Staročeská polévka Žebračka

RubyRom Kuchařka: RubyRom

Polévky 13 názorů

Suroviny

Základní staročeský recept:
asi 5 krajíců chleba
1 cibule
česnek podle chuti
sádlo
sůl, pepř
majoránka a petrželka
750 ml vývaru nebo vody + 1 kostka zeleninového bujonu
asi 100 ml mléka
Vylepšená verze polévky:
přidáme smetanu místo mléka
vajíčko
popř. sýr
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájený chléb, zalijeme vývarem, chvíli povaříme a pak rozmixujeme. Přidáme majoránku, petrželku a mléko a podle potřeby dochutíme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 166 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Staročeská polévka Žebračka

  • bohdana bohdana

    :yes:Vyborna polevečka Dekuji:yes:

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom(autorka receptu)

    takseptam: Je to již pár let co jsem ho objevila v jakémsi časopise a neodolala jsem a objednala ho pro maminku, která milovala slunečnice. Dnes již maminka není mezi námi, tak ho používám já. Dlouho jsem to nádobí nikde neviděla, hodně lidí se mě na to již ptalo.

    Odpovědět

  • takseptam takseptam

    Kde jste, pro pána Jána, vzala to nádherné nádobí??:-O

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom(autorka receptu)

    zizala: Bohužel nemám štěstí na žádnou rodinnou pekárnu, škoda, u nás žádné nejsou. No a s tím kvedláním máte pravdu.
    Prostě úplně postaru vařit neumím a přestože dělám staročeský recept, který se snažím dodržet, neumím se zbavit moderních návyků při zpracování:-)!

    Odpovědět

  • zizala zizala

    RubyRom: Já se zkusím zastat toho chleba. Záleží na pekárně. Je jasné, že ve velkovýrobě se na kvalitu moc nehledí. Ale u nás je několik malých, dokonce rodinných pekáren a ty mají chléb vynikající.

    K tomu mixování. Tím, že je chléb rozvařený, stačí ho jen rozkvedlat kvedlačkou. ;-)

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom(autorka receptu)

    casino: :-):-):-)

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom(autorka receptu)

    maris: Já vím, dříve neměly babičky tyčák, tak to pasírovaly, já jsem tu staročeskou polévku zpracovala moderním způsobem a proč ne, že? Ale recept jsem dodržela! No kdybychom šli do detailů, tak také chleba byl úplně jiný než dnes, určitě chutnější. Pamatuji si , když babička upekla chleba byl tááák dobrý, že jsme ho jedly jako děti suchý, jen osolený. Dnešní chléb není nic moc.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    U nas sa chlebove polievky kedysi - rozvareny chlieb-pretlacali cez sito. Ja tiez pouzivam tycovy mixer.

    Odpovědět

  • casino casino

    maris:
    Přesně:yes:
    Přesně to mi táhlo hlavou, ale nechtěl jsem rejt, že aby paní zase nevzala do zaječích... ;-)
    No, na druhou stranu je to trend... Kdo má "tyčák", tak už toho asi moc nenapasíruje, že :-K

    Odpovědět

  • maris maris

    Nic ve zlém, ale kdysi se polévky těžko mixovaly, tak proč staročeská´;-):-)

    Odpovědět

  • cekrops cekrops

    Ještě bych do toho přidal na kostičky nakrájený a opečený chleba. Ale jinak dobrý.

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom(autorka receptu)

    zizala: Děkuji:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Moc krásné nádobí :-O:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: staroceske polévky staročeská polevka žebračka recept polévka žebračka, chlebová staroceska polivka žebrácká polévka od babičky žebracka staroceske polévky recept polévky saročeské staroceskou polévka staroceske jmeno bohudana staročeské na nádobí staročeská polévka polévka žebraška recept na zebracku polévky staročeské staročeské recepty polévek

Zapomněl/a jsem heslo