Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kedlubny gigant se sklízí na podzim a při dobrém skladování vydrží celou zimu. Můžeme tak mít dlouhodobou zásobu této čerstvé kvalitní zeleniny. Příjemné je také její široké využití, aby náš jídelníček byl pestrý.

Giganty mají většinu benefitů stejných jako klasické kedlubny. Jsou nutričně cenné poměrně vysokým obsahem vitamínů, minerálů a vlákniny. Zatímco ranné druhy oceníme více v syrovém stavu, zimní odrůdy málo dřevnatí a jsou vynikající hlavně v teplé kuchyni.

Kedlubnová polévka

Polévka svěží chuti je oblíbená u dětí i dospělých. Chutí připomíná květákovou, ale z gigantu vyjde levnějiPro větší vydatnost ji můžeme zahustit jíškou nebo obilninami. Výborná je doplněná slaninou nebo uzeným masem.

Kedlubnové zelí

Právě z kedlubny gigant se zelí vaří nejlépe, protože z ní získáme velké množství suroviny. Hledáme-li tedy náhradu za hlávkové zelí, je gigant skvělá volba. Ochutit zelí z kedlubny můžeme stejně jako při postupu z hlávky zelí.

Dušená kedlubna s masem i bez něho

Dušená kedlubna je chutná teplá příloha. Můžeme ji přidat k masu nebo jíst i jen tak s bramborem (a třeba volským okem) jako bezmasé zeleninové jídlo. Plátečky kedlubny mohou nahradit bambusové výhonky v jídlech asijského typu.

Kedlubnové hranolky

Zeleninové hranolky jsou čím dál více oblíbené. Připravují se především z kořenové zeleniny, z tuřínu i z kedlubny. Velikost kedlubny gigant velmi vyhovuje požadovaným rozměrům hranolek. Nakrájené hranolky pečeme obvykle v troubě.

Kedlubnové placky

Z nastrouhané kedlubny gigant snadno připravíme i placky. Stačí nahrubo nastrouhanou kedlubnu ochutit a zahustit podobně jako placky z brambor nebo z cukety

Abychom vás ještě více nalákali na jídla z kedlubny gigant, nabízíme ke zhlédnutí videorecept na výborné pečené kedlubnové hranolky se sýrem a křenovým dipem.
 
 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky