Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křampes - staročeská zelná polévka z Vrchoviny

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

7. 5. 2020 00:24

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie5 027 kJ / 1 201 kcal
Bílkoviny27,78 g
Tuky42,97 g
Vláknina34,80 g
Cholesterol 36 mg
Sodík 4,15 g
Sůl10,25 g
Sacharidy159,70 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Původní text receptu:

Brambory oškrábeme, rozkrájíme, osolíme, okmínujeme a uvaříme. Vodu z brambor scedíme do jiného hrnce nebo do uvařeného nescezeného zelí. Brambory rozšťoucháme, jako kdybychom chtěli dělat bramborovou kaši, a dobře smícháme se zelím a vodou z brambor. Přidáme na tuku do růžova usmaženou cibuli, smetanu a podle chuti dosolíme. Je-li polévka moc hustá, přidáme převařenou vodu a podáváme.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

MamlajdaD MamlajdaD

9. 5. 2020 17:18

Anna Kocikova: Drahuško, dík za hezký komentář :-K a za nápad s plackami. To by mohlo být moc dobré, s těmi plackami, to stojí za vyzkoušení. :yes: Já když jsem chtěla tento recept vložit, tak jsem na webu vygúglila několik málo receptů, (moc jich tam nebylo) ale téměř všechny se skoro do písmene shodovaly s tím, který jsem si kdysi-kdesi opsala, jen u jednoho byla poznámka, že se ta polévka podávala s chlebem. Ale začínám se domnívat, že to bývala hodně rozšířená polévka, která se asi v detailech, jako je příloha, trochu lišila a každá rodina měla trochu jiné zvyklosti. S chlebem, s brambory podávanými zvlášť na míse, a jak píšeš, tak i br. plackami. :-):-8 Možná, že se ještě někdo ozve s nějakou další variantou, moc ráda se dozvídám něco nového. ;-):-8 Ještě jednou dík za komentář, měj se moc hezky a buď hodně zdráva! :yes::-K:-K:-K

Anna Kocikova Anna Kocikova

9. 5. 2020 16:49

Také mám tuto moc chutnou polévku spojenou s babičkou,která nám k ní ještě dělávala bramborové placky na přikusování:-K:-8:yes:

MamlajdaD MamlajdaD

9. 5. 2020 14:20

hospodyne: Moc děkuji za milý komentář, kterého si opravdu vážím. :-K<3 Potěšily mně všechny komentáře, ale ty se vzpomínkou na babičky, které tuto polévku vařily, ty mně myslím i dojaly. :-) Mám velkou radost ze všech ohlasů a jsem ráda, že se recept líbí tolika lidem. :-) A na mou duši, já si tam tu smetanu už příště dát nezapomenu :-D, tentokrát byl hlad nějaký větší, než pozornost k dokončení receptu, ale i tak dobrý, chutnalo! ;-):-D Přeji vám všem, celé vaší velké rodině moc pevné zdraví! :yes::-K:-K:-K

hospodyne

9. 5. 2020 14:03

:-KMáme moc rádi tento typ polévky, ale smetanou nešetřím a do cibulky dávám mleté nebo sekané škvarky:-D Naštěstí máme žlučníky naprosto zdravé. Vařívám ji k večeři. Má jednu chybu: do rána se studený zbytek vypaří;-) Myslím, že jste napsala pro mnohé velmi přínosný recept:yes::yes:
Polévka v talíři nemá bůhvíjaký vzhled, ale ta chuť!! Brambor do ní dám jen část, zbytek v misce na přidání

MamlajdaD MamlajdaD

9. 5. 2020 00:35

Palika: Moc děkuji za krásný komentář, :-K mám velkou radost, že ti recept připomněl dětství a mládí a vzbudil pěkné vzpomínky na babičku! :-):-8 Přeji ti, aby ti i teď polévka chutnala jako ta od babičky! ;-):-D Měj se moc fajn :yes: a přeji pevné zdraví! :-K:-K:-K

Palika Palika

9. 5. 2020 00:24

:yes::yes::yes: jééé, to dělávala babička (před cca 30lety jsem toto jedl naposled). Díky za připomenutí ... Hned zítra jdu na to :-)

MamlajdaD MamlajdaD

7. 5. 2020 16:59

zdenka.s: Ještě dodatek: Ono s tou smetanou je to trochu jinak. Musím se přiznat, že když jsem ochutnala polévku ještě před přidáním smetany, tak mi zachutnala a na smetanu jsem úplně zapomněla. Nandala jsem si, přidala krutonky, honem vyfotit a baštit. :-D:-D I tak byla moc dobrá. ale po použití smetany by polévka měla jinou - asi světlejší - barvu, tak jsem do receptu poznamenala jen přidání trošky mléka. Já vím, že mně teď asi někdo sepsuje a asi právem! :-) Tak se za ty fotky všem moc omlouvám a až uvařím příště, dám fotku i se smetanou, ano? ;-):-K

MamlajdaD MamlajdaD

7. 5. 2020 16:36

zdenka.s: Děkuji za hezký komentář. :-K Také jsem to vařila na zkoušku, a jen z polovičního množství, byla jsem zvědavá, co z toho jednoduchého receptu vyleze. :-D No a byly z toho čtyři průměrně velké porce, kdo si dává polévky do talíře hodně, bude mít jen tři hodně velké porce! ;-):-) To pořád mluvím o té poloviční dávce surovin. ;-):-K Tak ať se zadaří a chutná! :yes::-) Přeji stálé zdraví! :yes::-K:-K:-K

zdenka.s zdenka.s

7. 5. 2020 16:17

Dnes jsem dělala zelňáky, tak mi zbylo jen 250g zelí ,uvařím tedy z poloviční dávky , protože se mi sbíhají sliny už při čtení receptu :-) na zkoušku
V ingrediencích je smetana , v receptu voda a mléko . . . Asi jak kdo má rád

MamlajdaD MamlajdaD

7. 5. 2020 14:22

Hambro: Moc děkuji za tvůj komentář! :-K Nejen že budu ráda, že recept uvaříš, to v každém případě, ;-) ale ještě větší radost mám z tvojí vzpomínky na babičku. :-8 Je to mile napsané a docela mne to dojalo. Měj se moc hezky a přeji hodně zdraví! :yes::-K:-K:-K

MamlajdaD MamlajdaD

7. 5. 2020 14:01

yanull, magdalenka, Eja57: Jani, Magduško a Evčo, moc vám všem děkuji za milé komentáře. :-K:yes: Ta polévka je tak dobrá, jak je jednoduchá, ale ty chlebové krutonky jí fakt dodaly "šmrc"! Dnes ohřátá a rozleželá byla snad ještě lepší. :-D Děvčata všem vám přeji hlavně hodně zdraví! :yes::-K:-K:-K (Těch "Kytiček v hubě" bych měla naklikat víc, pro každou tři pro štěstí! :-D Tak si je domyslete.:-D)

Hambro Hambro

7. 5. 2020 13:59

Tuto vynikající polévku vařila moje milovaná tchýně. Už deset let tu s námi není. Na babičku stále vzpomínáme, ale tahle její polévka se mi připomněla až dnes při čtení tohoto receptu. Jsem za něj strašně moc ráda a autorce posílám obrovský dik :-K
Určitě ji co nejdřív uvařím :-K

Eja57 Eja57

7. 5. 2020 11:28

To by mi chutnalo...

magdalenka magdalenka

7. 5. 2020 07:54

Nepochybne chutná skvele, mám rada takéto recepty. :-K

yanull yanull

7. 5. 2020 06:32

Polévky se zelím jsou mé oblíbené, tuto ráda vyzkouším též :yes::-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: brambory, zelí kysané, tuk, cibule, smetana, kmín celý, chléb, sádlo

TopRecepty.cz

Křampes - staročeská zelná polévka z Vrchoviny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V3NW