Bigos pana Tadeusza
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 17 399 kJ / 4 159 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 457,81 g |
Tuky | 165,34 g |
Vláknina | 82,10 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 17,21 g |
Sůl | 41,50 g |
Sacharidy | 142,03 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Adam Mickiewicz „Pan Tadeusz”
Księga IV Dyplomatyka i łowy.
„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegną i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów.”
Tam v kotlících bigos hřáli. Těžko básníkovi
bigosu vůni, chuť i barvu podat slovy;
sluch pojme slov jen zvuky, rýmované stopy,
však tresti žaludek z nich městský nepochopí.
Neb jídla litevská i písně – cenit k tomu
Žít nutno na vsi, zdráv být, z honby brát se domů.
Leč chutným bigos jest i bez podmínek takých,
neb umělou je skladbou zelin všelijakých,
z nichž zeli sekané jde při něm nad vše jiné,
když, jak dí pořekadlo, samo do úst plyne.
To z vybraného masa nejlepší kusy
se v kotli uzavřeno ve své šťávě dusí,
mok ze všech žil jí prýští, žárem klokotaje,
až z nádoby to varem kypí přes okraje
a kořeněnou vůní povětří kol vssává.
Již bigos hotov. Lovci třikrát křikli „sláva”;
lžícemi zbrojný útok vedou v nádob lůně,
měď hřmí, dým buchá, bigos prchá jako vůně,
již zmizel, uletěl již! Prázdné kotle zejí,
z nich páry jako z jícnů zhaslých sopek vějí.
Překlad: Elišky Krásnohorské
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 2. 2019 13:18
1. 2. 2019 13:12
1. 2. 2019 10:02
26. 1. 2019 19:51
26. 1. 2019 18:44
26. 1. 2019 16:22
29. 12. 2017 21:17




9. 12. 2016 21:39

19. 12. 2015 17:34
17. 4. 2014 09:42


15. 1. 2014 12:59
Mě spíš zarazilo, že houby se dávají do velkého hrnce jako první. Ale pak jsou tam ještě jednou, až mezi posledními surovinami (myslím, že toto je správně).


15. 1. 2014 11:05




Možná to špatně chápu


18. 8. 2013 19:35
http://www.youtube.com/watch?v=8_Tbc_XTnPw
18. 8. 2013 19:32

18. 8. 2013 12:44









Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzská kuřecí polévka s fazolemi
Přidáno před 6 hodinami
Čokoládové tyčinky s Nutellou a oříšky
Přidáno před 9 hodinami
Čokoládové preclíky
Přidáno před 20 hodinami
Bůček s pekingským zelím
Přidáno před 21 hodinami
Kunovjanská kuřecí játra
Přidáno 29. 11. 2023 13:18
Ananas ve vlastní šťávě
Přidáno 29. 11. 2023 12:53
Právě bylo uvařeno:
Bílkový chlebíček I.
Panova uvařila před 21 minutami
Kuřecí rarášky
rybarka007 uvařil před 2 hodinami
Donuts
michalnemy uvařila před 3 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
petrahruskovska uvařila před 4 hodinami
Americké kotlety
Lucie1001 uvařila před 5 hodinami
Rebarborová marmeláda se zázvorem a mátou
Brumaire uvařila před 5 hodinami
Marocké kuře
bartonik uvařila před 6 hodinami
Chilli con carne
Fitulka uvařila před 6 hodinami
Řízek Ondráš (poněkud jinak)
Fitulka uvařil před 6 hodinami
Pečené žampiony
radekhk uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Další recepty
Tématické fráze: bigos nejlepší recepty bigos nejlepší recept výborný vynikající bigos bigoš bigos bigos.pl bigos.pl bigos recept povaření masa před uzením připálené zelí vepřový bigoš jak uvařit bigus bigos-nejlepší recept bigoš v pomalém hrnci kwaszona kapusta bigos z uzeného masa povareni klobas pred uzenim pravy bigos watch krvavý valentýn bigos recept sušené švestky bigos pl
Suroviny: zelí kysané, zelí hlávkové, maso hovězí, klobása, bok uzený, vývar, švestky sušené, houby sušené, cibule, víno červené, protlak rajčatový, vavřín, jalovec, sádlo
Bigos pana Tadeusza
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DZjA
34 názorů