Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Sváteční oběd v našich končinách obsahuje zpravidla maso, knedlík a zelí nebo omáčku. S tímto receptem pak můžete připravit tradičního králíka s kynutým knedlíkem a osvěžujícím kedlubnovým zelí. Pochutnají si opravdu všichni.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 197 kJ / 3 154 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,69 g |
Tuky | 155,49 g |
Vláknina | 36,62 g |
Cholesterol | 409 mg |
Sodík | 5,41 g |
Sůl | 13,57 g |
Sacharidy | 349,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Králíka prošpikujeme, osolíme, trochu opepříme. Vložíme do pekáče, přidáme nakrájenou cibuli na klínky, česnek, sádlo, zbytek slaniny a trochu podlijeme vodou. Přikryté pečeme doměkka asi 1,5-2 hodiny
Krok 2: Měkké maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Vše připečené seškrábeme do čistého hrnce. Výpek vysmahneme, zaprášíme moukou, kterou osmahneme za stálého míchání a poté podlijeme vodou. Provaříme asi 25 minut, přecedíme, podle potřeby dosolíme a zjemníme máslem.
Krok 3: Kedlubny oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Na oleji s máslem orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhané kedlubny, osolíme, přidáme kmín, trošku podlijeme vodou a ochutíme octem nebo citronem a cukrem.
Krok 4: Knedlíky: Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji se solí, doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme troškou cukru a zalijeme ho trochou vlahého mléka.
Krok 5: Počkáme až droždí vzejde (asi 10 minut), pak přidáme vajíčko a zbytek mléka a dobře propracujeme těsto. Jemně ho poprášíme moukou, přikryjeme čistou a suchou utěrkou a necháme kynout. Těsto by při správném vykynutí mělo zdvojnásobit svůj objem.
Krok 6: Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 4 díly. Každý díl dokulata vyvalujeme do koule a přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout. Pak knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 20 minut. Hotové knedlíky hned propícháme. Knedlíky můžeme vařit také v páře 20 minut.
Zveřejněno 4. 6. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY2Dp
Moje poznámka
Domácí králík na slanině, kedlubnové zelí a domácí knedlíky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pY2Dp
Nejnovější recepty
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Přidáno před 10 minutami
Zdravý cuketový nákyp
Přidáno před 51 minutami
Dalgona sušenky
Přidáno před 1 hodinou
Hovězí kostky po znojemsku
Přidáno před 19 hodinami
Pečivo z bramborového těsta
Přidáno před 23 hodinami
Letní koláč s třešněmi
Přidáno 8. 7. 2025 08:30
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční chlebíček
radekdolezal033 před 3 hodinami
Hovězí plátky na tymiánu
ZboSy před 3 hodinami
Vařená brokolice s česnekovo-bylinkovou omáčkou
brtna před 10 hodinami
Hamburská vepřová kýta
Zlatnice před 11 hodinami
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta
stefi.f47 před 12 hodinami
Cuketový perník
Markeeta před 12 hodinami
Bramborové vafle
Leontinka73 před 14 hodinami
Boloňská omáčka
DavidVolvo před 15 hodinami
Vepřové na houbách
Sahula před 15 hodinami
Suroviny:
králík,
sůl,
pepř mletý,
slanina,
cibule,
česnek,
sádlo,
výpek z masa,
mouka hladká,
máslo,
kedlubna,
cibule,
sůl,
kmín drcený,
ocet,
cukr,
olej,
máslo,
mouka polohrubá,
sůl,
droždí,
cukr,
mléko,
vejce
Komentáře (1)