Újezdecká vánoční štola

Moučníky Kynuté Doba přípravy: 340 minut 22 názorů

Moučníky Kynuté Doba přípravy: 340 minut 22 názorů

Suroviny Podle velikosti nakrájených koousků

550 g polohrubé mouky
42 g droždí
200 ml mléka
100 g moučkového cukru
200 g másla
1 lžička strouhané citronové kůry
1 lžíce vanilkového cukru
6 g soli
na špičku kulatého nože muškátový květ
50 g rozinek
80 g mandlí
80 g ořechů
Na potření:
rozpuštěné máslo
1 lžíce rumu
na posypání:
moučkový cukr
vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Mandle spaříme, oloupeme a nakrájíme spolu s ořechy na kousky. Rozinky, které jsme měli namočené přes noc v rumu necháme okapat. Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé. Do odměrky dáme rozdrobené droždí, posypeme lžíci vanilkového cukru a vařečkou mícháme, až se droždí rozpustí. Z mouky odebereme 50 g, z mléka 100 ml a přidáme do droždí a rozmícháme řídký kvásek, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout.

  2. Zbylou mouku prosejeme do mísy spolu s moučkovým cukrem, přidáme k ní sůl, citronovou kůru, mletý muškátový květ a dobře promícháme. Uděláme důlek, dáme do něj vykynutý kvásek a postupně zbylým mlékem promícháme a pak teprve k němu přidáme nastrouhané změklé máslo a vařečkou zpracujeme středně tuhé těsto. Musí být lesklé a nelepit se na mísu a vařečku. Hotové těsto poprášíme trochou mouky, přikryjeme a necháme asi 2 hodiny kynout.

  3. Do vykynutého těsta přidáme mandle, rozinky, ořechy a těsto propracujeme a necháme ještě 30-50 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na plech s pečícím papírem a vytvoříme ovál, který přehneme, nebo tvar podobný šišce chleba a na jedné straně vytvoříme hranou ruky hluboký žlábek, který je typický pro tvar štoly. Připravenou štolu necháme opět krátce nakynout, potřeme ji rozšlehaným vejcem a pak ji dáme péci na 180°C asi na 50-60 minut, podle toho, jak nám peče trouba. Upečenou štolu, ještě horkou, potřeme rozpuštěným máslem smíchané s rumem a posypeme bohatě moučkovým a vanilkovým cukrem. Velmi dobře chutná několik dnů proleželá.

Poznámka od kuchařky

Další štoly už peču tím způsobem, že těsto rozdělím na dva díly. Formy silně vymažu omegou a těsto dám do 3/4 formy. Pečením nabude, má tak tvar jaký se mi líbí. Peču je také na 170°asi 50 minut.

Komentáře k receptu Újezdecká vánoční štola

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: :yes::yes:Musela to být dobrůtka, takové jsou nejlepší.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Jaromira18: Včera večer jsem našla poslední kousek ve špajzu. Hezky zabalená do dvou vrstev alobalu a fólie, byla moc dobrá k čaji, jako čerstvá. Nádherně uležela - no co ti budu vykládat, nalezenec - mňamka. ;-)

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: Moc se ti povedla,:yes: je božská,:yes: já poslední upekla mému manželovi, který je velký rybář, kapříka.:-K:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Jaromira18: Děkuji, jsem ráda, že se fotka líbí! Moc se povedla a děkuji za recept! :-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: Veroniko moc a moc ti děkuji, máš jí moc nádhernou,:yes::yes::yes::yes: to je foto hodné do časopisu.:yes: Ani nevíš jakou jsi mi udělala velkou radost,:-K:-K:-K díky moc a moc.:-K:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Jaromira18: Jaruško máš ji tam ! Jak namalovanou! Chodím a ujídám! ;-) Tuším pekl i Casino , ovšem to množství mě odrovnalo! Poslal krásnou fotečku. ;-)

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    casino: Moc děkuji za radu s rumem a folií. Stále štoly peču, potírám a balím je podle vás do folie. Moc děkuji.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: Děkuji moc.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Jaromira18: Poslu foto az, odlezi:yes::-*

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: Já bez mandlí také nedělám, v jedné to mám doslova samé mandle. Udělala jsi mi velkou radost, já budu dávat na pekáč další. Jsi moc hodná, moc a moc ti děkuji.:-K:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Jaromira18: Upeceno, zabaleno, kousek urezan a vyborne. Ty mandle, dle mne, jsou potrebne, s nimi je to ono.<3<3<3

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18(autor receptu)

    casino: Moc děkuji, štoly máte nádherné. Já mám takový zvyk, postříkat jí rumem v rozprašovači.K:-K:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Diky, zapmnela jsem se zeptat, jestli i rumik primichat.Dam i rumik, zabalim do folie:-! LP LP Mazat ihned , jeste horkou, nebo vlaznou:-?:-?:-?:-? Uz vidim, ze horkou, je to napsane!;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Veronika.Hrozna:
    Mažu (přidávám i tuzemák:yes: přebohatě shora a štola si cucne i zespodu ;-)
    No a balím do fólie a vánočně přeslazeným konzumentům vydrží asi i do velikonoc, že :-D
    (přiložena fotečka - každý si se svou vlastní štolou naloží jak mu libo)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Právě jsem zadělala, šlo to parádně! Vychytaný receptík ! ;-)Těsto udělal robot a nechala jsem kynout !;-) Teď jsi jdu na chvílku dáchnout a pak dodělám. Maže se horká a taky zespodu mám mazat ? :-?

    Odpovědět

Předchozí 1 2