

Bigus
Suroviny
- Vepřové maso - nejlépe libový bůček
- Kysané zelí
- koření na krkovičku
- Kmín
- sůl
- pepř
- Mletá paprika
- Pikantní klobása
- česnek
Postup přípravy receptu
Maso nakrájíme na větší kostičky, přidáme koření, trošku podlijeme vodou a pečeme.
Když je maso skoro měkké, tak přidáme zelí, papriku, česnek a dále pečeme. Před dokončením přidáme paprikovou klobásu. Podáváme s knedlíkem nebo chlebem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bigus
-
Magdalenko tak jsem se ptala přítele a on mi vysvětlit , že není "debil;aby vyslovoval "o; jako"u,;
je to rozený Polák
-
Koubkova: lenže Poliaci to "o" vyslovujú skoro ako "u"...
-
Mám doma Poláka a zná jen bigos
-
Slovo bigos jsem jěště v Polsku neslyšel a to ho mám projeté celé.Vždy bigus.
-
humus :(
-
Ještě cibuli a smetanu a máte Segedín!
-
U nás se tomuto jídlu odjakživa říkalo bigoš,houby do něj určitě nepatřily a protlak se tam taky nedával.Celá rodina se po něm může utlouct :)Vařil se úplně obyčejně jako rychlé a jednoduché jídlo.Prababička byla Polka a podle jejího receptu ho vaříme stále:)
-
Určitě neoriginální recept, málo surovin, nevím, co si představit pod pojmem sdružené koření, navíc v receptu chybí sušené houby.
-
mamka taky dela tohle ale jmenuje se to bigos dela se v Polsku mamka je polka. Miluju to moooc dobry
-
Nejsem si jist zda pojem sdružené koření není trochu překlep. Sdružené koření po polsku "włoszczyzna" je sestava převážně kořenové zeleniny: mrkev, petržel, celer, kapusta, pórek. Do Polska tuto sestavu zavedla královna Bona (z rodu Sforza, proslavený travičský rod). Proto "włoszczyzna".
Pamatuješ E.Miloš
-
Ochutnali jsme v Polsku a od té doby doma děláme ,je to vynikající.
-
Mila Terezko, muj manzel je taky polak
a polsky bigos jak ho popisujete Vy je opravdu vyborny, vari se dokonce nekolik dni. Za chvili Vanoce, tak vidim, ze se dam do vareni Bigosu
-
lenino,v sekci tipy-triky ses ptala na zdrclou tvarohovou bábovku..nemůže to být třeba tím,že ji brzy vyklopíš horkou z formy?Zkus ji nechat ve formě trochu vychladnout, teprve potom vyklopit.Nebo zkus jiný recept
-
manžel je polák a také říká bigos.a u nich se tam dávájí tri druhy masa.každé se dělá zvlášť.libové vepřové se osmaží,dá bokem.bůček taktéž,hovězí,a nakone klobása.to vše se dá do uvařeného změklého zelí,a to vše se ještě také vaří spolu a nakonec se přidá protlak .manžel pochází z města tarnowskie gory.takto se bigos vaří u nich.v každé části polska se tomu říká jinak.vaše babička je také z polska nebo odjinud?
-
bobkový list, nové koření a celý pepř