Masopustní koblížek

aldozlom Kuchař: aldozlom

10 porcí Sladká jídla 5 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si neoblíbil žádný kuchař
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

125 ml vlažného mléka
20 g čerstvých kvasnic
40 g krupicového cukru
280 g hladké mouky
60 g másla (povolené, nakrájené na kostky)
2 lžíce rumu
4 žloutky
1 lžíce zakysané smetany
nesolené sádlo na smažení (můžeme dát na půl s olejem)
zavařeniny k plnění
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Mezi masopustní klasiku bezesporu patří koblihy. Nadýchané sladké pečivo smažené v horké tukové lázni má svoje neodolatelné kouzlo.

    Můžete je naplnit pudinkem nebo nutelou, my se ale přimlouváme za klasiku - nejlepší je meruňkový, nebo jahodový džem.

  2. Ve 100 ml mléka rozmícháme kvasnice, lžičku cukru, hrst mouky a necháme v teple vzejít kvásek. Z něj a ze zbývajícího mléka, mouky, cukru, žloutků, rumu a zakysané smetany zpracujeme měkké těsto. Necháme pod čistou utěrkou vykynout cca 45 minut.

    Na pomoučené podložce rozválíme těsto na cca 1 cm silný plát. Sklenkou vykrajujeme kolečka (nejlépe o průměru 10 cm). Na polovinu koleček dejte přibližně lžičku zavařeniny, přikryjte druhým kolečkem a okraje důkladně přitlačte. Můžete ještě jednou vykrojit o trochu menší skleničkou.

  3. Kraje tak budou dokonalé a hladké. Nechejte ještě 30 minut kynout na válu přikryté utěrkou. Koblihy smažte ve větší vrstvě tuku z obou stran. Dejte pozor, aby jste je při otáčení nepropíchli. Vyjměte je a nechte okapat od přebytečného tuku na papírových utěrkách.

    Koblihy jsou nejlepší čerstvé, maximálně ještě jeden den. Před podáváním další den je nasucho prohřejte v troubě na cca 160 °C.

Poznámka

text použit z tohoto zdroje https://www.viadelicia.cz/en/recipe/masopustni-kob...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Masopustní koblížek

Tématické fráze: masopustní koblizky koblizky mekke i druhy den masopustní sladké pečivo recept nejlepší těsto na masopustní koblizky měkké koblížky i druhý den rychlé koblížky ze zakysané smetany masopustni smaženky recept na koblížky bez tuku měkké koblížky

Zapomněl/a jsem heslo