

Újezdecká vánoční štola
Suroviny Podle velikosti nakrájených koousků
- 550 g polohrubé mouky
- 42 g droždí
- 200 ml mléka
- 100 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 6 g soli
- na špičku kulatého nože muškátový květ
- 50 g rozinek
- 80 g mandlí
- 80 g ořechů
- Na potření:
- rozpuštěné máslo
- 1 lžíce rumu
- na posypání:
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
Postup přípravy receptu
Mandle spaříme, oloupeme a nakrájíme spolu s ořechy na kousky. Rozinky, které jsme měli namočené přes noc v rumu necháme okapat. Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé. Do odměrky dáme rozdrobené droždí, posypeme lžíci vanilkového cukru a vařečkou mícháme, až se droždí rozpustí. Z mouky odebereme 50 g, z mléka 100 ml a přidáme do droždí a rozmícháme řídký kvásek, přikryjeme a necháme na teplém místě vykynout.
Zbylou mouku prosejeme do mísy spolu s moučkovým cukrem, přidáme k ní sůl, citronovou kůru, mletý muškátový květ a dobře promícháme. Uděláme důlek, dáme do něj vykynutý kvásek a postupně zbylým mlékem promícháme a pak teprve k němu přidáme nastrouhané změklé máslo a vařečkou zpracujeme středně tuhé těsto. Musí být lesklé a nelepit se na mísu a vařečku. Hotové těsto poprášíme trochou mouky, přikryjeme a necháme asi 2 hodiny kynout.
Do vykynutého těsta přidáme mandle, rozinky, ořechy a těsto propracujeme a necháme ještě 30-50 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na plech s pečícím papírem a vytvoříme ovál, který přehneme, nebo tvar podobný šišce chleba a na jedné straně vytvoříme hranou ruky hluboký žlábek, který je typický pro tvar štoly. Připravenou štolu necháme opět krátce nakynout, potřeme ji rozšlehaným vejcem a pak ji dáme péci na 180°C asi na 50-60 minut, podle toho, jak nám peče trouba. Upečenou štolu, ještě horkou, potřeme rozpuštěným máslem smíchané s rumem a posypeme bohatě moučkovým a vanilkovým cukrem. Velmi dobře chutná několik dnů proleželá.
Poznámka od kuchařky
Další štoly už peču tím způsobem, že těsto rozdělím na dva díly. Formy silně vymažu omegou a těsto dám do 3/4 formy. Pečením nabude, má tak tvar jaký se mi líbí. Peču je také na 170°asi 50 minut.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Újezdecká vánoční štola
-
Veronika.Hrozna:
Musela to být dobrůtka, takové jsou nejlepší.
-
Jaromira18: Včera večer jsem našla poslední kousek ve špajzu. Hezky zabalená do dvou vrstev alobalu a fólie, byla moc dobrá k čaji, jako čerstvá. Nádherně uležela - no co ti budu vykládat, nalezenec - mňamka.
-
Veronika.Hrozna: Moc se ti povedla,
je božská,
já poslední upekla mému manželovi, který je velký rybář, kapříka.
-
Jaromira18: Děkuji, jsem ráda, že se fotka líbí! Moc se povedla a děkuji za recept!
-
Veronika.Hrozna: Veroniko moc a moc ti děkuji, máš jí moc nádhernou,
to je foto hodné do časopisu.
Ani nevíš jakou jsi mi udělala velkou radost,
díky moc a moc.
-
Jaromira18: Jaruško máš ji tam ! Jak namalovanou! Chodím a ujídám!
Tuším pekl i Casino , ovšem to množství mě odrovnalo! Poslal krásnou fotečku.
-
casino: Moc děkuji za radu s rumem a folií. Stále štoly peču, potírám a balím je podle vás do folie. Moc děkuji.
-
Veronika.Hrozna: Děkuji moc.
-
Jaromira18: Poslu foto az, odlezi
-
Veronika.Hrozna: Já bez mandlí také nedělám, v jedné to mám doslova samé mandle. Udělala jsi mi velkou radost, já budu dávat na pekáč další. Jsi moc hodná, moc a moc ti děkuji.
-
Jaromira18: Upeceno, zabaleno, kousek urezan a vyborne. Ty mandle, dle mne, jsou potrebne, s nimi je to ono.
-
casino: Moc děkuji, štoly máte nádherné. Já mám takový zvyk, postříkat jí rumem v rozprašovači.K
-
casino: Diky, zapmnela jsem se zeptat, jestli i rumik primichat.Dam i rumik, zabalim do folie
LP LP Mazat ihned , jeste horkou, nebo vlaznou
Uz vidim, ze horkou, je to napsane!
-
Veronika.Hrozna:
Mažu (přidávám i tuzemákpřebohatě shora a štola si cucne i zespodu
No a balím do fólie a vánočně přeslazeným konzumentům vydrží asi i do velikonoc, že
(přiložena fotečka - každý si se svou vlastní štolou naloží jak mu libo) -
Právě jsem zadělala, šlo to parádně! Vychytaný receptík !
Těsto udělal robot a nechala jsem kynout !
Teď jsi jdu na chvílku dáchnout a pak dodělám. Maže se horká a taky zespodu mám mazat ?