potřeme vejcem, můžeme posypat třeba mákem (hrudník a konce nohou), oči naznačit rozinkami a upéct ve vyhřáté troubě.

TIP: Mikuláš a čert z kynutého těsta - jak na to

Zveřejněno 2. 12. 2009

Poznámka autorky cathleen

Použít můžeme jakékoliv těsto na vánočku, třeba http://www.toprecepty.cz/recept/5964-vanocka-ii/

Tyto postavičky se u nás doma vždycky pekly před Mikulášem a říkalo se jim "pajtáši".

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čert

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D1E6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čert

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D1E6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Wow! Paráda!:-):yes::yes:

Cathleen - uplne jsem zapomnela napsat, ze jsem i letos na Mikulase pekla tveho mikulase a certa. Az dneska, kdy davam do kupy fotky jsem na ne narazila. Bodik jsem ti dala jiz pred rokem a tak letos pridavam fotku:-K

:-!:-)):yes::yes::yes: +11

Tak jsem dnes upekla reparát. Měla jsem čerstvé droždí a je to vidět - jsou nakynulí až až :-D:-D:-D Děti mně ukecali, že čert bez vidlý není čert. Takže má vidle a ještě jsem postavičky ozdovila susenými brusinkami. ;-)

Teda holky. ti vaši Mikuláši, čerti a andělé jsou úžasní:-K Škoda, že nemůžu dát další bod Mirce,Paprice a HancePu:yes: Holky paráda:-8:-8:-8

:-)Hani, je nádherný! A ty slunečnicové "chlupy"!:-D:yes::yes:

Ivuš, tak ti přidávám dalšího čertíka, Mikuláš byl obratem sněden, aniž bych ho stačila vyfotit:-(Přidala jsem slunečnicová a dýňová semínka a hned po vyfocení zmizel i čert:-D:yes::yes:

To Gabina: dělala jsem těsto ze 400g mouky a měla jsem 4 čertíky cca 20cm velké (ale nevykynuté :-( ). Dnes už mám droždí se slonem, takže bude reparát.;-)
Mirčo - jsou krásní. :yes::yes: Použiji nápad s rozinkama.;-)

Cathleen:-)díky:-8.Kluci na ně koukali jak "husa do flašky":-O:-D-ale hlavně,když jsem je vyndavala z trouby,tak přišli čerti živí a to bylo jiné pokoukáníčko;-).

Mirčo, jedním slovem - nádhera!:yes::yes:Doufám, že se prckům líbili:-)

Cathleen:-)taky jsem se dnes pustila do tvých nadpřirozených bytostí;-) a ještě mi tu krásně voní(do těsta jsem přidala trošku citron.kůry):-p.Posílám ti nejen boďku č.10 za prima nápad,ale i obrázek těch mých pekelníků:-8.Nejsou sice jako ti tvý nebo Papriččiny fešáci-ovšem co do vůně a chuti jsou jistě tak dobří jako ti vaši:-p;-).Od Papričky jsem "obšlehla" makový kožíšek a jako oči a jazyk jsem dala rozinky.Snad se ti budou alespoň trošku líbit:-8.

Tak jsem dneska upekla certika i mikulase podle tvojeho mandloveho testa. Jsem zvedava, co tomu budou rikat deti. Tobe bodik:yes:9:yes:

Papričko, kolik čertíků jsi měla a jaké množství mouky:-? Také se na ně chystám

Jsou pěkné já budu dělat úplně poprvé, protože mám pekárnu a je radost dělat těsto a sušené droždí mě nikdy nezradilo, dělám už 2 roky těsta v pekárně a výhradně ze sušeného.

Jsou nádherní!:yes:
To sušené droždí mě taky párkrát zradilo (nebo aspoň nevykynulo tak, jak jsem si představovala) a tak používám pouze živé - dobře zabalené vydrží v lednici dlouho a dá se dokonce s úspěchem mrazit.
Zkus příště do nástřihů na očíčka strčit i po rozince;-)

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
certi z kynuteho testa, čert z kynutého těsta, čert z těsta, certi z testa, čert, obrázek čerta, kynutý čert, kynutí čerti, jak upéct čerta, obrázky čerta, kynutí čertíci, certi, těsto na čerty, obrázky čertů, obrázky čert a mikuláš, čert obrázek, čert a mikuláš obrázky, čerti obrázky, postavička čerta, recept čert

Suroviny:
voda, cukr, droždí čerstvé, máslo, rozinky, vejce, sůl, mouka hladká, vejce, mandle plátkové

Přidat fotografie receptu