Mražený špenátový protlak
Z přebytků čerstvého špenátu z jarní nebo podzimní sklizně můžete udělat protlak a zamrazit ho na pozdější použití. Hodí se pak jak na polévky, tak i na přípravu hlavního chodu. Třeba s vařeným bramborem a sázeným vejcem a nebo pečeným vepřovým masem.
Postup přípravy
Krok 1: Čerstvě sklizený špenát probereme a z rostlin odřízneme nebo odstřihneme kořínek.
Krok 2: Špenát ve větším množství vody důkladně propereme a minimálně ještě jednou to opět v čisté vodě zopakujeme. Opakujeme tak dlouho, až je špenát dobře opraný. Pak ho z vody vyjmeme.
Krok 3: Ve větším hrnci necháme zavařit malé množství vody, přidáme špenát a umačkáme ho, aby se ho více vešlo.
Krok 4: Hrnec přiklopíme pokličkou a špenát necháme zavařit. Po malé chvilce špenát promícháme (který byl nahoře, aby byl dole), můžeme použít dlouhou dvouzubou vidličku a nebo jiný nástroj či vařechu. Hrnec opět přiklopíme a malou chvilku ještě vaříme. Špenát zmenší svůj objem.
Krok 5: Špenát necháme zchladnout a rozmixujeme ho i s částí tekutiny. Můžeme použít robot se sekacím nožem nebo mixér.
Krok 6: Rozmixovaný špenát dáme do plastových krabiček, necháme důkladně zchladnout, na krabičky dáme víka a uložíme do mrazničky.
Zveřejněno 19. 1. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mražený špenátový protlak
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW6B0
Moje poznámka
Mražený špenátový protlak
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW6B0
Nejnovější recepty
Lotus poháry s ovocem
Přidáno před 34 minutami
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno před 6 hodinami
Bramborové chipsy z HF
Přidáno před 9 hodinami
Grilovací marináda s polotmavým pivem
Přidáno před 17 hodinami
Kachní játra s uzeným bůčkem na bílém víně
Přidáno před 17 hodinami
Rychlé třešňové řezy v remosce
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí v rajčatovo česnekové omáčce s krupicovými nočky
Jan Nemec před 36 minutami
Modelovací hmota (falešný marcipán) dobrý na tvoření figurek
HanaS92 před 2 hodinami
Svíčková na smetaně
Radka.cvoligova@gmail.com před 2 hodinami
Svíčková na smetaně
Radka.cvoligova@gmail.com před 2 hodinami
Bramboračka
Kajkajak před 3 hodinami
Podmáslová buchta s jahodami a křupavou drobenkou
Ivicivi před 4 hodinami
Grilované krevety
Fitulka před 5 hodinami
Smažený sýr "bez smažení"
Fitulka před 5 hodinami
Masové koule na žampionech
Fitulka před 6 hodinami
Vepřové plátky na kmíně s rýží
Standby před 6 hodinami
Suroviny:
špenát čerstvý
Komentáře (7)