Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

červen
18

Mezinárodní den sushi


Mezinárodní den sushi
Zdroj: Pixabay

Mezinárodní den

Mezinárodní den sushi připadá na 18. červen. Tradiční japonskou specialitu si mnozí nedovedou představit bez syrové ryby, opravdovým základem je však dokonale připravená rýže se sladkokyselou omáčkou sushinoko. Známo je mnoho variant tohoto pokrmu. U nás se pravděpodobně největší popularitě těší rýžové rolky s náplní zabalené v řase – tzv. maki sushi.

Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské kulatozrnné krátkozrnné rýži, která je po uvaření lepkavá, a drží tak potřebný tvar. Ochucujeme ji speciálním nálevem, jehož hlavní složkou je sushi rýžový ocet.

V minulosti se fermentovaná rýže používala jako obal na ryby, aby se je podařilo uchovat co nejdéle. Taková rýže se však vyhazovala. Až když později začali Japonci přidávat do rýže ocet, jedla se ryba i s rýží dohromady a základ sushi byl na světě!

Japonská

S japonskou kuchyní se Češi poměrně dobře seznámili už před lety, kdy se objevili první sushi bary. Jenže ne každý už ví, že se u nás dá sehnat celá řada dalších chutných japonských jídel a také že…

Jak připravit sushi?

Syrová ryba se při přípravě sushi tradičně používá, většinou se jedná o lososa či tuňáka, lze se však obejít i bez ní. Kdo syrové ryby nemusí, může je nahradit například osmaženým tofu, avokádem, na proužky nakrájenou okurku apod. Náplně je možné samozřejmě kombinovat.

Na závěr se rýže se všemi ingrediencemi balí do řasy nori. Balení usnadní bambusová podložka. A pak už si sushi vychutnejte - tradičně podává se třemi základními ingrediencemi: sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a zelenou pálivou pastou wasabi.

Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den sushi?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více