Újezdecké housky

Slané pečivo Doba přípravy: 160 minut 30 názorů

Slané pečivo Doba přípravy: 160 minut 30 názorů

Suroviny 12 housek

200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
21 g droždí
1 lžička moučkového cukru
2 lžičky soli
250 ml mléka
1 vejce
100 g sádla
40 g polohrubé mouky
30 g celozrnné pšeničné mouky
dýňová loupaná semínka
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. 200 g polohrubé mouky a 200 g hladké mouky prosejeme do mísy, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme moučkovým cukrem a zalijeme částí vlahého mléka. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbylé vlahé mléko, vejce, sůl, sádlo. Vypracujeme těsto, které se nelepí mísy ani vařečky. Z těsta odebereme 380 g, dáme do druhé mísy, přidáme celozrnnou mouku a propracujeme. Do zbylého těsta přidáme 40 g polohrubé mouky a také propracujeme. Obě těsta zakryjeme a necháme 1 hodinu vykynout.

  2. Z celozrnného těsta uděláme 12 kuliček po 35 g. Z druhého těsta uděláme 12 kuliček asi po 40 g. Do mističky nasypeme dýňová semínka a celozrnné kuličky v nich obalíme.

  3. Budeme dělat vždy jednu houstičku za druhou. Světlou kuličku prsty rozmačkáme na 12 cm velké kolečko, do středu položíme kuličku obalenou semínky a zaděláme ji. Obrátíme, dlaní rozmáčkneme asi na 2 cm vysokou placičku, rádýlkem prořízneme střed 1 cm od kraje. Prsty podebereme a vyvrátíme řezem navrch. Konce pevně spojíme, zastrčíme pod houstičku a dáme na plech s pečícím papírem. Takto doděláme zbylé houstičky. Na plechu je necháme zakryté utěrkou 30 minut nakynout. Po vykynutí je potřeme rozšlehaným vejcem a do rýhy nasypeme ještě dýňová semínka. Pečeme 25 minut ve střední části trouby při 210 °C dozlatova.

Poznámka od kuchařky

Kdo je chce mít jen z jednoho těsta, dá všechnu mouku najednou. Já je ale vymyslela a dělám ráda takhle.

Komentáře k receptu Újezdecké housky

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    Dajda: Ručně jsem myslela vařečkou, kynuté těsto. :-K Ostatní dělám na robotu.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    magdalenka: Aha, pro mě ručně znamená vařečkou, pamatuju si babičku, jak zadělávala kynuté těsto vařečkou.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Dajda: varechou som ani neskúšala...:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    hospodyne: A máš na to, to výdejní okénko ? <3:-D:-D:-D Když ano, tak se stavím do fronty!

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    magdalenka: Jaromíra 18. To znamená rukou, nikoliv vařečkou? Tak to klobouk dolů. To už já kynuté (a vlastně i další) těsto jenom dotahuju na vále. A to jsem si až dosud myslela, že jsem zdatná kuchařka! :-((

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Holky, ja miesim v podstate vsetko iba rucne. Sadnem s velkou misou do kresla a jedu. Nemam problem, iba niekedy sa mi nechce. Ako Jaruska, mam rada pocit, ako sa mi cesto pod rukami meni, oziva.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-K A to já jsem lenivá.Včera večer jsem zadělávala tvarohové těsto také v robotu:-) Ze 3/4 kg tvarohu by mě ani nenapadlo dělat to v ruce, když nemusím! Teď, když jsou zavřené školy, jsou u nás i synovy děti. Někdy ani nejdou domů spát. No, a když jsou děti, jsou i jejich rodiče, jakmile jedou ze zaměstnání. No, a nedej jim najíst:-) Už se v tom začínám plácat.
    Teď mám volno- holky vaří!

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Veronika.Hrozna: Já jsem pochopila, že jde o klasické tvarohové těsto 1 + 1 + 1. Moje první věta "Tvarohové těsto se nemusí a ani nemá hníst dlouho, když se nechá změknout tuk, tak je to hned" se týká právě tohoto těsta. V mojí rodině se dělá snad od nepaměti! :-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dajda: Tvarohové knedlíky, jsem už zkusila a celkem v pohodě. Myslela jsem tvarohové lístkové na slané tyčky. To šlo tak pomalu, že jsem musela domísit ručně - studené máslo.
    Uff, zase ten vyhledávač - máte některá recept na sušenky s čokoládovým krémem, nemohu nic najít , mně jednou z toho vyhledávače, vezme čert. :-//

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Veronika.Hrozna: Tvarohové těsto se nemusí a ani nemá hníst dlouho, když se nechá změknout tuk, tak je to hned. I když se musím přiznat, že těsto na tvarohové ovocké knedlíky taky minutku projedu hnětacími metlami , které udělají jakousi drobenku, z které pak několika hmaty vyrobím krásné homogenní těsto. ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Já už dělám i linecké v robotu, jak si radila a jde to velmi dobře! Už udělám jen tu konečnou úpravu na odležení. Dnes mám v plánu, i drobénku udělat v robotu , pořezala jsem si prstík, tak odzkouším, jestli to jde. Musím upéct kávové keksy, tak taky zamíchá robot. A basta! Dokonce i těsto na štrúdl, jsem odzkoušela a výborné ! Postupně odzkouším všechno ! Jen na tvarohové těsto -slané tyčky, to bylo , tak na hraně, ale nakonec , jsem opravdu mísila jen chvíli ručně. :yes: Jdu ještě hledat , nějaké čokoládové keksy, když se s tím matlám, ať jsou aspoň na chvilku do zásoby, opravdu se mi nechce kupovat. Některé plněné keksy, se opravdu nedají jíst, jen hezký obal a obsah pro vrány.

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    maris: Moc ti děkuji.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    magdalenka: Robota mám, ale na kynutá těsta ho nepoužívám, moc ráda ho dělám ručně. Je nás 5 dětí a maminka dělala velké množství těsta ve škopku ručně a s velkou láskou a já to po ní zdědila. :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    Anna Kocikova: Moc a moc ti děkuji.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    magdalenka: Mícháš těsto ručně, vařečkou? :-O Taky nemám domácí pekárnu ani robota, ale kynutá těsta míchám (hnětu) ručním šlehačem (hnětacími metlami). Ručně jsem to snad nikdy nedělala, nebo kdysi v dávnověku - dneska bych to nedala. Takže skvělé Rohlíčky do hodiny hotové máme čas od času jen díky tomuto přístroji. :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2