Křampes - staročeská zelná polévka z Vrchoviny

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Polévky 15 názorů

Suroviny

800 g brambor
500 g kyselého zelí
50 g tuku (sádla)
1 větší cibule
1 dl smetany
sůl a kmín
Na krutony:
na kostky nakrájený chléb
sádlo na opečení
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory se solí a kmínem jsem uvařila jako první. Mezitím jsem vymačkala a pokrájela zelí (zelnou vodu nevylévat), oloupala a pokrájela nadrobno cibuli. Pokrájené zelí jsem vrátila do kastrolku s vymačkanou zelnou šťávou, a protože šťávy bylo málo, přilila jsem tam i vodu z uvařených brambor. Brambory jsem trošku našťouchala šťouchadlem, ale jen nahrubo. Než se zelí dovařilo, osmažila jsem i cibulku do zlatova.

  2. K bramborům jsem přidala povařené zelí i s tekutinou, osmaženou cibulku, přilila jsem ještě asi 1 dl vody a 2 lžíce plnotučného mléka. Polévku jsem nechala přejít varem, přisolila a už se mohlo jíst.

  3. Polévka se prý podávala s chlebem, já jsem na sádle opekla chlebové krutony a s nimi je to opravdová dobrota.
    Nevěřila jsem, že polévka bude tak chutná, připravila jsem si proto klobásu, že ji případně do polévky nakrájím. Klobása zůstala netknutá, polévka je moc dobrá i tak, jak je a já jsem si šla ještě přidat.

Poznámka

Původní text receptu:

Brambory oškrábeme, rozkrájíme, osolíme, okmínujeme a uvaříme. Vodu z brambor scedíme do jiného hrnce nebo do uvařeného nescezeného zelí. Brambory rozšťoucháme, jako kdybychom chtěli dělat bramborovou kaši, a dobře smícháme se zelím a vodou z brambor. Přidáme na tuku do růžova usmaženou cibuli, smetanu a podle chuti dosolíme. Je-li polévka moc hustá, přidáme převařenou vodu a podáváme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Křampes - staročeská zelná polévka z Vrchoviny

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Anna Kocikova: Drahuško, dík za hezký komentář :-K a za nápad s plackami. To by mohlo být moc dobré, s těmi plackami, to stojí za vyzkoušení. :yes: Já když jsem chtěla tento recept vložit, tak jsem na webu vygúglila několik málo receptů, (moc jich tam nebylo) ale téměř všechny se skoro do písmene shodovaly s tím, který jsem si kdysi-kdesi opsala, jen u jednoho byla poznámka, že se ta polévka podávala s chlebem. Ale začínám se domnívat, že to bývala hodně rozšířená polévka, která se asi v detailech, jako je příloha, trochu lišila a každá rodina měla trochu jiné zvyklosti. S chlebem, s brambory podávanými zvlášť na míse, a jak píšeš, tak i br. plackami. :-):-8 Možná, že se ještě někdo ozve s nějakou další variantou, moc ráda se dozvídám něco nového. ;-):-8 Ještě jednou dík za komentář, měj se moc hezky a buď hodně zdráva! :yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Také mám tuto moc chutnou polévku spojenou s babičkou,která nám k ní ještě dělávala bramborové placky na přikusování:-K:-8:yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    hospodyne: Moc děkuji za milý komentář, kterého si opravdu vážím. :-K<3 Potěšily mně všechny komentáře, ale ty se vzpomínkou na babičky, které tuto polévku vařily, ty mně myslím i dojaly. :-) Mám velkou radost ze všech ohlasů a jsem ráda, že se recept líbí tolika lidem. :-) A na mou duši, já si tam tu smetanu už příště dát nezapomenu :-D, tentokrát byl hlad nějaký větší, než pozornost k dokončení receptu, ale i tak dobrý, chutnalo! ;-):-D Přeji vám všem, celé vaší velké rodině moc pevné zdraví! :yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-KMáme moc rádi tento typ polévky, ale smetanou nešetřím a do cibulky dávám mleté nebo sekané škvarky:-D Naštěstí máme žlučníky naprosto zdravé. Vařívám ji k večeři. Má jednu chybu: do rána se studený zbytek vypaří;-) Myslím, že jste napsala pro mnohé velmi přínosný recept:yes::yes:
    Polévka v talíři nemá bůhvíjaký vzhled, ale ta chuť!! Brambor do ní dám jen část, zbytek v misce na přidání

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Palika: Moc děkuji za krásný komentář, :-K mám velkou radost, že ti recept připomněl dětství a mládí a vzbudil pěkné vzpomínky na babičku! :-):-8 Přeji ti, aby ti i teď polévka chutnala jako ta od babičky! ;-):-D Měj se moc fajn :yes: a přeji pevné zdraví! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Palika Palika

    :yes::yes::yes: jééé, to dělávala babička (před cca 30lety jsem toto jedl naposled). Díky za připomenutí ... Hned zítra jdu na to :-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    zdenka.s: Ještě dodatek: Ono s tou smetanou je to trochu jinak. Musím se přiznat, že když jsem ochutnala polévku ještě před přidáním smetany, tak mi zachutnala a na smetanu jsem úplně zapomněla. Nandala jsem si, přidala krutonky, honem vyfotit a baštit. :-D:-D I tak byla moc dobrá. ale po použití smetany by polévka měla jinou - asi světlejší - barvu, tak jsem do receptu poznamenala jen přidání trošky mléka. Já vím, že mně teď asi někdo sepsuje a asi právem! :-) Tak se za ty fotky všem moc omlouvám a až uvařím příště, dám fotku i se smetanou, ano? ;-):-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    zdenka.s: Děkuji za hezký komentář. :-K Také jsem to vařila na zkoušku, a jen z polovičního množství, byla jsem zvědavá, co z toho jednoduchého receptu vyleze. :-D No a byly z toho čtyři průměrně velké porce, kdo si dává polévky do talíře hodně, bude mít jen tři hodně velké porce! ;-):-) To pořád mluvím o té poloviční dávce surovin. ;-):-K Tak ať se zadaří a chutná! :yes::-) Přeji stálé zdraví! :yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Dnes jsem dělala zelňáky, tak mi zbylo jen 250g zelí ,uvařím tedy z poloviční dávky , protože se mi sbíhají sliny už při čtení receptu :-) na zkoušku
    V ingrediencích je smetana , v receptu voda a mléko . . . Asi jak kdo má rád

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Hambro: Moc děkuji za tvůj komentář! :-K Nejen že budu ráda, že recept uvaříš, to v každém případě, ;-) ale ještě větší radost mám z tvojí vzpomínky na babičku. :-8 Je to mile napsané a docela mne to dojalo. Měj se moc hezky a přeji hodně zdraví! :yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    yanull, magdalenka, Eja57: Jani, Magduško a Evčo, moc vám všem děkuji za milé komentáře. :-K:yes: Ta polévka je tak dobrá, jak je jednoduchá, ale ty chlebové krutonky jí fakt dodaly "šmrc"! Dnes ohřátá a rozleželá byla snad ještě lepší. :-D Děvčata všem vám přeji hlavně hodně zdraví! :yes::-K:-K:-K (Těch "Kytiček v hubě" bych měla naklikat víc, pro každou tři pro štěstí! :-D Tak si je domyslete.:-D)

    Odpovědět

  • Hambro Hambro

    Tuto vynikající polévku vařila moje milovaná tchýně. Už deset let tu s námi není. Na babičku stále vzpomínáme, ale tahle její polévka se mi připomněla až dnes při čtení tohoto receptu. Jsem za něj strašně moc ráda a autorce posílám obrovský dik :-K
    Určitě ji co nejdřív uvařím :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    To by mi chutnalo...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Nepochybne chutná skvele, mám rada takéto recepty. :-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Polévky se zelím jsou mé oblíbené, tuto ráda vyzkouším též :yes::-K

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo