Špekové knedlíky od Florentýny, krkovička a špenát
Špekové knedlíky se vám budou líbit pro svou chuť a sympatickou velikost do dlaně. Navíc do nich spotřebuje postarší pečivo. Nesmí se vařit ve vodě, pouze v páře, ale pokud dodržíte postup, není na nich co zkazit.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 115 kJ / 1 462 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 35,82 g |
Tuky | 107,24 g |
Vláknina | 11,89 g |
Cholesterol | 351 mg |
Sodík | 4,19 g |
Sůl | 10,65 g |
Sacharidy | 83,09 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na knedlíky používáme předem usušené kostičky staršího pečiva, může být směs ze zbylých rohlíků, veky, nebo chleba (suším tak rohlíky, toustový a lámankový chléb).
Krok 2: Špek nakrájíme na drobnější kostičky a dáme na malou pánvičku na lžíci sádla mírně vysmažit cca 5 minut, jakmile začnou zlátnout odstavíme. Ještě teplý špek vlijeme do mísy na pečivo a dobře promícháme. Necháme vsáknout cca 5 minut.
Krok 3: Poté v uvedeném malém množství mléka rozkvedláme vejce a osolíme. K pečivu nejprve vmícháme mouku a poté vlijeme mléko s vejcem. Opět dobře promícháme a necháme vsáknout celých 20 minut.
Krok 4: Odpočinutou směs rozdělíme na čtvrtiny a z každé důkladným zmáčknutím vytvarujeme kulaté knedlíky. Pokud máme pařáček, lehce potřeme olejem a vaříme knedlíky v páře 20 minut. Používám Mikrogurmet určený k vaření v páře v MVT a vařím dle návodu na 800 W 18 minut ve vyšší nádobě, do spodní dáme 400 ml teplé vody. Po uvaření nemusíme knedlíky propichovat, jsou nadýchané, ale nesrazí se.
Krok 5: Zatím na pánvi na rozpuštěné trošce sádla zesklovatíme drobně nasekanou šalotku. Přidáme rozmrazený a okapaný špenát, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek. Pár minut podusíme a kdo chce přilije maličko smetany ke šlehání a necháme lehce zredukovat na potřebnou hustotu.
Krok 6: Maso můžeme použít zbylé pečené nebo okořeněné plátky krkovice opečené na pánvi. Špekové knedlíky jsou ale velmi dobré i bez masa, jen se špenátem nebo dušeným kysaným zelím.
Zveřejněno 29. 1. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špekové knedlíky od Florentýny, krkovička a špenát
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v286m
Moje poznámka
Špekové knedlíky od Florentýny, krkovička a špenát
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v286m
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 16 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 19 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno 2. 7. 2025 08:29
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno 2. 7. 2025 07:01
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina
MichalRaby před 13 minutami
Obyčejné domácí rohlíky
Pechova.veronika84 před 20 minutami
Smažené cukety
UnholyKetty před 50 minutami
Báječný perník
Diviska87 před 2 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
B.Anna před 2 hodinami
Cukeťák II
radbastim před 4 hodinami
Sněhový rybízový koláč
upavla před 13 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 14 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 17 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 17 hodinami
Suroviny:
pečivo,
sádlo,
špek,
vejce,
mléko,
mouka hrubá,
sůl,
olej,
krkovice vepřová,
sůl,
kmín celý,
pepř mletý,
česnek,
špenát listový mražený,
cibule šalotka,
sádlo,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
smetana
Komentáře (3)