Újezdecké rohlíky z polohrubé mouky

Slané pečivo Doba přípravy: 150 minut 8 názorů

Slané pečivo Doba přípravy: 150 minut 8 názorů

Suroviny 16 kousků

1 kg polohrubé mouky
1 droždí (42 g)
1 rovná lžíce soli (10 g)
1 lžíce hladké mouky
4 žloutky
1 lžíce moučkového cukru
550 ml plnotučného mléka
130 g sádla
1 vejce na potření
celý kmín a sůl na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do 1 l odměrky dáme rozdrobené droždí, cukr, hladkou mouku, 50 ml vlahého mléka, prošleháme, zakryjeme a necháme asi 10-15 minut nakynout. Do mísy dáme prosátou mouku, vzešlý kvásek, změklé sádlo, žloutky rozkvedlané v půlce vlahého mléka, sůl, vařečkou zaděláme těsto a na třikrát přilijeme zbylé mléko. Zaděláváme těsto tak dlouho, dokud se nám nelepí stěn a vařečky. Přikryjeme a necháme asi 1 hod vykynout.

  2. Budou-li nám pomáhat děti, vezmeme víčko od dózy a naznačíme z vrchu střed. Na dva plechy dáme pečící papír. Z vykynutého těsta uděláme bochánek, který rozdělíme na 16 stejných kousků. Z kousků vyválíme bochánky. Bochánek rozválíme na podlouhlou placičku a pevně srolujeme, pomáhá-li nám malé dítě, rozmačká do půlky víčka těsto, a pevně srolujeme rohlík. Spojem ho dáme na plech, aby se rohlík nerozevřel. Necháme na plechu 20 minut nakynout, potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme solí, kmínem a dáme péct do předem vyhřáté trouby asi 20 minut na 210°C dozlatova.

  3. Z těsta peču i housky.

Komentáře k receptu Újezdecké rohlíky z polohrubé mouky

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    Eja57: Moc děkuji, ráda odpovím na otázky k těstu, rohlíky jsou vynikající. :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Recept je jistě dobrý, autorka zodpověděla dotaz na "obouchání" těsta, zbytek diskuze včetně množství :-K je zcela od věci, ale nicméně nechávám a nemažu.

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    Betyna: Moc děkuji, jsem moc ráda, že vás hlava nebolí, na světě je tolik věcí co nechápeme a kdybychom nad vším moc přemýšleli přišli bychom o rozum. Moc děkuji za odpověď, udělala jste mi velkou radost.:-K:-K:-K Rohlíky jsou vynikající a to je to nejdůležitější.:-K:-K:-K:-K Zdravím.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    Jaromira18: nemusíte mít strach, mě hlava nebolí... a ne, rohlíky (ani chleba) si rozhodně nekupuji. S těmi dětmi jste to tam změnila hned, předtím jste tam žádnou zmínku o dětech neměla. I když nechápu, proč by děti musely tahat těsto na víčku...snad i dítě je schopné udělat oválek bez víčka...

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    MajaV: Když těsto nakyne, že je samá bublinka, musím to s těsta dostat pryč. Na plechu rohlíky vykynou znova. Na rozkrojeném rohlíku je to vidět, že je nádherně nadýchaný. Není-li těsto samá bublinka, tak to nedělám, ale na těstě je to po vyklopení vidět. Děkuji moc a moc za přečtení.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    Betyna: Těsto je měkoučké, je to tak uděláno, aby to mohli dělat malé děti, které jsou teď doma a pomáhají rodičům rádi při pečení a rohlíky jsou stejné. Jinak já dělám kruh a nakrájím na čtyři dílky a smotám. Podle toho jak jsem to dělala se to dělá nádherně a rychle, jinak se to čte, ale až budete péct rohlíky, určitě si je nekupujete, jak to vidím v obchodech bez rukavic vezmou, nelíbí, vrátí, jeden zkuste udělat. :-K:-K:-K Děkuji moc a moc za přečtení a omlouvám se za bolení hlavy.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Nikdy jsem neslyšela o bouchání vykynutým těstem o vál, aby z něj vyšly bublinky. Ty jsou přece v kynutém těstě žádoucí. Tohle se dělá s těstem na tažený štrůdl bez droždí, nebo se mýlím?

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    Několik dní už přemýšlím nad tím, jestli s tím víčkem je to myšleno opravdu vážně a nechce se mi tomu věřit - PROČ??? vždyť stačí bochánek normálně rozválet na ovál a smotat, nebo vyválet kruh, rozřezat na trojúhelníky a smotat tak... vždyť to je učiněná šaškárna s tím nakresleným víčkem..." rozmačkáme do půlky víčka, malým válečkem uhladíme a pevně srolujeme rohlík. Když srolujeme rohlík do poloviny, dáme ho kousek více do víčka, trochu vytáhneme okraj a rohlík dorolujeme."...;-)

    Odpovědět