Čočka na kyselo podle kuchařské legendy Viléma Vrabce: Voní tymiánem i citronem a takto připravená zachutná všem
20. 5. 2025 Vaření
Čočka na kyselo bývala jedním z tradičních pokrmů školních a závodních jídelen. Díky několika trikům z ní i dnes můžete udělat úplnou delikatesu. Je to jídlo levné, výživné a třeba podle receptu z kuchařky Viléma Vrabce musí zachutnat každému.
Proč je dobré jíst čočku?
Luštěniny by měly být tradiční součástí jídelníčku každého člověka. Třeba čočka je dokonalým zdrojem minerálních látek, bílkovin i vlákniny. Spotřeba čočky a dalších luštěnin je u nás ale poměrně nízká.
Na vině je možná právě i forma, v jaké nám byly dříve třeba čočka nebo hrachová kaše předkládány ve školních jídelnách. Přitom jeden z tradičních českých pokrmů, který se ve většině rodin připravuje hlavně na Nový rok, čočku na kyselo, lze uvařit tak, že bude chutnat tak dobře, že si ji klidně dáte i bez uzeného.
Mohlo by vás zajímat
Jaký druh čočky použít?
Na klasickou čočku na kyselo se používá nejčastěji hnědá velkozrnná čočka, lze ale použít i drobnější čočku zelenou neboli francouzskou, která je rovněž oblíbenou ingrediencí do salátů. Základem úspěchu je čočku dostatečně uvařit, aby byla uvnitř měkká, ale nerozvařila se až na kaši.
Ve většině receptů se doporučuje čočku namočit, u drobnějších druhů čočky však namáčení není nutné. Potřebné je však u čočky, která je starší. V jejím případě je dobré ji nechat máčet klidně i přes noc. Namočením navíc zlepšíte stravitelnost čočky.
Aby se čočka nerozvařila
Čočku je rovněž třeba zalít v hrnci studenou vodou a pak přivést k varu. Díky tomu se čočka dostatečně uvaří a bude měkká i uvnitř. Vaření můžete urychlit přidáním jedlé sody do vody. Ta navíc zajistí, že si čočka uchová tvar. Vodu na vaření čočky stačí osolit jen maličko, čočka se pak dosolí při další úpravě.
Lepší chuti a kompaktnějšího tvaru čočky dosáhnete, když vodu s luštěninou jen rychle přivedete k varu, pak vodu slijete a přilijete novou studenou vodu, v níž čočku uvaříte. Vařte ovšem jen při mírné teplotě, stačí, když bude voda jen probublávat. S množstvím vody to nepřehánějte, hladina vody by neměla výrazně přesahovat čočku.
Čím zahustit čočku na kyselo?
Aby vznikl pokrm čočka na kyselo, je třeba ještě uvařenou čočku zahustit jíškou a dochutit octem. Mouky stačí použít do pokrmu jen malé množství, aby nevznikla moučná kaše. Chuti prospěje, když použijete cibulovou jíšku, tedy cibuli osmahnutou na tuku (nejlépe na sádle) a pak poprášenou moukou.
Jíšku opečte pěkně dozlatova a pak ji zalijte vývarem nebo vodou, kterou jste slili hned na počátku vaření čočky.
Tymián a citronová šťáva - nejlepší dochucení
U toho jídla hraje důležitou roli i správné ochucení. Většinou se k čočce přidává bobkový list, ale můžete zkusit třeba i majoránku, saturejku nebo libeček. Na okyselení se používá klasický ocet, chcete-li ale jemnější chuť, použijte ocet rýžový nebo vinný. Ocet ovšem můžete nahradit i citronovou šťávou.
Tu doporučuje ve svém receptu i jedna z hvězd české gastronomie dob dřívějších, autor mnoha kuchařských knih a zakladatel kuchařského učiliště Vilém Vrabec. Čočku navíc dochucuje tymiánem, který ji dodává šmrnc. Pokud hledáte nějaký opravdu prověřený recept na tu nejlepší čočku na kyselo, ten podle Viléma Vrabce, bude určitě ten pravý. A jak tedy čočku uděláte?
Budete potřebovat: 500 g suché čočky, vodu, 50 g sádla, 30 g cibule, 40 g hladké mouky, asi 250 ml vývaru, ½ bobkového listu, trochu tymiánu, sůl a citronovou šťávu nebo ocet podle chuti.
- Čočku oberte, přeperte a namočte na 2-4 hodiny (nebo na noc) do studené vody. Potom čočku v téže vodě pod poklicí uvařte doměkka.
- V kastrole připravte ze sádla, nadrobno nakrájené cibule a mouky světlou jíšku. Podlijte ji trochou vývaru z čočky nebo z kostí, okořeňte tlučeným bobkovým listem (nebo dejte do čočky jen list vyvařit) a tymiánem a krátce povařte.
- K povařené jíšce pak přidejte uvařenou čočku, okyselte citronovou šťávou nebo octem, osolte, promíchejte a ještě chvilku povařte. Na dochucení doporučuje Vilém Vrabec i kombinaci pepře a nastrouhané citronové kůry.
- Čočku podávejte k vařené či opečené uzenině s kyselou okurkou nebo jako samostatný pokrm se sázeným vejcem a zeleninovým salátem.
Náš tip: Čočku na kyselo můžete uvařit i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Bylinkové octy v kuchyni Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je… Číst více
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém … Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Pro přípravu relishe se používá například cuketa, cibule, okurky a rajčata. Nakrájená zelenina se dusí na mírném plameni a svoji výraznou chuť… Číst více
Mezinárodní den sushi
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské… Číst více
Jaké známe druhy octa a na co vše je můžeme využít? Velký přehled vám poradí
Ocet je nedílnou součástí zásob z naší kuchyně. Vzniká přírodním kvašením alkoholu, a proto se pro jeho základ může použít nejen líh, ale i třeba… Číst více
16 rychlých fastfoodových pokrmů, které si můžeme připravit jednoduše a zdravě i doma
Fastfood je součástí moderní doby. Jeho úkolem je rychle a jednoduše připravit jídlo, které návštěvníka zasytí bez objednávek a dlouhého čekání.… Číst více
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert… Číst více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více