Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ricottové knedlíčky s jahodami podle Jana Punčocháře

Jemné knedlíčky z ricotty, které připravíme za doprovodu Honzy Punčocháře, jsou lahodnou sladkou tečkou. Knedlíčky glazované v rumovém karamelu s máslem doplní v talíři zakysaná smetana a rozmačkané jahody s cukrem.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení těsta v lednici

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta v lednici)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme ricottu, 1 žloutek, špetku soli a lžíci cukru. Přidáme asi 50-60 g másla a postupně vmícháváme přibližně 70 g hladké mouky, až těsto dosáhne požadované konzistence. Mísu pevně uzavřeme potravinovou fólií a těsto odložíme na 2 hodiny do lednice. Krok 2: Mezitím připravíme jahody a karamelovou omáčku. Do rendlíku nasypeme 2-3 lžíce cukru krystal a necháme zkaramelizovat. Hotový karamel zalijeme rumem, pohybem rendlíku promíchneme, pak necháme karamel rozvařit a rum odvařit. Krok 3: Opláchnuté jahody očistíme, nakrájíme je na plátky a vhodíme do vyšší nádoby. Zasypeme je cukrem a metličkou rozmačkáme tak, aby ve směsi zůstaly kousky jahod. Nakonec zakápneme citronovou šťávou. Krok 4: Do odvařeného karamelu přidáme citronovou šťávu a vpracujeme 40 g studeného másla, které karamel zahustí. Pokud by se náhodou stalo, že by se karamel s máslem srazil, zastříkneme směs několika kapkami studené vody a mícháme, dokud se směs opět nespojí. Krok 5: Připravíme knedlíčky. Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu. Do širší misky nebo hlubokého talíře s hrubou krupicí vkládáme kousky odleženého těsta, které v krupici obalujeme a tvarujeme je do malých kulatých knedlíčků. Je-li třeba, trošku krupice přitom zapracujeme i do těsta. Krok 6: Vytvarované knedlíčky vhodíme do vařící vody, teplotu vařiče ztlumíme a vaříme, dokud knedlíčky nevyplavou na hladinu. Pak jeden knedlíček rozkrojíme, abychom se ujistili, že je hotový. Všechny knedlíčky vytáhneme z vody přímo do rendlíku s rumovým karamelem a za občasného promíchávání necháme zaglazovat. Krok 7: Knedlíčky servírujeme v širší misce nebo v hlubokém talíři. Na dno rozetřeme vrstvu zakysané smetany, přidáme několik lžic rozšťouchaných jahod, na ně uložíme knedlíčky a důkladně zalijeme karamelem s rumem. Ozdobíme ještě rozmačkanou jahodou, natrhanými kousky měkkého tvarohu, několika kousky krájených čerstvých jahod a posypeme vanilkovým cukrem. Na závěr ozdobíme několika lístky čerstvé meduňky.

TIP: Domácí tvaroh

Zveřejněno 14. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Ricottové knedlíčky s jahodami podle Jana Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADK3p

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Ricottové knedlíčky s jahodami podle Jana Punčocháře

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADK3p

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
sýr ricotta, žloutek, cukr krystal, mouka hladká, máslo, cukr vanilkový, krupice, sůl, rum, šťáva citronová, jahody, meduňka, smetana zakysaná, tvaroh

Přidat fotografie receptu