Kvašené zelí
Kvašené zelí je tradiční česká delikatesa, která je nejen chutná, ale i zdravá. Přirozeným kvašením se z něj stává bohatý zdroj vitamínu C a probiotik. Skvěle doplní hlavní jídla, uzeniny i pečené maso a vydrží v lednici nebo spíži dlouhé týdny.
Postup přípravy
Krok 1: Z hlávky zelí odstraníme vrchní listy a vykrojíme tuhý košťál. Pak zelí omyjeme a nakrájíme na menší kusy.
Krok 2: Všechno zelí nakrájíme na co nejtenčí nudličky nebo nakrouháme do velké mísy.
Krok 3: Přidáme sůl, kmín a vše promneme dřevěnou paličkou nebo čistýma rukama. To děláme tak dlouho, dokud zelí nepustí šťávu. Trvá to asi 15 minut.
Krok 4: Zelí natlačíme do uzavíratelných sklenic, mělo by být ponořené ve vlastní šťávě. Sklenice otřeme, pečlivě uzavřeme a necháme stát na teplém místě.
Krok 5: Zelí bude takto kvasit asi 2-3 týdny. Pak ho přeneseme do temna a chladu.
Zveřejněno 14. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kvašené zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82W0l
Moje poznámka
Kvašené zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82W0l
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se zeleninou a žampiony (vhodná pro diabetiky)
Přidáno před 9 hodinami
Falešné boloňské špagety aneb fofr špagety
Přidáno před 12 hodinami
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 14 hodinami
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 20 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno 12. 12. 2025 14:00:02
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí směs na hořčici s medem
Danoouch před 7 hodinami
Bábovka Albert
Ketynna před 7 hodinami
Dýňová polévka s fazolemi
marekdd před 7 hodinami
Jednoduché nepečené Tiramisu kuličky/Tiramisu Truffles
Hanawagy před 7 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
Valerie. před 8 hodinami
Rajská omáčka
Vershyna před 8 hodinami
"Letní" buřty na pivu - z pánve
BeeroCrat před 9 hodinami
Krupičná kaše rychle hotová
Colombová_S před 9 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
Pavenov1 před 10 hodinami
Suroviny:
zelí bílé,
sůl mořská,
kmín celý
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.