Kvašené pikantní zelí

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Zeleninová jídla 24 názorů

Suroviny

10 kg bílého zelí (krouhaného)
1/2 kg cibule (na kolečka)
2 červené kapie
3 mrkve
10 dkg křenu (strouhaného)
svazek kopru (posekaného)
4 jablka (kyselá, na osminky)
1/2 sáčku Deka
1/2 sáčku celého kmínu
10 dkg soli
4 bobkové listy (nalámané)
5 kuliček nového koření (rozdrcených)
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zelí dáme do dostatečně velké nádoby, ve které vše budeme míchat.

  2. Mrkev nastrouháme na hrubo, křen na jemno a papriku na slabé proužky. Vše, včetně koření, jablek, kopru a cibule přidáme k zelí a dobře promícháme.

  3. Nakonec postupně plníme do vhodné velké nádoby ( soudku apod. ) a řádně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíce šťávy. Zatížíme.

  4. Necháme kvasit asi 4-6 týdnů v teplejší tmavé místnosti.

Poznámka

Toto zelí je vynikající jako salát, zdravé, plné vitamínu C. Ještě mimo to nakládám zvlášť klasicky 20 kg zelí - pouze kmín, cibule, sůl a koprové semínko - , které pak používám k vaření. Domácí je domácí :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 413 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kvašené pikantní zelí

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Katka: Najděte si recept na kimči ( kimchi ) ;-)

    Odpovědět

  • nanny nanny(neregistrovaný)

    Katka: Pokud vim ,tak se nenaklada cinske zeli,ale pekinske zeli.Recept na to jeste nemam,taky zhanim.Kupuji hotove nalozene ve sklenicich,delaji to tady Cinani.Pokud recept sezenu,napisi:-)

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    Poradíte,jak naložit pikantní činské zelí?Viděla jsem recept jednou v televizi,ale nenapsala jsem si ho.Jen vím,že se rozkrájelo na polovinu a kažý list se potíral směsí s číli.Pak se ukládalo do sudu jako naše kysanézelí.Díky.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Chelsea1:Tak to je dobrá vychytávka, díky :yes: Nebude se odpařovat jako voda.

    Odpovědět

  • Chelsea1 Chelsea1

    Do žlábku zelnáku místo vody olej.Má to logiku,protože zelí mám na chatě a nemusím tak často kontrolovat.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    srettka:Jojo, odjakživa, ale na 20kg zelí tak max 1PL, moc to tam znát není, ale co kdyby bez něj to příště nebylo ono, že:-D

    Odpovědět

  • srettka srettka

    andrejs, ty dáváš do klasa zelí koprové semínko? Udělá to nějaký chuťový chvostík?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    1974andrea:teď jsi mě trochu připomněla - babička i mamka dyckY před šlapáním - hele, vomyli jste si haxny? Né, že si je vomyjete vo zelí - tradiční domácí hláška před šlapáním :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    magdalenka:Já ten recept mám od manželovo babičky a dělám ho takhle. Je to holt místo soli a je tam i jiné koření, než v klasickém zelí. Ano, přidávám to Deko při promíchání a pak šlapu;-) Ale můžeš dát jenom sůl, pokud chceš, určitě to půjde i bez deka, když ho nepoužíváš;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    1974andrea: Prečo tam pridávaš DEKO? Najprv som myslela, že je to kvasené normálne, obyčajným spôsobom, ale Deko konzervuje, nie? (nepoužívam) To Deko nasypeš do zelí počas tlačenia?

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    helca:Nevím, ale já to do flašek ještě nezkoušela. Možná bych ho otevřela a znovu hodně zkusila namačkat, až pustí tu šťávu samo

    Odpovědět

  • helca helca(neregistrovaná)

    Anna Kocikova:
    .ja to letos delam poprve,nadusala jsem ho do sklenic se sroubovacimi vicky,dala na tacek v kuchyni,jedna flaska evidentne pracuje,tece z ni stava a zeli bubla,druha nedela vubec nic a ve treti bylo mene zeli,tak jsem ji dolila solnych roztokem a take nedela nic.mam dilema,zdali ty nepracujici sklenice otevrit a eventualne jeste dolit roztokem,nebo to mam tak proste nechat a cekat.zeli je ve sklenicich 4 dny.a pokud nezacne kvasit a zustane bile je potom pozivatelne?
    diky moc pokud mi nedkdo bude chtit poradit

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-p+13:yes:a dala bych si hned;-):-))

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Děkuji vám za komentáře a poučky;-):-K:-8

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: kvašené zelí kvašené zelí recept domácí kvašené zelí recept na domácí kvašené zelí recept na kvašené zelí kvaseni zeli kvašené zeli ve sklenici šlapání zelí kvašené červené zelí kvašené zelí recepty zeli kvašene recept kvašené zelí recepty kvašené zelí jak udělat kvašené zelí šlapané zelí kvašené zelí s křenem recepty na kvašené zelí kvasene zeli do sklenic nádoba na kvašení zelí pikantní zelí

Zapomněl/a jsem heslo