Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 87 864 kJ / 21 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 306,56 g |
Tuky | 1 047,12 g |
Vláknina | 110,70 g |
Cholesterol | 3,85 g |
Sodík | 3,01 g |
Sůl | 7,32 g |
Sacharidy | 2 532,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
5,675 kg suroviny celkem
0,675 kg ztráty
5 kg hotový výrobek 10 ks po 500 g;
125 ks po 40 g
Biskupský chlebíček je výrobek s trvanlivostí 6 dní od svého vyrobení. Výrobek má chlebíčkovitý tvar, cele potažený cukrářskou kakaovou polevou, hladce rozetřenou. Na řezu v jemné, pórovité, světle žluté hmotě je nepravidelně rozloženo různé proslazené ovoce a rozinky. Korpus je kyprý, nerozsýpavý a vláčný. Chuť je po třené vaječné hmotě, proslazeném ovoci, doplněná chutí cukrářské kakaové polevy.
- - - - - - - - - - -
Recept je z knihy Aleny Půlpánové „Cukrářská technologie“ 1. vydání z r. 1993, kde jsem tento recept nalezla. Kniha byla určena pro výuku učebního oboru cukrář.
- - - - - - - - - - -
Někde jsem tady četla dotaz, myslím, že od Srettky, na starý recept na biskupský chlebíček. Proto recept přidávám, aniž bych ho pekla.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 3. 2018 01:14


19. 3. 2018 22:12

19. 3. 2018 20:14

Nadja:
Z vás by měl A. Einstein radost


Asi to cítím jinak, ale řekl bych, že velmi staré resp. historické rcp jsou od M. D. Rettigové + z období "Starého Procházky"
Za staré považuji prvorepublikové rcp, např M. J. Sandtnerové
Poválečné, např. od V. Vrabce, čerpají z předválečných a světových...
Sametové, které jdou bez skrupulí proti času a kdejaká hvězdička vydala "svou" kuchařku...
Moderní teď, posledních 15 let, vydávají Michelini a další MasterChefové...

***
A. Půlpánová své rcp přizpůsobila praktickým účelům a požadavkům původně "učňovských" škol:
1. Takřka výhradně používá hladkou mouku
2. Kde je to jen trochu možné, šlehá CELÁ vejce
***
Např. Marie Janků (vydání 1932 i 1939) uvádí v receptech na Biskupský chlebíček sníh a krupičkovou mouku
Ten méně sladký rcp je: 70 máslo, 70 cukr, 4 žl., 140 hr. mouka, sušené ovoce, kůra, 4 bílky - sníh...
...a samozřejmě bez


19. 3. 2018 18:39


19. 3. 2018 18:36






19. 3. 2018 14:30


19. 3. 2018 13:39

Nebo snad v kapslu, he?

(a jak znám A. P., tak toto na starý rcp nevypadá

19. 3. 2018 13:28

Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Křehký jablkový koláč s ořechy
Přidáno před 5 hodinami

Rychlé ptáčky z mletého masa
Přidáno před 8 hodinami

Vláčný koláč s fíky
Přidáno před 10 hodinami

Salát s jablky a rozinkami
Přidáno před 11 hodinami

Švestková povidla z povidláku, v troubě pečená
Přidáno 13. 8. 2022 01:10

Hovězí plátky z krku na slanině a cibulích v papiňáku
Přidáno 12. 8. 2022 20:24
Právě bylo uvařeno:

Rýžový nákyp
uvařil/a Tynkak
před 4 hodinami

Bezinkový likér
uvařil/a michaela svancarova
před 4 hodinami

Voňavá houbová omáčka se žampiony
uvařil/a Petra Dvor.
před 4 hodinami

Domácí bujón
uvařil/a Petra Dvor.
před 4 hodinami

Domácí kečup od Krkovičky
uvařil/a janatka
před 4 hodinami

Kynutý se švestkami ... koláč
uvařil/a Kamila30
před 7 hodinami

Omáčka "Uncle Bens" (Zdenča)
uvařil/a IVA Zdenkova
před 7 hodinami

Lotus řez s banánem
uvařil/a vikinka09
před 8 hodinami

Vláčný koláč s fíky
uvařil/a Pikaka
před 10 hodinami

Paštika z kuřecích jater
uvařil/a Misaam
před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: vláčný biskupský chlebíček biskupský chlebíček na plech biskupský chlebíček z bílků na plech biskupský chlebíček třený biskupský chlebíček bez snehu lehky biskupsky chlebíček třená biskupský chlebíček alena pulpánová recepty olejová hmota technologie přípravy cukrářského výrobku biskupský chlebíček starý recepty biskupský vláčný chlebíček hrnkový třené na biskupský chlebíček výroba biskupského chlebíček sváteční biskupský chlebíček j biskubsky chlebíček recept biskupský chlebíček z oleje vláčný biskupský chlebíček z bílků vláčný biskupský chlebíček na plech biskupský chlebíček z bílků trvanlivost originalni cukrarska kavova zrna recept
Suroviny: cukr moučkový, mouka hladká, margarín, vejce, rozinky, ovoce, kypřící prášek, olej, mouka hrubá, poleva
Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3ny9
8 názorů