Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 093 kJ / 1 217 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 127,79 g |
Tuky | 17,32 g |
Vláknina | 39,10 g |
Cholesterol | 235 mg |
Sodík | 1,09 g |
Sůl | 2,43 g |
Sacharidy | 120,41 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve očistíme maso od blan, omyjeme a svážeme provázkem do špalíku. (Správně se maso špikuje špekem, ale my to máme rádi bez něj).
Maso osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme máslo a maso na něm zprudka opečeme dozlatova. Poté ho vyjmeme a do výpeku dáme na kostky nakrájenou zeleninu: celer, petržel, mrkev. Restujeme, dokud mrkev není dozlatova. Poté přidáme i cibuli a čekáme taktéž, až zezlátne. Po dosažení vhodné barvy přidáme cukr a minutku karamelizujeme. Přidáme ocet a vaříme, dokud se všechen nevyvaří. Přidáme hořčici a zalijeme 500 ml vody. Přidáme pepř, nové koření a bobkový list. Krok 2: Maso dáme do pekáče a zalijeme zeleninou. Nemělo by být celé ponořené. Přiklopíme poklicí a pečeme cca 2,5 - 3 hodiny. Každou půl hodinu maso obracím. Krok 3: Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáčku, oddělíme zeleninu od sťávy a vybereme koření. V hrnci si rozehřejeme máslo a uděláme jíšku. Zalijeme šťávou a přidáme zeleninu, kterou rozmixujeme tyčovým mixérem. Vaříme cca 15 min a dochutíme solí, cukrem a citrónem. Nakonec zalijeme smetanou a můžeme podávat.
Maso osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme máslo a maso na něm zprudka opečeme dozlatova. Poté ho vyjmeme a do výpeku dáme na kostky nakrájenou zeleninu: celer, petržel, mrkev. Restujeme, dokud mrkev není dozlatova. Poté přidáme i cibuli a čekáme taktéž, až zezlátne. Po dosažení vhodné barvy přidáme cukr a minutku karamelizujeme. Přidáme ocet a vaříme, dokud se všechen nevyvaří. Přidáme hořčici a zalijeme 500 ml vody. Přidáme pepř, nové koření a bobkový list. Krok 2: Maso dáme do pekáče a zalijeme zeleninou. Nemělo by být celé ponořené. Přiklopíme poklicí a pečeme cca 2,5 - 3 hodiny. Každou půl hodinu maso obracím. Krok 3: Když je maso měkké, vyndáme ho z pekáčku, oddělíme zeleninu od sťávy a vybereme koření. V hrnci si rozehřejeme máslo a uděláme jíšku. Zalijeme šťávou a přidáme zeleninu, kterou rozmixujeme tyčovým mixérem. Vaříme cca 15 min a dochutíme solí, cukrem a citrónem. Nakonec zalijeme smetanou a můžeme podávat.
Zveřejněno 9. 6. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková omáčka na smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nwPP
Moje poznámka
Svíčková omáčka na smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nwPP
Nejnovější recepty
Zapečené housky se sýrem a salámem
Přidáno před 1 hodinou
Masová klubíčka
Přidáno před 1 hodinou
Masové kuličky k vínu a pivu
Přidáno před 1 hodinou
Pomalu pečený bůček s kedlubnovým zelím a hrnkovými knedlíky
Přidáno před 7 hodinami
Tvarohové knedlíky s jahodami
Přidáno 4. 6. 2025 12:00
Plněná kuřecí prsa se šťouchaným smetanovým bramborem
Přidáno 4. 6. 2025 11:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
Lucinka85 před 1 hodinou
Zapečené palačinky s tvarohem
Tereziena před 1 hodinou
Karlovarské knedlíky I
klasimova před 1 hodinou
Banánový chlebíček s ořechy a zlatými rozinkami
Zuzka1023 před 2 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
veronika_straka před 2 hodinami
Čočková polévka s pohankou (falešná zabíjačková)
wimra před 3 hodinami
Vepřové kostky s hořčicí
Fuxinnka před 4 hodinami
Chilli con carne
Zdenek007 před 4 hodinami
Babiččina fazolačka
Fitulka před 6 hodinami
Řecké tzatziky
Denade před 6 hodinami
Suroviny:
hovězí zadní,
mrkev,
petržel,
celer,
cibule,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
cukr,
ocet,
hořčice plnotučná,
smetana na vaření,
máslo,
mouka hladká,
sůl,
pepř,
citron,
vývar
Komentáře (4)
budete se možná divit, ale existuje obojí,
a) část hovězího se jmenuje svíčková a o původu názvu se vede několik diskusí (název podle tvaru.....)
b) svíčková omáčka, kde jejím základem je zadní hovězí maso (kupodivu rozhodně ne svíčková - maso, ta je na přípravu omáčky dokonce nevhodná a chuť takové omáčky je značně ochuzena oproti zadnímu hovězímu), kořenová zelenina a různorodé domácí ingredience (liší se dle krajů i dle chuti v domácnosti) a poctivá smetana (33%).
Prostě svíčková - maso a svíčková omáčka by se neměly setkat na jednom talíři, můžete si svíčkovou - maso použít na vaření svíčkové omáčky, ale je to opravdu škoda. Svíčková - maso je unikátní kus z hovězího, který nemusíte (na rozdíl od hovězího zadního) tepelně upravovat několik hodin, máte z ní skvělé minutkové pokrmy, kdy rychle změkne (2-3min po každé straně, dle hloubky propečení), zachová šťavnatost a specifickou chuť. Hovězí zadní nestojí více, než 50% ceny svíčkové a přitom v podobě pečeně je vynikající a dá omáčce mnohem více chuti a síly, než svíčková - maso.