

Újezdecká celozrnná veka
Suroviny 1 veka
- 420 g celozrnné mouky
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 vrchovatá lžička drceného kmínu
- 3 vejce
- 50 ml oleje
- 130 ml vlahého mléka
- 21 g droždí
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička krupicového cukru
Postup přípravy receptu
Do odměrky dáme droždí, krupicový cukr a rozmícháme na kašičku. Přilijeme 70 ml vlahého mléka, hladkou mouku, promícháme a zakryjeme. Necháme asi 15 minut vykynout.
Do mísy dáme mouku, kmín, sůl a promícháme. Přidáme vejce, olej, kvásek, zbylé mléko, vypracujeme těsto a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme a dvakrát přeložíme přes sebe. Veku dáme na plech s pečícím papírem a necháme asi 30 minut nakynout. Potřeme ji rozšlehaným vejcem a dáme do vyhřáté trouby na 190°C na druhou drážku na 25 minut péct.
Poznámka od kuchařky
Jindy přidám 40 ml mléka navíc, aby těsto nebylo tak tuhé, dám ho do formy na biskupský chlebíček a mám celozrnný toustový chleba.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Újezdecká celozrnná veka
-
Olinka5555: Děkuji moc, používám dva druhy celozrnné mouky. Na poslední fotografii je vyfocená s které jsem to pekla. Fotku s moukou z kterých peču přidám. Jakou z nich vezmu do ruky, tak to z ní udělám. Mám ráda obě dvě.
-
Vypadá moc pěkně, jakou mouku používáš?
-
Moc děkuji, všem chutná.
-
Pěkný recept!
Já většinou celozrnnou mouku míchám s bílou, tak jednou zkusím podle tebe!
Zdravím!