Bigos pana Tadeusza
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 17 399 kJ / 4 159 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 457,81 g |
Tuky | 165,34 g |
Vláknina | 82,10 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 17,21 g |
Sůl | 41,50 g |
Sacharidy | 142,03 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz”
Księga IV Dyplomatyka i łowy.
„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegną i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów.”
Tam v kotlících bigos hřáli. Těžko básníkovi
bigosu vůni, chuť i barvu podat slovy;
sluch pojme slov jen zvuky, rýmované stopy,
však tresti žaludek z nich městský nepochopí.
Neb jídla litevská i písně – cenit k tomu
Žít nutno na vsi, zdráv být, z honby brát se domů.
Leč chutným bigos jest i bez podmínek takých,
neb umělou je skladbou zelin všelijakých,
z nichž zeli sekané jde při něm nad vše jiné,
když, jak dí pořekadlo, samo do úst plyne.
To z vybraného masa nejlepší kusy
se v kotli uzavřeno ve své šťávě dusí,
mok ze všech žil jí prýští, žárem klokotaje,
až z nádoby to varem kypí přes okraje
a kořeněnou vůní povětří kol vssává.
Již bigos hotov. Lovci třikrát křikli „sláva”;
lžícemi zbrojný útok vedou v nádob lůně,
měď hřmí, dým buchá, bigos prchá jako vůně,
již zmizel, uletěl již! Prázdné kotle zejí,
z nich páry jako z jícnů zhaslých sopek vějí.
Překlad: Elišky Krásnohorské
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 2. 2019 14:18
1. 2. 2019 14:12
1. 2. 2019 11:02
26. 1. 2019 20:51
26. 1. 2019 19:44
26. 1. 2019 17:22
29. 12. 2017 22:17
9. 12. 2016 22:39
19. 12. 2015 18:34
17. 4. 2014 10:42
15. 1. 2014 13:59
Mě spíš zarazilo, že houby se dávají do velkého hrnce jako první. Ale pak jsou tam ještě jednou, až mezi posledními surovinami (myslím, že toto je správně).
Popis receptu je sice hezký na čtení, ale moc rozvláčný na vaření - ztrácím se v něm.
Jinak bude papáníčko určitě vynikající.
15. 1. 2014 12:05
Možná to špatně chápu, ale nemělo tam být v popisu u věty "Potom je lehce povařím a dám do hrnce i s vodou ve které byly povařeny", místo povařeny - namočeny????? Je to maličkost, tak se předem omlouvám jestli to chápu špatně
18. 8. 2013 20:35
http://www.youtube.com/watch?v=8_Tbc_XTnPw
18. 8. 2013 20:32
18. 8. 2013 13:44
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust
Přidáno před 6 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 7 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno 23. 4. 2024 11:41
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35
Právě bylo uvařeno:
Linecký tvarohový koláč s pikantní marmeládou
Fitulka uvařila před 38 sekundami
Rozpraskané čokoládové sušenky
Zuzka... uvařila před 52 minutami
Rychlá celerová polévka
Miluska56 uvařila před 1 hodinou
Hrníčkové knedlíky s pažitkou
Dedula1 uvařil před 1 hodinou
Luxusní a rychlý makovník
Kocinka uvařila před 1 hodinou
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Kava 2 uvařila před 1 hodinou
Kynuté ovocné knedlíky
Monica19 uvařila před 1 hodinou
Kynuté houskové knedlíky
janakrejzarova uvařila před 2 hodinami
Zelený chřest s anglickou slaninou
Katerain uvařil před 3 hodinami
Moravský vrabec
KlaraVesela uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Další recepty
Tématické fráze: bigos nejlepší recepty bigos nejlepší recept výborný vynikající bigos bigoš bigos bigos.pl bigos.pl bigos recept povaření masa před uzením připálené zelí vepřový bigoš jak uvařit bigus bigos-nejlepší recept bigoš v pomalém hrnci kwaszona kapusta bigos z uzeného masa povareni klobas pred uzenim pravy bigos watch krvavý valentýn bigos recept sušené švestky bigos pl
Suroviny: zelí kysané, zelí hlávkové, maso hovězí, klobása, bok uzený, vývar, švestky sušené, houby sušené, cibule, víno červené, protlak rajčatový, vavřín, jalovec, sádlo
Bigos pana Tadeusza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DZjA
34 názorů