

Křampes - staročeská zelná polévka z Vrchoviny
Suroviny
- 800 g brambor
- 500 g kyselého zelí
- 50 g tuku (sádla)
- 1 větší cibule
- 1 dl smetany
- sůl a kmín
- Na krutony:
- na kostky nakrájený chléb
- sádlo na opečení
Postup přípravy receptu
Brambory se solí a kmínem jsem uvařila jako první. Mezitím jsem vymačkala a pokrájela zelí (zelnou vodu nevylévat), oloupala a pokrájela nadrobno cibuli. Pokrájené zelí jsem vrátila do kastrolku s vymačkanou zelnou šťávou, a protože šťávy bylo málo, přilila jsem tam i vodu z uvařených brambor. Brambory jsem trošku našťouchala šťouchadlem, ale jen nahrubo. Než se zelí dovařilo, osmažila jsem i cibulku do zlatova.
K bramborům jsem přidala povařené zelí i s tekutinou, osmaženou cibulku, přilila jsem ještě asi 1 dl vody a 2 lžíce plnotučného mléka. Polévku jsem nechala přejít varem, přisolila a už se mohlo jíst.
Polévka se prý podávala s chlebem, já jsem na sádle opekla chlebové krutony a s nimi je to opravdová dobrota.
Nevěřila jsem, že polévka bude tak chutná, připravila jsem si proto klobásu, že ji případně do polévky nakrájím. Klobása zůstala netknutá, polévka je moc dobrá i tak, jak je a já jsem si šla ještě přidat.
Poznámka od kuchařky
Původní text receptu:
Brambory oškrábeme, rozkrájíme, osolíme, okmínujeme a uvaříme. Vodu z brambor scedíme do jiného hrnce nebo do uvařeného nescezeného zelí. Brambory rozšťoucháme, jako kdybychom chtěli dělat bramborovou kaši, a dobře smícháme se zelím a vodou z brambor. Přidáme na tuku do růžova usmaženou cibuli, smetanu a podle chuti dosolíme. Je-li polévka moc hustá, přidáme převařenou vodu a podáváme.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Křampes - staročeská zelná polévka z Vrchoviny
-
Anna Kocikova: Drahuško, dík za hezký komentář
a za nápad s plackami. To by mohlo být moc dobré, s těmi plackami, to stojí za vyzkoušení.
Já když jsem chtěla tento recept vložit, tak jsem na webu vygúglila několik málo receptů, (moc jich tam nebylo) ale téměř všechny se skoro do písmene shodovaly s tím, který jsem si kdysi-kdesi opsala, jen u jednoho byla poznámka, že se ta polévka podávala s chlebem. Ale začínám se domnívat, že to bývala hodně rozšířená polévka, která se asi v detailech, jako je příloha, trochu lišila a každá rodina měla trochu jiné zvyklosti. S chlebem, s brambory podávanými zvlášť na míse, a jak píšeš, tak i br. plackami.
Možná, že se ještě někdo ozve s nějakou další variantou, moc ráda se dozvídám něco nového.
Ještě jednou dík za komentář, měj se moc hezky a buď hodně zdráva!
-
Také mám tuto moc chutnou polévku spojenou s babičkou,která nám k ní ještě dělávala bramborové placky na přikusování
-
hospodyne: Moc děkuji za milý komentář, kterého si opravdu vážím.
Potěšily mně všechny komentáře, ale ty se vzpomínkou na babičky, které tuto polévku vařily, ty mně myslím i dojaly.
Mám velkou radost ze všech ohlasů a jsem ráda, že se recept líbí tolika lidem.
A na mou duši, já si tam tu smetanu už příště dát nezapomenu
, tentokrát byl hlad nějaký větší, než pozornost k dokončení receptu, ale i tak dobrý, chutnalo!
Přeji vám všem, celé vaší velké rodině moc pevné zdraví!
-
Máme moc rádi tento typ polévky, ale smetanou nešetřím a do cibulky dávám mleté nebo sekané škvarky
Naštěstí máme žlučníky naprosto zdravé. Vařívám ji k večeři. Má jednu chybu: do rána se studený zbytek vypaří
Myslím, že jste napsala pro mnohé velmi přínosný recept
Polévka v talíři nemá bůhvíjaký vzhled, ale ta chuť!! Brambor do ní dám jen část, zbytek v misce na přidání -
Palika: Moc děkuji za krásný komentář,
mám velkou radost, že ti recept připomněl dětství a mládí a vzbudil pěkné vzpomínky na babičku!
Přeji ti, aby ti i teď polévka chutnala jako ta od babičky!
Měj se moc fajn
a přeji pevné zdraví!
-
jééé, to dělávala babička (před cca 30lety jsem toto jedl naposled). Díky za připomenutí ... Hned zítra jdu na to
-
zdenka.s: Ještě dodatek: Ono s tou smetanou je to trochu jinak. Musím se přiznat, že když jsem ochutnala polévku ještě před přidáním smetany, tak mi zachutnala a na smetanu jsem úplně zapomněla. Nandala jsem si, přidala krutonky, honem vyfotit a baštit.
I tak byla moc dobrá. ale po použití smetany by polévka měla jinou - asi světlejší - barvu, tak jsem do receptu poznamenala jen přidání trošky mléka. Já vím, že mně teď asi někdo sepsuje a asi právem!
Tak se za ty fotky všem moc omlouvám a až uvařím příště, dám fotku i se smetanou, ano?
-
zdenka.s: Děkuji za hezký komentář.
Také jsem to vařila na zkoušku, a jen z polovičního množství, byla jsem zvědavá, co z toho jednoduchého receptu vyleze.
No a byly z toho čtyři průměrně velké porce, kdo si dává polévky do talíře hodně, bude mít jen tři hodně velké porce!
To pořád mluvím o té poloviční dávce surovin.
Tak ať se zadaří a chutná!
Přeji stálé zdraví!
-
Dnes jsem dělala zelňáky, tak mi zbylo jen 250g zelí ,uvařím tedy z poloviční dávky , protože se mi sbíhají sliny už při čtení receptu
na zkoušku
V ingrediencích je smetana , v receptu voda a mléko . . . Asi jak kdo má rád -
Hambro: Moc děkuji za tvůj komentář!
Nejen že budu ráda, že recept uvaříš, to v každém případě,
ale ještě větší radost mám z tvojí vzpomínky na babičku.
Je to mile napsané a docela mne to dojalo. Měj se moc hezky a přeji hodně zdraví!
-
yanull, magdalenka, Eja57: Jani, Magduško a Evčo, moc vám všem děkuji za milé komentáře.
Ta polévka je tak dobrá, jak je jednoduchá, ale ty chlebové krutonky jí fakt dodaly "šmrc"! Dnes ohřátá a rozleželá byla snad ještě lepší.
Děvčata všem vám přeji hlavně hodně zdraví!
(Těch "Kytiček v hubě" bych měla naklikat víc, pro každou tři pro štěstí!
Tak si je domyslete.
)
-
Tuto vynikající polévku vařila moje milovaná tchýně. Už deset let tu s námi není. Na babičku stále vzpomínáme, ale tahle její polévka se mi připomněla až dnes při čtení tohoto receptu. Jsem za něj strašně moc ráda a autorce posílám obrovský dik
Určitě ji co nejdřív uvařím -
To by mi chutnalo...
-
Nepochybne chutná skvele, mám rada takéto recepty.
-
Polévky se zelím jsou mé oblíbené, tuto ráda vyzkouším též