Kvašené zelí
Kvašené zelí je tradiční česká delikatesa, která je nejen chutná, ale i zdravá. Přirozeným kvašením se z něj stává bohatý zdroj vitamínu C a probiotik. Skvěle doplní hlavní jídla, uzeniny i pečené maso a vydrží v lednici nebo spíži dlouhé týdny.
Postup přípravy
Krok 1: Z hlávky zelí odstraníme vrchní listy a vykrojíme tuhý košťál. Pak zelí omyjeme a nakrájíme na menší kusy.
Krok 2: Všechno zelí nakrájíme na co nejtenčí nudličky nebo nakrouháme do velké mísy.
Krok 3: Přidáme sůl, kmín a vše promneme dřevěnou paličkou nebo čistýma rukama. To děláme tak dlouho, dokud zelí nepustí šťávu. Trvá to asi 15 minut.
Krok 4: Zelí natlačíme do uzavíratelných sklenic, mělo by být ponořené ve vlastní šťávě. Sklenice otřeme, pečlivě uzavřeme a necháme stát na teplém místě.
Krok 5: Zelí bude takto kvasit asi 2-3 týdny. Pak ho přeneseme do temna a chladu.
Zveřejněno 14. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kvašené zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82W0l
Moje poznámka
Kvašené zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82W0l
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Ostrá masová směs s rýží
Přidáno před 5 hodinami
Palačinky s dušenými jablky
Přidáno před 6 hodinami
Brokolicové karbanátky
Přidáno před 10 hodinami
Bramborová kaše s mrkví
Přidáno před 11 hodinami
Knedlíčky gyoza
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí prsa s kokosovým mlékem a špenátem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Topinka s ostrou játrovou směsí
Sahula před 5 minutami
Krémové smetanové rizoto s hlívou ústřičnou
dandelion.z před 2 hodinami
Makovec IV.
Jandulka18 před 2 hodinami
Marinovaná krkovice s pečenými brambory a česnekem
Trol60 před 2 hodinami
Rychlé, lehké a levné palačinky
Merylas před 3 hodinami
Pomazánka z nivy
Kajkajak před 4 hodinami
Kuřecí řízek
Lida.Rose před 5 hodinami
Luxusní francouzský toustový chléb
boomgo před 6 hodinami
České kynuté buchty
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 8 hodinami
Suroviny:
zelí bílé,
sůl mořská,
kmín celý
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.