Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

19. 3. 2018 13:01

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie87 864 kJ / 21 000 kcal
Bílkoviny306,56 g
Tuky1 047,12 g
Vláknina110,70 g
Cholesterol 3,85 g
Sodík 3,01 g
Sůl7,32 g
Sacharidy2 532,10 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

5,675 kg suroviny celkem

0,675 kg ztráty

5 kg hotový výrobek 10 ks po 500 g;

125 ks po 40 g

Biskupský chlebíček je výrobek s trvanlivostí 6 dní od svého vyrobení. Výrobek má chlebíčkovitý tvar, cele potažený cukrářskou kakaovou polevou, hladce rozetřenou. Na řezu v jemné, pórovité, světle žluté hmotě je nepravidelně rozloženo různé proslazené ovoce a rozinky. Korpus je kyprý, nerozsýpavý a vláčný. Chuť je po třené vaječné hmotě, proslazeném ovoci, doplněná chutí cukrářské kakaové polevy.

- - - - - - - - - - -

Recept je z knihy Aleny Půlpánové „Cukrářská technologie“ 1. vydání z r. 1993, kde jsem tento recept nalezla. Kniha byla určena pro výuku učebního oboru cukrář.

- - - - - - - - - - -

Někde jsem tady četla dotaz, myslím, že od Srettky, na starý recept na biskupský chlebíček. Proto recept přidávám, aniž bych ho pekla.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Nadja Nadja

20. 3. 2018 01:14

casino: netvrdím, že toto je nejstarší ze všech rcp, ale myslím si, že může být nejblíže požadavku Kamily. A jestliže se to tak učili učni, tak se stejně asi též vyráběl - a to je to, o co tu jde. Uvidíme, jak bude srettka spokojená, až ho vyzkouší.
:-O:-O - Sandtnerku mám 34. vydání z r.1941, kde, stejně jako v předchozích vydáních, uvádí dva recepty. Ten, který citujete, je sice méně sladký, ale obsahuje máslo. Ten sladší je zase zcela bez tuku (140 g cukru, 4 žloutky, s 1/2 citronu kůru, 3 cm vanilky, 50 g mandlí, 100 g hrozinek, 50 g citronády neb zavařené dýně, ze 4 bílků sníh, 120 g mouky). Každý má své pro a proti.

Grawe

19. 3. 2018 22:12

Tak podle téhle knihy jsme se taky učili ve škole (cukráři) :-)

casino casino

19. 3. 2018 20:14

:-K
Nadja:
Z vás by měl A. Einstein radost:-D Vy račte být živoucí důkaz relativnosti času:-)
Asi to cítím jinak, ale řekl bych, že velmi staré resp. historické rcp jsou od M. D. Rettigové + z období "Starého Procházky"
Za staré považuji prvorepublikové rcp, např M. J. Sandtnerové
Poválečné, např. od V. Vrabce, čerpají z předválečných a světových...
Sametové, které jdou bez skrupulí proti času a kdejaká hvězdička vydala "svou" kuchařku...
Moderní teď, posledních 15 let, vydávají Michelini a další MasterChefové...:yes:
***
A. Půlpánová své rcp přizpůsobila praktickým účelům a požadavkům původně "učňovských" škol:
1. Takřka výhradně používá hladkou mouku
2. Kde je to jen trochu možné, šlehá CELÁ vejce
***
Např. Marie Janků (vydání 1932 i 1939) uvádí v receptech na Biskupský chlebíček sníh a krupičkovou mouku
Ten méně sladký rcp je: 70 máslo, 70 cukr, 4 žl., 140 hr. mouka, sušené ovoce, kůra, 4 bílky - sníh...
...a samozřejmě bez:-! PDP :-D

Nadja Nadja

19. 3. 2018 18:39

srettka: Doufám, že to bude ono, co hledáš. Dej vědět, jak to dopadlo. ;-);-)

Nadja Nadja

19. 3. 2018 18:36

casino: Jak uvádím v názvu i v poznámce, tak kniha je z r. 1993 - od jejího vydání uplynulo již čtvrt století. A určitě to nebyl nově vytvořený recept, ale lety prověřený, když se dostal do technologie pro učně.
;-);-) Domnívám se, že by mohl Srettce vyhovovat, proto jsem ho sem dala, aniž bych ho pekla. V surovinách pod čarou je uvedeno, že z toho množství je 10 ks po 500 g.
:-) To pečení určitě zvládnete Vy, a přidáte mi fotku, že? :-D:-D:-D

srettka

19. 3. 2018 14:30

Moc děkuji :-K určité vyzkouším :-)

casino casino

19. 3. 2018 13:39

No a v kolika formách jste pekla?:-)
Nebo snad v kapslu, he? ;-)
(a jak znám A. P., tak toto na starý rcp nevypadá:-)

Dajda Dajda

19. 3. 2018 13:28

Dobrá práce! :yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Iva Trhoňová

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vláčný biskupský chlebíček biskupský chlebíček na plech biskupský chlebíček z bílků na plech biskupský chlebíček třený biskupský chlebíček bez snehu lehky biskupsky chlebíček třená biskupský chlebíček alena pulpánová recepty olejová hmota technologie přípravy cukrářského výrobku biskupský chlebíček starý recepty biskupský vláčný chlebíček hrnkový třené na biskupský chlebíček výroba biskupského chlebíček sváteční biskupský chlebíček j biskubsky chlebíček recept biskupský chlebíček z oleje vláčný biskupský chlebíček z bílků vláčný biskupský chlebíček na plech biskupský chlebíček z bílků trvanlivost originalni cukrarska kavova zrna recept

Suroviny: cukr moučkový, mouka hladká, margarín, vejce, rozinky, ovoce, kypřící prášek, olej, mouka hrubá, poleva

TopRecepty.cz

Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3ny9