Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské zelníky: Na křupavé bramborové placky s kysaným zelím stačí jen pár surovin a lehce je zvládne i kuchařský začátečník
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

V jednoduchých receptech je krása. Takové jsou například staročeské zelníky z kuchyně našich prababiček. Lehce je připravíme ze surovin, které máme běžně doma, a určitě se po nich jen zapráší.

Co jsou zelníky

Jednoduchá jídla bývají vděčná a často se po nich jen zapráší. Zelníky nebo zelňáky jsou staročeské placky s kysaným zelím a jsou přesně tímto případem. Navíc se na jejich přípravě nedá víceméně nic zkazit, takže si je připraví i začátečník v kuchyni. 

Výbornou variantu bramboráků můžete smažit v podobě malých placiček a ty pak konzumovat samostatně nebo se zeleninovým salátem

Co patří do zelníků

Zelníky se někdy připravují pouze ze zelí, vajíček, mouky a soli. Někdy se přidává hladká mouka, jindy škrob. Pokud do tohoto pokrmu dáváme brambory, nejvhodnější  jsou brambory varného typu C, protože obsahují hodně škrobu. Škrob ale podle potřeby ještě můžeme doplnit. Pro chuť a vůni můžeme přidat trochu slaniny nebo škvarků. Dochutit je můžeme solí, pepřem a kmínem.

Kysané zelí si můžeme zakoupit, ale to doma připravené je lepší. A není to žádná věda

Kysané zelí

Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Jak připravit staročeské zelníky

Na přípravu zelníků pro 4 osoby si připravte: 6 větších brambor, 4 hrsti kysaného zelí, 2 vejce, 8 lžic Solamylu (škrobu), sůl a olej na smažení.

Jak na to? Brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno do mísy. Pak z nich vymačkejte většinu vody. Zelí nechte okapat, pak ho překrájejte na menší kousky a přidejte k nastrouhaným bramborám. K tomu rozklepněte vejce, přidejte Solamyl a sůl. Těsto pořádně promíchejte. Na pánvičku nalijte vrstvičku oleje a pořádně ho rozehřejte. Na rozpálený olej dávejte menší tenké placičky a zprudka je smažte. Můžete je podávat samostatně nebo se zeleninou.
Zelné placky se dají také péct v troubě

Náš tip: Připravte si staročeské zelníky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více