Staročeská polévka Žebračka

Suroviny

Základní staročeský recept:
asi 5 krajíců chleba
1 cibule
česnek podle chuti
sádlo
sůl, pepř
majoránka a petrželka
750 ml vývaru nebo vody + 1 kostka zeleninového bujonu
asi 100 ml mléka
Vylepšená verze polévky:
přidáme smetanu místo mléka
vajíčko
popř. sýr

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nakrájený chléb, zalijeme vývarem, chvíli povaříme a pak rozmixujeme. Přidáme majoránku, petrželku a mléko a podle potřeby dochutíme.

Komentáře k receptu Staročeská polévka Žebračka

  • RubyRom RubyRom (autorka receptu)

    Marie_9: Moc děkuji za vyzkoušení. My máme doma rádi obyčejná jídla a staročeské recepty vyhledávám, občas je trochu upravím, ale vždy si pochutnáme.:-K

    Odpovědět

  • Marie_9 Marie_9

    Tak jsem polévku dneska uvařila k obědu a je opravdu vynikající. Oblízla se celá rodina. Ještě jsem do ní dala smetanu a výsledek je famózní. Ještě trochu zbylo na večer,ale to si nechám pro sebe a náležitě si jí vychutnám. Opravdu je výborná a zároveň se spotřebuje i zbylý chléb.

    Odpovědět

  • Marie_9 Marie_9

    Další výborný recept, jak zpracovat starší chléb, mimo topinek. Děkuji.Vyzkoušíme.:yes:

    Odpovědět

  • bohdana bohdana

    :yes:Vyborna polevečka Dekuji:yes:

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom (autorka receptu)

    takseptam: Je to již pár let co jsem ho objevila v jakémsi časopise a neodolala jsem a objednala ho pro maminku, která milovala slunečnice. Dnes již maminka není mezi námi, tak ho používám já. Dlouho jsem to nádobí nikde neviděla, hodně lidí se mě na to již ptalo.

    Odpovědět

  • takseptam takseptam

    Kde jste, pro pána Jána, vzala to nádherné nádobí??:-O

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom (autorka receptu)

    zizala: Bohužel nemám štěstí na žádnou rodinnou pekárnu, škoda, u nás žádné nejsou. No a s tím kvedláním máte pravdu.
    Prostě úplně postaru vařit neumím a přestože dělám staročeský recept, který se snažím dodržet, neumím se zbavit moderních návyků při zpracování:-)!

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    RubyRom: Já se zkusím zastat toho chleba. Záleží na pekárně. Je jasné, že ve velkovýrobě se na kvalitu moc nehledí. Ale u nás je několik malých, dokonce rodinných pekáren a ty mají chléb vynikající.

    K tomu mixování. Tím, že je chléb rozvařený, stačí ho jen rozkvedlat kvedlačkou. ;-)

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom (autorka receptu)

    casino: :-):-):-)

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom (autorka receptu)

    maris: Já vím, dříve neměly babičky tyčák, tak to pasírovaly, já jsem tu staročeskou polévku zpracovala moderním způsobem a proč ne, že? Ale recept jsem dodržela! No kdybychom šli do detailů, tak také chleba byl úplně jiný než dnes, určitě chutnější. Pamatuji si , když babička upekla chleba byl tááák dobrý, že jsme ho jedly jako děti suchý, jen osolený. Dnešní chléb není nic moc.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    U nas sa chlebove polievky kedysi - rozvareny chlieb-pretlacali cez sito. Ja tiez pouzivam tycovy mixer.

    Odpovědět

  • casino casino

    maris:
    Přesně:yes:
    Přesně to mi táhlo hlavou, ale nechtěl jsem rejt, že aby paní zase nevzala do zaječích... ;-)
    No, na druhou stranu je to trend... Kdo má "tyčák", tak už toho asi moc nenapasíruje, že :-K

    Odpovědět

  • maris maris

    Nic ve zlém, ale kdysi se polévky těžko mixovaly, tak proč staročeská´;-):-)

    Odpovědět

  • cekrops cekrops

    Ještě bych do toho přidal na kostičky nakrájený a opečený chleba. Ale jinak dobrý.

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom (autorka receptu)

    zizala: Děkuji:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: staroceske polévky staročeská polevka žebračka recept polévka žebračka, chlebová staroceska polivka žebrácká polévka od babičky žebracka staroceske polévky recept staročeskáí pllévka polévky saročeské staroceskou polévka staroceske jmeno bohudana staročeské na nádobí staročeská polévka polévka žebraška recept na zebracku polévky staročeské staročeské recepty polévek