Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzenina. Masný výrobek, který není zdravý, ale jen těžko se mu odolává

Uzenina. Masný výrobek, který není zdravý, ale jen těžko se mu odolává

Uzeniny, jak už název napovídá, se připravují uzením. Díky uzení mají tyto masné výrobky jedinečnou vůni a chuť, takže se jim jen těžko odolává. Pokud je váš jídelníček pestrý a vyvážený, občas si můžete kvalitní uzeninu s vysokým podílem masa bez výčitek dopřát.

Co všechno se skrývá pod pojmem uzenina

Pokud nejste vegan či vegetarián, pravděpodobně se s uzeninami setkáváte často a na vašem talíři uzeniny alespoň občas nechybí. Patří k nim libové párky, pikantní klobásy, špekáčky, salámy a šunky, dále také prejt či zabijačkové jitrnice.

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Vuřt

Slovo vuřt nám z pusy moc nejde, častěji říkáme buřt, ale v každém případě je to uzenina různé kvality, ze které můžeme připravit další lahůdky - péci je na pivu, naložit jako utopence, uvařit buřtguláš, nebo je připravit u ohýnku.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Tyrolský špek

Tyrolský špek zraje 22 týdnů a krásně voní. Je to skvělá delikatesa, vyrábí se z vepřové kýty, která se nakládá do směsi soli a koření, např. jalovce. Velmi dlouho se udí studeným kouřem a poté se suší ve specifických horských podmínkách. Výborně chutná nakrájený na velmi slabé plátky s pečivem, nebo jej používáme jako přísadu na vaření a k dochucení jídel.

1 2 3 4

Další témata

Další recepty

Naposledy jste si prohlédli