Slovácká hřibová kyselica

aldozlom Kuchař: aldozlom

Doba přípravy: 40-50 min 4-6 porcí Polévky 0 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

1 velká hrst sušených houb
sušené švestky, trnky po našem (10 ks+ povidla, nemusí být)
250 g kysaného zelí (a hlavně voda z něj)
250 g sterilovaných fazolí
4 brambory
domácí či kvalitní klobáska
1 cibule
sádlo
smetana
4 kuličky nové koření
1 bobkový list
pepř
sůl
kmín
mouka
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Večer namočíme sušené houby, řádnou hrst (nebo dvě) a necháme do rána. Osmažíme v hrnci střední cibuli do zlatova na sádle, posypeme hladkou moukou. Za stálého míchání přidáme houby i s vodou a chvíli vše mírně dusíme. Zalejeme horkou vodou z konvice (1,5 litru), přidáme sůl, pepř, bobkový list, nové koření a špetku drceného kmínu. Vaříme 15 minut.

  2. Pak přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme skoro do měkka cca 10-12 minut (brambory se musí uvařit před zelím, je třeba chutnat, se zelím se neuvaří). Přidáme kysané zelí, pokrájené ručně na ještě jemněji a hlavně vodu z něj (to je ta kyselica). Vaříme vše dalších 15-20 minut.

  3. Mezitím bokem uvaříme kvalitní klobásku (může být i osmažená) a pokrájíme ji dle libosti, já krájím na kolečka a ta ještě na čtvrtky (tentokrát jsem vařil nakrájenou klobásku už přímo s houbami). Přidáme do polévky.

  4. Po pěti minutách přidáme sušené trnky nakrájené na kolečka (je možno přidat i trochu povidel). Po pěti minutách přidáme sterilizované fazole i se šťávou, samozřejmě lze bokem povařit čerstvé fazole a zahustíme smetanou ke šlehání. Necháme projít chvíli varem a dojít na vypnutém kole. Dochutíme dle chuti octem nebo cukrem a podáváme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Slovácká hřibová kyselica

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: slovacke cervene zeli

Zapomněl/a jsem heslo