Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýžový nákyp se švestkami

Rýžový nákyp je klasika české kuchyně, která voní dětstvím i domácí pohodou. Nadýchaná kombinace rýže, mléka a vajec, doplněná sladkými švestkami, vytváří skvělý dezert nebo sladký oběd, který zasytí a zároveň potěší svou jemnou chutí.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavlazubata

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 35 min

70 min (35 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Pekáč vymažeme sádlem a lehce vysypeme hladkou moukou. Troubu včas předehřejeme na 200 °C. Krok 2: Rýži propereme v horké vodě. Poté vodu slijeme, zalijeme mlékem, přidáme cukr, sůl a máslo. Krok 3: Rýži zvolna vaříme zhruba 15 minut. Po uvaření rýži necháme vychladnout. Krok 4: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Krok 5: Žloutky rozšleháme a vmícháme do rýže. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Krok 6: Do pekáče navrstvíme rýži. Švestky vypeckujeme, nakrájíme, obalíme v cukru a zastrkáváme je do rýžového nákypu tak, aby byly vidět. Krok 7: Pekáč vložíme do trouby. Pečeme při 200 °C asi 15-20 minut. Krok 8: Hotový nákyp můžeme servírovat pocukrovaný nebo lehce posypaný mletou skořicí.

TIP: Jak upéct rýžový nákyp s ovocem - rady a tipy

Zveřejněno 31. 8. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rýžový nákyp se švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkX1p

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rýžový nákyp se švestkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkX1p

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
rýže, mléko, sůl, vejce, máslo, cukr krupice, švestky, sádlo, mouka hladká

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu