Kvašené zelí
Připravit si vlastní kysané zelí, dokonce i v bytě, je velmi snadné. Postačí zavařovací sklenice a běžné ingredience. Nakrouhané zelí naplníme do sklenic a při pokojové teplotě necháme kvasit, dokud nejsme spokojeni s jeho chutí.
Postup přípravy
Krok 1: Najemno nakrájené zelí přidáme do misky s vodou a 2 hrstmi mořské soli. Necháme 2 hodiny odležet. Mezi tím si připravíme lahůdkovou cibulku. Nakrájíme ji na dílky 4 cm z pevné části.
Krok 2: Vodu ze zelí slijeme, necháme vykapat. Pak velkou silou zelí mačkáme, dokud nezmenší objem a nezbaví se tekutiny. Pak přidáme asi 1 lžíci mořské soli a ještě chvilku mačkáme. Přidáme kmín, cukr, fenykl a ocet a cibulky. Dobře promícháme a napěchujeme do vyvařených sklenic.
Krok 3: Víčkem jen lehce a nepatrně pootočíme, aby mohl vzduch odcházet ven. Kvasí při teplotě +- 20°C. Po třech dnech zkontrolujeme, ochutnáme a necháme dál kvasit, dokud nejsme spokojeni s chutí, pak přendáme do lednice.
Zveřejněno 30. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kvašené zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M8ElP
Moje poznámka
Kvašené zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M8ElP
Nejnovější recepty
Kokosovo-kakaové cukroví
Přidáno před 5 hodinami
Bramborový salát pro sváteční chvíle
Přidáno před 18 hodinami
Hostomický likér
Přidáno před 21 hodinami
Pečený kuřecí gyros
Přidáno před 22 hodinami
Plněné perníčky
Přidáno 4. 12. 2024 12:00
Bulgur s rukolou a granátovým jablkem
Přidáno 4. 12. 2024 11:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Vánoce a Silvestr s chutí luxusu: Tesco Finest přináší sváteční delikatesy pro každý stůl
Jak na to nejlepší kapání do polévky? Vynikající zavářku uděláte jen ze dvou ingrediencí, vylepšit ji můžete bylinkami
Prosincové pranostiky: „Lepší Vánoce třeskuté než tekuté,“ či „Prosinec, když je studený, bílý, ovoci a vínu se urodí.“
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čočka na česneku a cibulce
llub1 před 3 hodinami
Nepečené mandarinkové řezy
Jana1973 před 17 hodinami
Cizrna po indicku
martdol@seznam.cz před 17 hodinami
Kuře na kari
Hanina65 před 18 hodinami
Kulajdička, jak ji dělala maminka
misak2 před 22 hodinami
Kaldounová polévka
Hanina65 před 23 hodinami
Falešný "segedín" z cukety
MartinMartin před 23 hodinami
Jelení guláš
MartinMartin před 23 hodinami
Guláš z jeleního masa
Simonyta před 23 hodinami
Cibulová polévka
Kajkajak 4. 12. 2024 14:15
Suroviny:
zelí bílé,
sůl mořská,
voda,
cibulka lahůdková,
kmín celý,
cukr,
fenykl,
ocet
Komentáře