Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený sýr je nejoblíbenější klasikou české kuchyně. Křupavý obal, rozteklý sýr a domácí tatarská omáčka je lahodnou dobrotou, kterou si rozhodně nemusíte odpírat, ani když zrovna nemáte po ruce vajíčko. Dá se totiž lehce nahradit.

Na smaženém sýru si můžeme pochutnat téměř v každé restauraci, ale také si jej snadno a pohodlně připravíme doma. Stačí zvolit tučnější sýr eidam nebo goudu, který obalíme v trojobalu, a to i bez použití jediného vejce. Ať už si vyberete variantu s mlékem, jogurtem nebo pivem, sýr bude chutnat fantasticky.

Čím obalit sýr bez vejce

Přinášíme několik tipů, jak obalit sýr i bez vejce. Aby sýr při smažení nevytekl, je dobré jej obalit dvakrát - to platí jak u obalování s vajíčkem, tak i při použití alternativ bez vajíčka. A čím vejce nahradit?

  1. Mléko: Tuto ingredienci budete mít jistě po ruce. Mléko skvěle nahradí vejce, dodá sýru křehkost a obal bude tenčí. Postupujeme tak, že sýr obalíme v mouce, poté v mléce a nakonec ve strouhance. Pro druhý obal znovu namočíme do mléka a pak do strouhanky. 
  2. Smetana: I se smetanou bude sýr lahodný a křupavý. Ideální je smetana s vyšším obsahem tuku, tedy smetana ke šlehání nebo ta zakysaná. Lépe se přichytí na sýr i strouhanku. 
  3. Bílý jogurt: Stejně dobře a chutně můžeme sýr místo vejce obalit v bílém jogurtu. Dodá sýru jemnou a lehce kyselou chuť. 
  4. Kefír nebo podmáslí: Podobně jako jogurt, i kefír či podmáslí jsou výbornou alternativou k vejci. Zároveň docílíme křupavého obalu. 
  5. Těstíčko: Místo vajíčka můžeme sýr obalit v připraveném těstíčku, a to hned v několika verzích - z piva, mouky a oblíbeného koření (například sůl, pepř, grilovací koření, uzená mletá paprika), nebo smícháme vodu a mouku a podle chuti koření. Do této směsi sýr namočíme a následně obalíme ve strouhance. 

Tip1: Sýr můžeme jednoduše také potřít z obou stran rostlinným olejem a obalit ve strouhance. Tato varianta je skvělá pro pečení v troubě nebo v horkovzdušné fritéze

Tip2: Obalený sýr doporučujeme smažit ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje, jen tak minimalizujeme riziko vytečení sýra z trojobalu

Tradiční smažený sýr neboli smažák si můžete udělat s vejcem nebo i bez něj. Náš videorecept vás celým postupem provede krok za krokem. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky