Újezdecká celozrnná veka

Slané pečivo Doba přípravy: 150 minut 4 názory

Slané pečivo Doba přípravy: 150 minut 4 názory

Suroviny 1 veka

420 g celozrnné mouky
1 vrchovatá lžička soli
1 vrchovatá lžička drceného kmínu
3 vejce
50 ml oleje
130 ml vlahého mléka
21 g droždí
1 lžíce hladké mouky
1 lžička krupicového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Do odměrky dáme droždí, krupicový cukr a rozmícháme na kašičku. Přilijeme 70 ml vlahého mléka, hladkou mouku, promícháme a zakryjeme. Necháme asi 15 minut vykynout.

  2. Do mísy dáme mouku, kmín, sůl a promícháme. Přidáme vejce, olej, kvásek, zbylé mléko, vypracujeme těsto a necháme vykynout.

  3. Vykynuté těsto rozválíme a dvakrát přeložíme přes sebe. Veku dáme na plech s pečícím papírem a necháme asi 30 minut nakynout. Potřeme ji rozšlehaným vejcem a dáme do vyhřáté trouby na 190°C na druhou drážku na 25 minut péct.

Poznámka od kuchařky

Jindy přidám 40 ml mléka navíc, aby těsto nebylo tak tuhé, dám ho do formy na biskupský chlebíček a mám celozrnný toustový chleba.

Komentáře k receptu Újezdecká celozrnná veka

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    Olinka5555: Děkuji moc, používám dva druhy celozrnné mouky. Na poslední fotografii je vyfocená s které jsem to pekla. Fotku s moukou z kterých peču přidám. Jakou z nich vezmu do ruky, tak to z ní udělám. Mám ráda obě dvě.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

    Vypadá moc pěkně, jakou mouku používáš? :yes::yes:

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    Moc děkuji, všem chutná.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Pěkný recept! :yes::-K Já většinou celozrnnou mouku míchám s bílou, tak jednou zkusím podle tebe! ;-):-8 Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět