Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýže je perfektním zdrojem sacharidů, navíc skvěle chutná. S čím ji máte nejraději?

Rýže je perfektním zdrojem sacharidů, navíc skvěle chutná. S čím ji máte nejraději?

Rýže je perfektní všestrannou přílohou. Je bohatá na sacharidy a představuje významný zdroj energie. Obsahuje také bílkoviny, vlákninu a některé minerály a vitamíny, zejména B-vitaminy, draslík a hořčík. Rýže je obvykle bezlepková, což ji činí vhodnou pro lidi s celiakií. Výhodou je, že ji můžete připravit v hrnci, troubě i třeba v rýžovaru. 

Druhy rýže 

Existuje několik druhů rýže, které se nepatrně odlišují chutí i způsobem využití. 

  • Rýže natural (hnědá) je vlastně neoloupaná. Obsahuje velké množství živin, vlákniny a dalších prospěšných látek, a proto patří mezi nejzdravější. 
  • Rýže basmati patří mezi oblíbené. Má dlouhá bílá zrna, po uvaření se sype a nelepí, a tak se hodí nejvíce jako příloha nebo do salátů
  • Jasmínová rýže je také velmi v oblibě. Po uvaření ale lepí a má o něco výraznější chuť, a tak se hodí spíše k méně výrazným jídlům. 
  • Rýže parboleid není odrůda, ale způsob zpracování. Po uvaření je sypká a pevná.
  • Rýže Arborio neboli rýže kulatá je ideální pro přípravu rizota, kaše nebo nákypu. Je typická kašovitou až krémovou konzistencí. 
  • Sushi rýže má kulatá zrnka a po uvaření je velmi lepkavá, aby se daly vytvořit hrudky, které lze nabírat i hůlkama. 
  • Další méně známé rýže: červená, černá, Carnaroli atd. 

Nejoblíbenější recepty 

Rýže má nespočet různých využití. Nejčastěji se používá jako příloha k masu (kuřecímu, hovězímu, vepřovému, mletému) či vložka do polévky, můžete z ní vytvořit chutné rizoto, sladký nákyp či kaši, lahodné sushi, ale i třeba různé placky se zeleninou.  

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rýžový papír

Rýžový papír je běžně používaný v široké paletě pokrmů asijské kuchyně, nejčastěji čínské, ale i vietnamské nebo korejské. Vyrábí se v různých tvarech (kulatý, hranatý) a nejčastěji se do něj balí různé závitky či taštičky, lze do něj balit i sushi.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rýže jasmínová

Jasmínová rýže se nejčastěji používá v thajské a čínské kuchyni. Po uvaření je měkká, lepkavá a nasládlá. Při vaření voní po jasmínových květech, ale je to zcela přirozená vůně zrníček. Její specifická chuť se nemusí hodit ke každému pokrmu. Je vhodná k pokrmům s omáčkou, bude chutnat i s krevetami nabo jako sladký pokrm.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rýže arborio

Rýže arborio je druh krátkozrnné rýže, která se pěstuje hlavně v Itálii, ale i např. v Texasu nebo Kalifornii. Zpracovává se kratším mletím než klasická dlouhozrnná rýže, díky tomu obsahuje více škrobu. Proto se hodí na přípravu italského rizota s krémovou konzistencí.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rýže parbolied

Zrna rýže parboiled se před samotným oloupáním namáčí a zpracují vysokotlakou parou. Při tomto procesu přechází dovnitř zrna vitamíny, minerální látky a stopové prvky obsažené ve slupce. Díky tomu pak rýže získá svou typicky nahnědlou barvu, pŕi vaření se nelepí a zůstává krásně sypká.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rýže basmati

Basmati je nejušlechtilejší odrůda rýže, pěstuje se v Indii a Pákistánu na místech, kde jsou pole zavlažována vodou přímo z ledovců Himalájí. Jde o sypkou rýži s chutí po oříšcích, nelepí se, je lehce stravitelná a má nižší glykemický index než běžné druhy rýže. Je vhodná jako příloha ke všem pokrmům, které se obejdou bez omáčky.

1 5 6 7 8

Další témata

Další recepty