Moje svíčková na smetaně

Jurgen.k Kuchař: Jurgen.k

Doba přípravy: 2,30 h. 4 porce Omáčky 20 názorů

Suroviny

500 g hovězího masa
2 cibule
1 celer (menší)
2 mrkve
2 petržele
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
1 lžíce tymiánu
0,5 dl octa
sůl
olej
250 ml smetany
brusinky
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme a na jemno nastrouháme.

  2. Všechno koření( bobkový list, nové koření, tymián) a zeleninu vložíme do pekáče a zalijeme asi 1,5 litrem vařící vody, přilijeme ocet a lžičku soli.

  3. Přidáme maso v celku osolíme a opeříme a vložíme do rozehřáté trouby na 180 stupňů.

  4. Každých 30 min. políváme maso a po 2 hodinách ho můžeme vyndat a nakrájet.

  5. Zbytek z pekáče přelijeme do hrnce,vyndáme bobkový list a nové koření a při mírném vaření vlijeme smetanu a dochutíme cukrem, podle chuti. Samozřejmě nejlepší příloha jsou knedlíky.....

Poznámka

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 318 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Moje svíčková na smetaně

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Sandalka: Váš vulgárny komentár bol zmazaný. Druhý raz si ho odpustite.

    Odpovědět

  • Jarka Jarka(neregistrovaná)

    Asi to jsou současné běžné úpravy svíčkové. Proč je rychlá? Protože správná svíčková se má naložit do láku z kořenové zeleniny, cibule, soli, octa a vody. Svíčková ze zvěřiny až 5 dní, svíčková z hovězího nebo jiného masa cca 3 dny. Maso na správnou svíčkovou musí být prošpikované. Omáčku dochucuji karamelem (to je ta správná hospodská chuť) a pak smetanou s moukou. Tento recept mám od mojí babičky, která se narodila v předminulém století. :-p:-p:-p

    Odpovědět

  • marta marta(neregistrovaná)

    muj recep mrkev petrzel celer orestovat na cerveno pak pridat cibulu a maso zalit vyvarem a dusit do meka prepasirovat nebo rozmixovat a zahustit setano kazda macka se redi smetanou je to humus co vidime v prostreno

    Odpovědět

  • Majkaz 91 Majkaz 91(neregistrovaný)

    Moje svíčková nesmí postrádat prošpikované masíčko a je mi jedno,jestli je to hovězí,vepřové,kuřecí prsa bez kůže nebo králičí stehna.Zeleninu strouhám a koření dávám do takové zavírací nerezové mušličky,abych neměla práci s vyndáváním z hotové omáčky.Prošpikované a osolené maso opeču na másle,v pekáči opeču i nastrouhanou zeleninu (někdy i jen na oleji),pokladu masem,přidám půlku menší cibule nakrájené na proužky,pár plátků citronu,podleju přiměřeným množstvím vody,přiklopím a dusím (peču) v troubě,dokud maso nezměkne.To potom vyndám,zeleninu rozmixuji (správná svíčková má být hlaďounká),přidám trochu karamelu,dosolím,dochutím citronem,případně dosladím a potom zahustím kysanou smetanou,do které rozkvedlám hladkou mouku.Přidávám opatrně do vařící se omáčky a sleduji hustotu.Nesmí to být jako polévka,ale zase ne kaše!A to je celý ten zázrak!Příloha je vždy houskový knedlík.

    Odpovědět

  • Minjaver Minjaver(neregistrovaný)

    Já vím že svíčková je prostě nezaměnitelná ale stalo se že jsem neměla hovězí maso a tak jsem zkusila zaměnit hovězí za krůtí prso.Jídlo se doopravdy vyvedlo a bylo výborné.Hovězí svíčková je také dobrá když se nedává cukr ale trošku karamelu je pak vynikající chuti ale musí se po troškách přidávat abychom to nepřehnali.

    Odpovědět

  • wendy888 wendy888

  • ruzena ruzena

    :-p:-p:-p:yes:takto jí dělám také a je:yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Přidávám nějaké fotky a plusík!!;-):yes: Moc dobrá:-p

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KVypadá nádherně a krásná fotka 1 :yes::yes:

    Odpovědět

  • Jan Jan(neregistrovaný)

    Každá kuchařka si myslí, že ta její svíčková je nejlepší a přitom neví ani jak má správně chutnat. Nejvíc se tomu podobá asi ta svíčková z restaurací, protože vyučení kuchaři to nejlépe ochutí.:-p

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Jurgen.k - souhlasím, každý má trochu jiný postup a vyhovuje mu to tak. Jen jsem se pozastavila nad tím "RYCHLÁ". Když má být něco rychlé, tak to musí opravdu zabrat daleko méně času než obvyklá příprava.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    nie je to rychle svieckova preto, ze sa nepacuje 2 dni?

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-p+5:yes:dělám podobně,ale dnes s tou kvalitkou masa:-Dtaké dávám do papiňáku:-*A jestli mohu říct-mě nejvíc chutná svíčková v hospodě:-8takovou jsem ji opravdu doma ještě neutrefila;-):-p
    A fotka je:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Jurgen.k Jurgen.k(autor receptu)

    Nadja....právě proto, já jí dělám takhle podle svého a mě to tak vyhovuje .... :-))

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Svíčkovou dělám podobně, akorát tam nedávám tolik vody, maso dusím - nevařím:-O. Zeleninu pasíruju nebo strouhám, mixovanou nemáme rádi - musí tam být ty malinké kousíčky zeleniny:-p. +1:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: nejlepší svíčková na smetaně rychla svickova na smetane rychlá svíčková na smetaně recept rychlá svíčková na smetaně bez masa výborná hospodská svíčková na smetaně připrava svičkove svíčková na smetaně-příprava svíčková na smetaně v troubě svíčková na smetaně bez masa jak ochutit svíčkovou příprava masa na svíčkovou svíčková v troubě vynikající svíčková rychlá svíčková na smetaně recepty svíčkova na smetaně top recepty rychlá svíčková svíčková na smetaně recep na svickovou nejlepší svíčková na smetaně recept hospodská svíčková na smetaně

Zapomněl/a jsem heslo