Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marcipánová štóla je oblíbená především o Vánocích. Je plná ořechů a rozinek a krásně voní, takže navodí tu pravou sváteční atmosféru. Článek přináší návod na takovou štolu v podobě kynuté bábovky.

Vánoční pečení neznamená jen pečení a zdobení cukroví. Vánoční náladu si můžete navodit i upečením bábovky, která chutná stejně jako klasická vánoční štóla. Kynuté těsto je nadýchané, mandle a rozinky vytvářejí výbornou chuťovou kombinaci a marcipánový váleček uvnitř je pomyslnou třešničkou na dortu.

Jak upéct bábovku s chutí vánoční štóly

K přípravě bábovky s chutí marcipánové štóly budete potřebovat suroviny, které jsou uvedené v receptu.

  1. Do mísy nalijte část vlažného mléka, přidejte trochu cukru a droždí. Nechte vzejít kvásek.
  2. Poté dolijte zbytek mléka, přisypte cukr, vlijte žloutky, rozpuštěné máslo a vše spolu lehce promíchejte.
  3. Do směsi přisypte mouku a koření a vypracujte hladké vláčné těsto.
  4. Na hotové těsto nasypte plátky mandlí, rozinky v rumu a kandované ovoce a opatrně vše vpracujte do těsta.
  5. Těsto nechte v teple pod utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  6. Jakmile těsto vykyne, rozválejte jej na obdélník a na jeho delší okraj položte váleček marcipánu. Těsto sviňte tak, aby byl marcipán uvnitř.
  7. Těstovou roládu vložte do formy na bábovku vymazané máslem, nechte chvíli dokynout a následně pečte asi 40 minut na 170 °C.
  8. Po upečení vyklopte bábovku z formy, potřete ji máslem a pocukrujte.

Vánoční štólu můžete na sváteční tabuli dozdobit snítky jehličnanu, ozdobnou stuhou anebo půlkami mandlí. Doporučujeme ji nezakrývat, aby provoněla celý byt a navodila tak kouzelnou vánoční atmosféru.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky