Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovaná chobotnice

Jednoduchá, ale luxusní pochoutka z moře. Chobotnice nejprve změkne ve vývaru a pak dostane krásně křupavou kůrku na grilu. Citronová šťáva, rozmarýn a olivový olej jí dodají svěží středomořskou chuť.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Tomas Dytrych Tomas Dytrych

Středně náročný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 80 min + doba odležení (marinování)

95 min (15 min příprava + 80 min tepelná úprava, + doba odležení (marinování))

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve předvaříme chobotnici. Celou chobotnici vložíme do hrnce s vodou a přidáme nové koření, kuličky pepře, bobkový list, cibuli a stroužky česneku. Vaříme na mírném plameni asi 1 hodinu a 15 minut – táhneme podobně jako vývar, dokud chobotnice nezměkne. Krok 2: Povařenou chobotnici necháme chvíli vychladnout, poté ji rozdělíme na jednotlivá chapadla. V hmoždíři utřeme rozmarýn, sůl a čerstvě mletý pepř. Přidáme citronovou šťávu a olivový olej a vše dobře promícháme. Marinádou zalijeme chapadla a necháme je odležet v lednici alespoň několik hodin. Krok 3: Marinovaná chapadla grilujeme krátce a zprudka přímou metodou – ze všech stran, dokud nezískají zlatavou barvu a lehce křupavý povrch. Trvá to jen pár minut. Krok 4: Před servírováním přelijeme chobotnici několika lžičkami olivového oleje smíchaného se solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Tím zvýrazníme její přirozenou chuť a dodáme finální aroma. Krok 5: Podáváme nejlépe s listovým salátem, citronem a sklenkou bílého vína. Výborně se hodí aromatické a minerální bílé – skvělou volbou jsou například vína z Izraele nebo Řecka.

TIP: Desatero rad na téma mořské plody

Zveřejněno 16. 7. 2025

Poznámka autora Tomas Dytrych

Video návod k receptu najdete zde: youtu.be/ciexdIuH4BQ

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaná chobotnice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADAvO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaná chobotnice

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADAvO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
chobotnice, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, cibule, česnek, sůl, pepř mletý, rozmarýn, šťáva citronová, olej olivový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu