Bramborové placky: Chutnají k snídani, k svačině, k obědu, k večeři i ke kávě
Bramborové placky jsou kulaté plátky těsta, jehož hlavní surovinou jsou syrové nebo vařené brambory, mouka, vejce a sůl. Placky se dají dochutit různými ingrediencemi. Smažíme je na pánvi nebo je pečeme v troubě.
Základní těsto na bramborové placky můžeme smíchat s ingrediencemi, které jim dodají ještě lepší chuť. Naše babičky uměly zpracovat do placek vše, co našly doma - výsledek byl pokaždé jiný a vždy báječný. Bramborové placky jsou univerzálním jídlem - přílohou k polévce i k pečené drůbeži; nebo sladkým moučníkem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Jaká mouka patří do bramborových placek
- Co se dá přidat do bramborových placek
- Jak udělat placky ze syrových brambor
- Jak udělat placky z vařených brambor
- Jak udělat placky z bramborové kaše
- Jak se tvarují bramborové placky
- Jak se smaží a pečou bramborové placky
- Co se dá použít do placek místo brambor
- Jak udělat sladké bramborové placky
- Jak podávat a jíst bramborové placky
1
Jaká mouka patří do bramborových placek
Do placek patří tradičně hladká mouka. Použít můžeme i polohrubou - placky tak budou kypřejší, ale budou se více rozpadat, takže jí budeme muset dát více. Chybu neuděláme se špaldovou moukou, ale ani s bezlepkovou. Pšeničnou mouku lehce nahradíme moukou pohankovou, jáhlovou nebo čočkovou.
2
Co se dá přidat do bramborových placek
Musíme rozlišovat placky ze syrových brambor, kam patří lisovaný česnek a majoránka, a placky z vařených brambor, které lze ochutit bylinkami a kořením. Do obou druhů placek patří mouka, vejce, sůl a ingredience, kterými mohou být škvarky, kostičky slaniny nebo zelenina, například kysané zelí a houby.
3
Jak udělat placky ze syrových brambor
Na placky jsou nejvhodnější brambory typu B. Oloupeme je a nastrouháme. Pokud je nechceme příliš zahušťovat moukou, osolíme je a necháme stát, dokud nepustí vodu, kterou slijeme. Ze syrových brambor nejčastěji připravujeme klasické bramboráky, placky na plech a zelňáky.
4
Jak udělat placky z vařených brambor
Na placky je důležité uvařit brambory ve slupce, a to nejlépe den předem. Druhý den je oloupeme, nastrouháme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Těsto bude stáním řídnout, proto pracujeme rychle, abychom nemuseli dosypávat mouku. Toto těsto je určeno k rozvalování válečkem do tvaru kulatých bramborových placek.
5
Jak udělat placky z bramborové kaše
Zbylou bramborovou kaši nemusíme vyhazovat - budou z ní chutné placky. Kaši smícháme s polohrubou moukou (s hladkou by byly tuhé), s vejci, solí a kořením podle chuti. Vypracujeme těsto, které rozválíme do tvaru placek, a opečeme je na suché pánvi podobně jako tradiční lokše.
6
Jak se tvarují bramborové placky
Těsto ze syrových brambor rozetřeme na pánev lžící nebo je naneseme na pečicí papír na plechu. Těsto z vařených brambor rozválíme do tvaru kulatých placek a placiček nebo je vykrájíme kulatým vykrajovátkem. Jemné těsto se dá tvarovat i mezi dlaněmi - čím zubatější okraj, tím budou placky křupavější.
7
Jak se smaží a pečou bramborové placky
Smažené placky podléváme olejem tak, aby v něm neplavaly. Otáčíme je, až budou opečené, aby se zbytečně nekoupaly v tuku. Bramborové lokše tradičně opékáme na suché pánvi. Těsto, které budeme péct v troubě, navrstvíme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Tvarované placky pečeme na pečicím papíru.
8
Co se dá použít do placek místo brambor
Brambory můžeme v plackách úplně nahradit strouhanou zeleninou (cuketa, dýně), strouhanými sladkými batáty, mrkví. Část brambor (hlavně při použití zbytků) nastavíme houbami, míchanou strouhanou zeleninou, kysaným zelím, ovesnými vločkami, obilovinami a luštěninami.
9
Jak udělat sladké bramborové placky
Většina z nás miluje bramborové lokše z vařených brambor, hladké mouky a soli. Pečeme je nasucho, potíráme sádlem, plníme povidly a obalujeme v máku s cukrem. Jiné sladké placky připravíme přidáním tvarohu a rozinek do těsta z vařených brambor. Někdo si je pak rád potře voňavou marmeládou.
10
Jak podávat a jíst bramborové placky
Placky jíme smotané do tvaru palačinky nebo přeložené napůl. Chutnají nejen samotné, ale i k husté polévce, jako jsou bramboračka a zelňačka. Bramboráčky se podávají jako příloha k pikantním masům, lokše sluší pečené huse a sladké placky jsou báječnou svačinkou pro celou rodinu.
Receptů na bramborové placky je tolik, že je těžké vybrat ten, který se stane vaším nejoblíbenějším. Zkuste si přípravu jednoho z nich. Placky se pečou v troubě, proto patří k těm zdravějším. Podívejte se na naše video:
Komentáře