Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mražený špenátový protlak

Z přebytků čerstvého špenátu z jarní nebo podzimní sklizně můžete udělat protlak a zamrazit ho na pozdější použití. Hodí se pak jak na polévky, tak i na přípravu hlavního chodu. Třeba s vařeným bramborem a sázeným vejcem a nebo pečeným vepřovým masem.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 5 min doba přípravy podle množství špenátu

35 min (30 min příprava + 5 min tepelná úprava, doba přípravy podle množství špenátu)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Čerstvě sklizený špenát probereme a z rostlin odřízneme nebo odstřihneme kořínek. Krok 2: Špenát ve větším množství vody důkladně propereme a minimálně ještě jednou to opět v čisté vodě zopakujeme. Opakujeme tak dlouho, až je špenát dobře opraný. Pak ho z vody vyjmeme. Krok 3: Ve větším hrnci necháme zavařit malé množství vody, přidáme špenát a umačkáme ho, aby se ho více vešlo. Krok 4: Hrnec přiklopíme pokličkou a špenát necháme zavařit. Po malé chvilce špenát promícháme (který byl nahoře, aby byl dole), můžeme použít dlouhou dvouzubou vidličku a nebo jiný nástroj či vařechu. Hrnec opět přiklopíme a malou chvilku ještě vaříme. Špenát zmenší svůj objem. Krok 5: Špenát necháme zchladnout a rozmixujeme ho i s částí tekutiny. Můžeme použít robot se sekacím nožem nebo mixér. Krok 6: Rozmixovaný špenát dáme do plastových krabiček, necháme důkladně zchladnout, na krabičky dáme víka a uložíme do mrazničky.

TIP: Deatero: Špenát - rady a tipy

Zveřejněno 19. 1. 2024

Poznámka autorky Merylas

Špenát pěstuju na zahrádce a mám dvě sklizně ročně, na jaře a na podzim. Špenát je třeba v určitou dobu sklidit, aby nevybíhal do květu. Přebytky zpracovávám tímto způsobem, jelikož mám špenátu hodně, tak hrnec používám o objemu 10 litrů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mražený špenátový protlak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QW6B0

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mražený špenátový protlak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QW6B0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (6)

Merylas: Už pesto nedělám. Listy nakrájím napříč a vařečkou napěchuji do sklínky .Vydrží i 2 roky. Nemusí být v mrazáku, stačí chladný prostor, třeba komora. :-)

borovec: Možná někdo využije. :yes: Medvědího česneku nemám mnoho, ale zdárně se rozrůstá. :-) Proto dělávám pouze pesto. :-K

Stejným způsobem si vyrábím špenát z medvědího česneku. Sice není tak řídký, ale je výborný.

Marie Svarcova: mika59: Děkuji. :-K Zahrádku mám pro radost a když už ji teda mám, tak se snažím o to, aby byla využita naplno. :-)

:-)<3:yes::yes: nádhera , trochu závidím tu možnost pěstovat :-K

Miluju tenhle špenát a domácí je Top..:yes::-K

Suroviny:
špenát čerstvý

Přidat fotografie receptu