Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory jsou perfektní variabilní potravinou. Hodí se do slaných i sladkých jídel

Brambory jsou perfektní variabilní potravinou. Hodí se do slaných i sladkých jídel

Brambory jsou perfektní surovinou, protože z nich dokážeme udělat prakticky cokoliv. Obsahují velké množství minerálů (draslík, hořčík, železo, fosfor, mangan, jód a další), vitaminů (C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 a kyselina listová) i bílkovin a skoro žádný tuk. Pokud tedy potřebujete energii a dostat do těla významné látky, brambory jsou jasnou volbou

Slané recepty s brambory 

Asi nejoblíbenější jsou brambory jako příloha. Můžete si dát šťouchané či vařené brambory (vynikající jsou na loupačku), pečené v troubě, připravit z nich kaši, hranolky či krokety. Skvělé jsou také brambory na grilu, a to jak klasické, tak i malé brambůrky s názvem Grenaille. Kromě příloh jsou z nich také skvělé bramboráky, polévky, slané koláče, ale i třeba bramborové knedlíky či halušky. 

Sladké recepty s brambory 

Co se týče sladkých receptů, tam mají brambory také své široké uplatnění. Asi nejznámější jsou ovocné bramborové knedlíky, vopelky, škubánky či taštičky s mákem a cukrem a nejrůznější koláče z bramborového těsta. Brambory prostě můžete použít téměř kamkoliv. 

 

 

 

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Metyja, netyja

Metyja, netyja je krajový název pro jídlo z vařených brambor, někde se názvy mírně liší. Ale vždy jde o téměř uvařené brambory, které se zasypou moukou a nechají se propařit. Lžíci namáčíme do rozpuštěného másla nebo sádla, vykrajujeme nočky, které pak sypeme mletým mákem s cukrem, někde se dávají povidla nebo strouhaný tvaroh. Je to velmi dobré jídlo, z jednoduchých surovin.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Brambory

Lilek brambor je víceletá hlíznatá rostlina z čeledi lilkovitých, Pěstuje se jako jednoletá plodina. Celá rostlina je jedovatá, kromě hlíz, bez kterých si neumíme vaření ani představit. Podle období sklizně brambory rozdělujeme na rané a pozdní. Byly vyšlechtěny do mnoha odrůd a varných typů. Pokrmů z nich připravíme bezpočet, ať už je použijeme jako přílohu nebo uvaříme kaši, knedlíky, bramboráky a mnoho dalších, i sladkých, specialit. 

1 29 30 31 32 33

Další témata

Další recepty