Kvašené zelí
Kvašené zelí je tradiční česká delikatesa, která je nejen chutná, ale i zdravá. Přirozeným kvašením se z něj stává bohatý zdroj vitamínu C a probiotik. Skvěle doplní hlavní jídla, uzeniny i pečené maso a vydrží v lednici nebo spíži dlouhé týdny.
Postup přípravy
Krok 1: Z hlávky zelí odstraníme vrchní listy, vykrojíme tuhý košťál, omyjeme ho a nakrájíme na menší kusy.
Krok 2: Všechno zelí nakrájíme na co nejtenčí nudličky nebo nakrouháme do velké mísy.
Krok 3: Přidáme sůl, kmín a vše promneme dřevěnou paličkou nebo čistýma rukama. To děláme tak dlouho, dokud zelí nepustí šťávu. Trvá to asi 15 minut.
Krok 4: Zelí natlačíme do uzavíratelných sklenic, mělo by být ponořené ve vlastní šťávě. Sklenice otřeme, pečlivě uzavřeme a necháme stát na teplém místě.
Krok 5: Zelí bude takto kvasit asi 2-3 týdny. Pak ho přeneseme do temna a chladu.
Zveřejněno 14. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kvašené zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82W0l
Moje poznámka
Kvašené zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/82W0l
Nejnovější recepty
Kvašené zelí
Přidáno před 1 hodinou
Cuketová bábovka s kakaem a banánem
Přidáno před 9 hodinami
Pečený holandský řízek
Přidáno před 19 hodinami
Banánové muffiny s kousky čokolády
Přidáno 13. 9. 2025 15:01:03
Tvarohové knedlíčky plněné švestkami
Přidáno 13. 9. 2025 14:08:09
Čalamáda
Přidáno 13. 9. 2025 14:00:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborový koláč s meruňkami
Alamatej před 26 minutami
Nebe v hubě
Kookina před 33 minutami
Domácí kečup
Fitulka před 1 hodinou
Rychlý švestkový koláč
maminka Machulka před 2 hodinami
Hovězí kližka na česneku a majoránce
kimil před 2 hodinami
Hovězí roštěná podle prababičky Anežky
Zdencek před 2 hodinami
Cookies s čokoládou
Falp. před 2 hodinami
Pudingová bublanina z 1 vejce
LA.63 před 2 hodinami
Cuketový sachr
Dasika.84 před 3 hodinami
Játrová paštika
ErikaU před 3 hodinami
Suroviny:
zelí bílé hlávkové,
sůl mořská,
kmín celý
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.