Špaldovo-žitné perníčky
Špaldovo-žitné perníčky můžete připravit hned ve dvou variantách. Ozdobené rumovou polevou, nebo slepené švestkovými povidly a máčené v čokoládě. Ať už se rozhodnete pro první nebo druhou variantu, jisté je, že ze stolu zmizí rychlostí blesku.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 196 kJ / 3 871 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,13 g |
Tuky | 77,02 g |
Vláknina | 55,91 g |
Cholesterol | 671 mg |
Sodík | 3,52 g |
Sůl | 0,42 g |
Sacharidy | 657,28 g |
Postup přípravy
Krok 1: Máslo rozpustíme v kastrolku, odstavíme z plotny, přidáme med a umícháme kompaktní hmotu, kterou necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Krok 2: Na vál prosejeme mouku a moučkový cukr, přidáme koření, kakao, jedou sodu, vejce a zchladlou medovou hmotu a vypracujeme těsto.
Krok 3: Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku nebo potravinové fólie a necháme v lednici několik dní odležet.
Krok 4: Těsto vyndáme asi 15-20 minut před zpracováním z lednice.
Krok 5: Vyválíme silnější plát (asi 5 mm) a vykrajujeme z něj vybrané tvary, které ukládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 6: Pečeme při 170 °C, asi 5-7 minut dle velikosti tvarů a zkušenosti s vlastní troubou.
Krok 7: Ihned po vydání z trouby potřeme horké perníčky rozšlehaným vajíčkem.
Krok 8: Po vychladnutí přendáme perníčky do uzavíratelné nádoby, přidáme 1/2 jablka a necháme 3-4 týdny odležet. Jablko je třeba každé 3-4 dny vyměnit za nové.
Krok 9: Perníčky s rumovou polevou:
Prosátý moučkový cukr a rum utřeme do hladké polevy, kterou pomocí mašlovačky nanášíme na povrch perníčků. Necháme zaschnout a můžeme podávat nebo uložit zpět do krabice. Krok 10: Plněné perníčky:
Švestková povidla (ideálně domácí) smícháme s rumem a slepujeme jimi stejné tvary k sobě a pak je máčíme v čokoládové polevě a zdobíme dle fantazie.
Prosátý moučkový cukr a rum utřeme do hladké polevy, kterou pomocí mašlovačky nanášíme na povrch perníčků. Necháme zaschnout a můžeme podávat nebo uložit zpět do krabice. Krok 10: Plněné perníčky:
Švestková povidla (ideálně domácí) smícháme s rumem a slepujeme jimi stejné tvary k sobě a pak je máčíme v čokoládové polevě a zdobíme dle fantazie.
Zveřejněno 6. 1. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špaldovo-žitné perníčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0QyN
Moje poznámka
Špaldovo-žitné perníčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0QyN
Nejnovější recepty
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno před 16 hodinami
Pečená kuřecí stehna se žampionovo-játrovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Meruňkový páj s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Caesar salát naší rodiny
Přidáno před 22 hodinami
Slávky na asijský způsob
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno 18. 6. 2025 11:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá buchta s povidly
Hubenoura před 15 minutami
Brokolicovo-celerová polévka
TondaJ před 22 minutami
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Kdyzjehlad před 4 hodinami
Ovesné placičky s brokolicí
Brumaire před 10 hodinami
Sirup z kopřiv
Sarka3 před 12 hodinami
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Gourmandise před 12 hodinami
Domácí krtkův dort
Ivinaa před 12 hodinami
Kedlubny do mrazáku
Merylas před 14 hodinami
Nadýchaný perník
ferda30 před 15 hodinami
Masopustní šišky (univerzální těsto na koblihy, vdolky a šišky)
Danniel před 17 hodinami
Suroviny:
mouka špaldová celozrnná,
mouka žitná,
cukr moučkový,
koření do perníku,
kakao,
soda jedlá,
med,
máslo,
vejce,
cukr moučkový,
rum,
povidla švestková,
rum,
poleva čokoládová,
jablko
Komentáře (1)