Vanilkové polomáčené sušenky
Suroviny pro 2 plechy
2 plechy
Nutriční hodnoty
Energie | 10 504 kJ / 2 511 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 40,71 g |
Tuky | 133,86 g |
Vláknina | 11,10 g |
Cholesterol | 578 mg |
Sodík | 110 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 280,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Hotové sušenky doporučujeme v teplých dnech uchovávat v lednici. Chvíli před podáváním je ale necháme ohřát na pokojovou teplotu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 5. 2023 13:03
Pro vanilkovou příchuť přidáváme do těsta vanilkový extrakt nebo aroma. Jaký je v tom rozdíl? Především ve způsobu výroby, typickou chuť vanilky v obou případech zajišťuje ta stejná látka - vanilin. Ten se přirozeně nachází v "luscích" vanilky, ze kterých se následně vyrábí vanilkový extrakt. Vanilka obsahuje kromě vanilinu stovky jiných aromatických látek, které se podílejí na její chuti. Takže zatímco samotný vanilin je výrazně levnější na výrobu, chybí mu komplexnost přírodní chuti.
Vzhledem k vysoké ceně pravé vanilky a vysoké poptávce po její chuti a vůni se ale v dnešní době velká část používaného vanilinu (např. právě do aromat v potravinářství nebo v kosmetice) vyrábí synteticky - z fosilních paliv nebo zbytků dřeva po výrobě papíru. Vědci dokonce nedávno přišli na způsob, jak vyrobit vanilin i z plastového odpadu – z PET lahví, kterých je všude kolem nás plno: geneticky upravili bakterie, které jsou tak schopné rozkládat plast na jeho základní molekuly. Jiné bakterie tyto molekuly následně skládají do podoby vanilinu. Dali byste vanilce z PET lahví šanci?
Vzhledem k vysoké ceně pravé vanilky a vysoké poptávce po její chuti a vůni se ale v dnešní době velká část používaného vanilinu (např. právě do aromat v potravinářství nebo v kosmetice) vyrábí synteticky - z fosilních paliv nebo zbytků dřeva po výrobě papíru. Vědci dokonce nedávno přišli na způsob, jak vyrobit vanilin i z plastového odpadu – z PET lahví, kterých je všude kolem nás plno: geneticky upravili bakterie, které jsou tak schopné rozkládat plast na jeho základní molekuly. Jiné bakterie tyto molekuly následně skládají do podoby vanilinu. Dali byste vanilce z PET lahví šanci?
14. 5. 2023 09:03
určitě jsou moc dobré a vypadají krásně
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 6 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 10 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 11 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 14 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 16 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Uzená krkovice se staročeským zelím
Pavelvan uvařila před 4 hodinami
Plátky panenky na másle
bohdana uvařila před 4 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Pstruh pečený v troubě
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Fitulka uvařila před 4 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
maresdag uvařila před 4 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
Javor uvařila před 5 hodinami
Pečené vepřové koleno
Jirik S uvařil před 6 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky
panilek uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Další recepty
Suroviny: mouka hladká, cukr moučkový, máslo, vejce, extrakt vanilkový, čokoláda na vaření
Vanilkové polomáčené sušenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yQGY
2 názory