Třená staročeská bábovka
Vůně bábovky vám připomene nedělení odpoledne u babičky. Každé sousto, tohoto krásně vláčného moučníku z třeného mramorovaného těsta, bude potěšením pro vaše ústa. Před podáváním nezapomeňte bábovku hojně pocukrovat.
Postup přípravy
Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme kokosem nebo hrubou mouku.
Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků. Máslo, cukr, vanilkový cukr a 6 žloutků smícháme a třeme do té doby, než se cukr v pěně rozpustí.
Krok 3: Do pěny vmícháme mouku, vlažné mléko, třetinu kypřicího prášku a nastrouhanou citronovou kůru. Pokud chceme mít vanilko-kakaovou bábovku, oddělíme asi třetinu těsta, do které nasype 3 vrchovaté lžíce kakaa. Ze všech zbylých bílků ušleháme tuhý sníh, který přimícháme do těsta.
Krok 4: Těsto vlijeme do připravené formy. Pokud pečeme dvoubarevnou bábovku, nejdříve vlijeme vanilkové těsto, potom kakaové a na závěr formu dolijeme zbytkem vanilkového těsta. Tímto postupem se vytvoří krásná mramorová bábovka.
Krok 5: Vložíme do trouby a pečeme na 180 °C zhruba 45 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do bábovky a po vytažení musí být suchá.
Krok 6: Po dopečení bábovku z formy vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem. Podáváme nejlépe s černým čajem ochuceným třemi lžičkami rumu a trochou citronové šťávy.
Zveřejněno 28. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Třená staročeská bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZMJ0
Moje poznámka
Třená staročeská bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mZMJ0
Nejnovější recepty
Květákový nákyp
Přidáno před 3 hodinami
Drůbeží špízy s řapíkatým celerem
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové medailonky na zeleném pepři
Přidáno před 13 hodinami
Pečené papriky s mozzarellou
Přidáno před 15 hodinami
Kosmatice na sladko vhodné i pro diabetiky
Přidáno 19. 5. 2025 19:40
Párečky v těstíčku
Přidáno 19. 5. 2025 18:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové plátky na kmíně s rýží
Veraap před 5 hodinami
Guláš z multifunkčního hrnce
Nora. před 8 hodinami
Babiččina koprová omáčka
Sefiragold před 9 hodinami
Knedlík houskový jednoduchý a rychlý
Sefiragold před 9 hodinami
Mřížkový koláč - osvědčený
hana.jenikovska před 9 hodinami
Drůběží v peřině
Dadka0 před 12 hodinami
Roláda z BeBe sušenek
natalietiserova6 před 12 hodinami
Pikantní fazolková polévka s bramborem a koprem
limosek před 15 hodinami
Játrový sýr podle ČSN
19488 19. 5. 2025 21:02
Domácí vlašský salát
Sefiragold 19. 5. 2025 18:00
Suroviny:
máslo,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
vejce,
mouka polohrubá,
mléko,
kypřící prášek,
kakao,
kůra citronová,
tuk,
mouka hrubá,
cukr moučkový
Komentáře (4)