Rýžový nákyp se švestkami
Rýžový nákyp je klasika české kuchyně, která voní dětstvím i domácí pohodou. Nadýchaná kombinace rýže, mléka a vajec, doplněná sladkými švestkami, vytváří skvělý dezert nebo sladký oběd, který zasytí a zároveň potěší svou jemnou chutí.
Postup přípravy
Krok 1: Pekáč vymažeme sádlem a lehce vysypeme hladkou moukou. Troubu včas předehřejeme na 200 °C.
Krok 2: Rýži propereme v horké vodě. Poté vodu slijeme, zalijeme mlékem, přidáme cukr, sůl a máslo.
Krok 3: Rýži zvolna vaříme zhruba 15 minut. Po uvaření rýži necháme vychladnout.
Krok 4: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Krok 5: Žloutky rozšleháme a vmícháme do rýže. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Krok 6: Do pekáče navrstvíme rýži. Švestky vypeckujeme, nakrájíme, obalíme v cukru a zastrkáváme je do rýžového nákypu tak, aby byly vidět.
Krok 7: Pekáč vložíme do trouby. Pečeme při 200 °C asi 15-20 minut.
Krok 8: Hotový nákyp můžeme servírovat pocukrovaný nebo lehce posypaný mletou skořicí.
Zveřejněno 31. 8. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rýžový nákyp se švestkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkX1p
Moje poznámka
Rýžový nákyp se švestkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkX1p
Nejnovější recepty
Kuřecí orzo
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno před 16 hodinami
Flíčky s lesními houbami
Přidáno před 16 hodinami
Kuskus se sušenými rajčaty
Přidáno před 23 hodinami
Cuketový sachr
Přidáno 3. 9. 2025 12:00:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mleté maso s kolínky
MichalRaby před 1 hodinou
Výborná houbová omáčka
Sahula před 2 hodinami
Buchtičky s krémem
polednovakaterina18 před 3 hodinami
Kuřecí maso ve sladké chilli omáčce
AlienX před 3 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
iveta.kroul před 4 hodinami
Fazolový salát s feferonkou
milanow před 4 hodinami
Cuketový perník
MonikaP. před 5 hodinami
Utopenci - ráno naložit, večer baštit
Slavista62 před 5 hodinami
Vepřová pečeně s brambory a mrkví
Martin87 před 7 hodinami
Hrušková marmeláda
RenataMaresova před 7 hodinami
Suroviny:
rýže,
mléko,
sůl,
vejce,
máslo,
cukr krupice,
švestky,
sádlo,
mouka hladká
Komentáře (1)