

Dobrá svíčková na smetaně
Suroviny 6-8 porcí
- 1 kg pravé svíčkové (hovězí zadní)
- kořenová zelenina (2 menší mrkve, 2 petržele, 3-4 kostičky celeru)
- tymián
- sůl
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- citron
- 2x smetana (250 ml)
Postup přípravy receptu
Na drobno nakrájený špek osmahneme přidáme maso a z každé strany necháme osmahnout, přidáme koření, kořenovou zeleninu, podlijeme a necháme dusit zhruba hodinu (než bude měkké maso).
Po vyndání masa vybereme z hrnce všechno koření a zeleninu rozmixujeme.
Přidáme vymačkaný citron, smetanu, dochutíme a nakonec vložíme maso zpět do omáčky a můžeme podávat.
Poznámka od kuchařky
Komu chutná, může si dát šlehačku nebo brusinky, popřípadě jemně pokapat citronem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dobrá svíčková na smetaně
-
Já tam 11 kg masa nikde nenašel, ale zeleniny je tam podle mne málo a celeru obzvlášť. Táta mně učil a to byl pan kuchař.Vařil ve varieté v Hamburku celou válku a jinak v Hotelu Beránek Praha.
Celer dělá svíčkové chuť. Nechci ,ale nikoho poučovat co chutná jednomu nemusí chutnat druhému. -
Zeleniny je akorát na 4 litry omáčky...jak to mnoho lidí psalo..každý ji dělá úplně jinak...Tohle je spíš taková jemnější..trochu tymiánu neuškodí nemá to špatnou chut...
jinak děkuju všem za komentáře..
-
Olinka5555:Do čeho ji nakládáš ??? Tajnustkářko!
-
Fotky pěkné. Každý dělá svíčkovou jinak, mně tam chybí prošpikované maso a více zeleniny, já ji ale nakládám na 4-6 dnů a teprve pak ji peču v troubě. Do nálevu dávám trochu octa.
Ale četla jsem i slyšela hodně repeptů na svíčkovou vařenou a nenakládanou a určitě nemusí být špatná. Ovšem pravá svíčková by si zasloužila opravdu prošpikovat a té zeleniny trohu víc, ale i tato nemusí být špatná - posílám bod. -
Míla: Já dávám citronovou kuru také!
Jo a zeleninu po očištění ješté zvážím ,aby to mělo vždy stejnou chuť podle receptu.
-
spagetka:Jenom zaznamenávej, takže hezky kulaté číslo 15 milonu milovníku dobré svíčkové !
-
Podívala jsem se na věk autorky - mladinká, tak to zas musím uznat, že na svůj věk je šikovná a odvážná.
-
3 až čtyři kostičky celeru a dvě menší mrkve? To vaříte pro myšičku? Tento recept se mi vůbec nelíbí. Myslím, že bude i bez chuti.
Jsou tu jiné a vynikající, zvlášť ten s karamelem, mňaminky!!! -
Aha, holky, já jsem hlavoun!
To s překlepem mě nenapadlo. Ale stejně, zeleninou nešetřím, ta dává přece omáčce svou typickou chut především. . . a že zase propírám tu mrkev
nešetřím s ní, omáčka má hned lepší barvičku.
-
Míla: asi takhle: co česká rodina, to jiný recept na svíčkovou, je nás deset milionů...........a to prosím nezaznamenávám slováky, kteří svíčkovou taky milujou... takže: žádný recept není divný, každý ho tu dává dle své chuti
-
Opravila som na 1 kg mäsa, ak by to malo byť inak, poprosím autorku o novú opravu.
-
Nějaký divný s tím ochucením. Dávám i citr. kůru, cukr a sůl, tymián ne. Stojíme 4 kuchaři okolo hrnce a přidáváme, trochu hořčice se může dát. Šéf tam nakonec vlil štávu z nakládaných meruněk, a to pak bylo dobrý. Nechají se chutě 1 hodinku rozložit a pak rychlé poslední dochucení, před podáváním. Je to věda pro medvěda, málokdo má v puse chut pravé svíčkové omáčky
-
Určitě se překlep vloudil
Svíčková bude jistě dobrá
+3
Nebo už asi v minulém času
-
Pajaja:
To bude překlep s tím masíčkem.
-
Mně také připadá, že na tolik masa je nějak málo zeleninky. Však je to taky znát na barvě - ta mrkvička by mi tam docela chyběla.