

Vepřová kýta na houbách
Suroviny 4 porce
- 1/2 kg vepřové kýty - nakrájené na silnější plátky
- 1 hrnek sušených hub
- sůl, pepř
- 1 velká cibule - nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku - nakrájené na tenké plátečky
- slunečnicový olej (cca 1 až 2 lžíce)
- 3-4 hrnky vody
- šťáva z 1/2 citrónu
- trochu solamylu na zatření
Postup přípravy receptu
Sušené houby ve větší misce zalijeme studenou vodou a necháme pořádně odmočit aby dokonale změkly.
Vepřové maso nakrájíme na silnější plátky a lehce naklepeme paličkou na maso. Maso z obou stran důkladně osolíme, jemně opepříme. Pokapeme citrónovou šťávou, kterou vmasírujeme do masa. To poté přidáme do misky s naloženými houbami. V lednici takto naložené maso necháme marinovat alespoň jednu hodinu.
V hrnci na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a česnek do zlatější barvy, ale aby cibulka jen zesklovatěla a následně přidáme maso. Z obou stran orestujeme, aby maso na obou stranách zbělalo, ale nezhnědlo. Poté podlijeme naloženou šťávou s houbami a dusíme na mírném ohni cca 30 minut. Občas maso ve šťávě otočíme a případně přidáme více vody.
Jakmile maso změkne, zatřeme solamylem. Podáváme s rýží.
Poznámka od kuchařky
Místo sušených hub můžeme použít například čerstvé žampióny nakrájené na plátky, které před přidáním k masu mírně orestujeme.
Recept je výhodný pro bezlepkáře, ale samozřejmě se dá použít na zatření i klasická mouka.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřová kýta na houbách
-
hosta: niekde je veľmi mimo mísu...
-
magdalenka: asi má dnes na programu estetickou výchovu
- i u jiných receptů
-
maryge: zelené na fotke je, prečo sa ti nepáči fotka autorky receptu?
-
Trochu bych upravila vzhled,začnu zelení,stačí jeden lístek,já bych dala zelenou petrželku a možná sekanou,velké věci obyč.většinou odloží.Rýži dala na dva kopečky a na maso bych nic nedávala,chceme,aby bylo vidět,co jsme vytvořili.Hříbečkovou omáčku klidně mezi rýži a masko.
-
Tedy podle fotečky to musí být dobrůtka
, úplně se mi sbíhají sliny