Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I s rychlovarnou konvicí se dá uvařit plnohodnotné jídlo. S její pomocí uděláte polévku s nudlemi i výborný salát s kuskusem
Zdroj: Toprecepty, maris

Občas se můžeme ocitnout v situaci, kdy si musíme vystačit s málem a nemáme k dispozici spotřebiče, na kterých běžně vaříme. I na hotelu nebo na vysokoškolské koleji si můžeme uvařit něco lepšího než jen polévku ze sáčku, a stačit nám k tomu bude obyčejná rychlovarná konvice.

Úsporné vaření s rychlovarnou konvicí

Rychlovarná konvice patří k oblíbeným domácím spotřebičům, které najdete snad v každé domácnosti a je i oblíbeným spotřebičem, který si můžete zabalit na cesty nebo vzít někam, kde nemáte k dispozici kuchyňku. Předností rychlovarné konvice je, že je malá, skladná, snadno se používá a čistí. Vodu v ní uvaříte mnohem rychleji a úsporněji než na obyčejné sklokeramické desce nebo na plynu. V rychlovarné konvici jsme zvyklí si většinou vařit jen vodu na čaj, případně si pak uvařenou vodou zalijeme instantní polévku či kaši. 

Možná vás tedy překvapí, že rychlovarnou konvici můžete používat skoro jako normální hrnec. I v podmínkách, kdy nemáte k dispozici kuchyni se sporákem, si tak v ní můžete uvařit pokrmy, o kterých byste to ani neřekli. V současné době jsou rychlovarné konvice čím dál tím lepší a lepší. Některé mají dokonce funkci regulace a uchování teploty, u nichž si přesně nastavíte, na kolik stupňů chcete vodu ohřát a konvice ji pak udrží nějakou dobu teplou. Tady vám přinášíme inspiraci, co všechno lze v rychlovarné konvici uvařit:

  1. Vajíčka
    Jednou z potravin, které překvapivě snadno uvaříte i v rychlovarné konvici, jsou vajíčka. Ta před vařením nejprve raději omyjte, do konvice nalijte vodu, vložte do ní opatrně vajíčka a vodu přiveďte k varu. Pak už stačí jen nechat vodu i s vajíčky v konvici pomalu chladnout, vajíčka se mezitím uvaří do té správné konzistence na hniličku a výbornou snídani máte hotovou. I když vajíčka předem umyjete, i tak je vhodné po skončení vaření vyčistit konvici
    Do konvice nalijte vodu po rysku. Přisypejte lžíci kyseliny citronové. Zapněte konvici a přiveďte k varu. Pak nechte roztok 30–60 minut působit. Vylijte a před dalším používáním konvice v ní ještě alespoň jednou nechte převařit čistou vodu. Kyselina citronová působí jako dezinfekční přípravek, navíc je ke konvici šetrnější než třeba ocet.
  2. Kuskus
    Kuskus je nejméně náročná příloha na přípravu a stačí vám na ni opravdu jen horká voda z konvice. Tato těstovina ve tvaru drobných kuliček z tvrdé pšenice je totiž předem spařená, proto už ji nemusíte vařit. Jen je třeba ji zalít vodou podle návodu na obalu a chvíli nechat odstát pod pokličkou, dokud nezměkne. Hotový kuskus můžete smíchat s cizrnou z konzervy a s rajčaty či paprikami, na dochucení přidat třeba římský kmín a bylinky (např. mátu, koriandr nebo petržel). Vznikne vám vynikající rychlé jídlo s nádechem orientální kuchyně.
  3. Ovesná kaše
    Jednoduchou kaši uvaříte z instantních ovesných vloček. Stačí je jen nasypat do misky a zalít je 1,5násobným množstvím horké vody uvařené v konvici. Na dochucení přidejte třeba skořici a javorový sirup. Nakonec můžete přilít i trochu plnotučného mléka, kaše aspoň nebude tak horká. Ozdobte ovocem nebo oříšky.
  4. Polévka
    Pouze s pomocí konvice snadno připravíte i zdravou zeleninovou polévku. Do misky si jen nakrájejte zeleninu podle chuti, např, brokolici, zelí, jarní cibulku nebo nasekaný česnek a zalijte ji horkou vodou. Chcete-li polévku trochu sytější, můžete si do ní přidat instantní ovesné vločky a tofu. Na dochucení můžete použít kvalitnější bujon, případně polévkové koření nebo bylinky. Polévku rovněž výborně a hlavně zdravě dochutí miso pasta, kterou stačí jen vmíchat do vody. 
  5. Rýžové nudle
    Jedním z nejoblíbenějších rychlých jídel, které  spolehlivě nasytí každého, jsou těstoviny. Ty nejběžnější pšeničné nebo semolinové je ovšem třeba vařit v hrnci na sporáku. Pouze horká voda vám ale bude stačit k přípravě rýžových nudlí. Ty se totiž obvykle nemusí vařit, stačí je jen namočit do horké vody a nechat odstát 15-30 minut. Pak už je můžete jen smíchat se zeleninou a případně dochutit rybí či sójovou omáčkou. 
  6. Špenát
    Rychlý a zdravý zeleninový pokrm vykouzlíte z baby špenátu. Malé čerstvé zelené lístky stačí jen zalít horkou vodou z konvice, osolit, opepřit a dochutit olivovým olejem a česnekem. A jsou mnohem lepší než běžný dušený špenát. 
  7. Ryba
    Rybu nemusíte nutně péct v troubě nebo smažit na pánvi. Zdravější úpravou filetů je pošírování ve vodě. Jde o pomalé vaření ryb při nízké teplotě kolem 75 a 95 °C. Stejně tak ale můžete jen rybí filety zalít v misce vroucí vodou a nechat je odležet, až se zatáhnou. Vodu je dobré dochutit solí, octem nebo citronem a kořením. Pro tuti úpravu je třeba použít kvalitní čerstvé ryby. Rybu pak můžete podávat třeba s již zmiňovaným špenátem nebo mraženým hráškem spařeným horkou vodou a dochuceným máslem. 

Po každé kulinární akci konvici pečlivě vyčistěte kyselinou citronovou a poté znovu nechte provařit jen čistou vodu tak, jak je popsáno výše. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více