Kedlubnové zelí na špeku s dušeným česnekovým pleckem

recepty73 Kuchař: recepty73

3 porce Vepřové maso 0 názorů

Suroviny

Kedlubnové zelí:
cca 700 g kedlubny - oloupané
1 cibule
50 g uzeného špeku nebo slaniny
1 rovná lžíce hladké mouky nebo jíška
drcený kmín dle chuti
sůl
cukr krupice
ocet
Dušené vepřové:
1 kg plece (nebo vepřová kýta, krkovice, karé)
1,5 - 2 paličky česneku paličky
1 cibule
sůl
drcený kmín
pepř mletý
sádlo nebo olej
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Tu pak zaprášíme hladkou moukou, kterou necháme zpěnit, přisypeme na velkých slzách nastrouhanou kedlubnu, dobře promícháme, osolíme, přidáme trošku drceného kmínu, dle sladkosti nastrouhané kedlubny směs osladíme a okyselíme octem dle vlastní chuti. Dusíme na mírném plameni pod poklicí doměkka (nerozdusit na kaši). Pokud je třeba, podlijeme malým množstvím vody (vývaru).

  2. Vepřové maso vcelku nasolíme nejlépe den předem. Před tepelnou úpravou ho ještě dochutíme kmínem a pepřem, poté vložíme do hrnce nebo pekáčku s rozpáleným tukem (sádlo nebo olej) a osmažíme ze všech stran dozlatova.

  3. Maso následně obsypeme pokrájenou cibulí s nasekaným česnekem, krátce, jen dosklovata a za stálého míchání ji osmažíme, tím sundáme ze dna hrnce nebo pekáčku napečený výpek.

  4. Následně podlijeme troškou vody (můžeme použít 10° pivo), zaklopíme a na kamnech na mírném plameni či v předehřáté troubě na 170 °C dusíme, za občasného podlití a otočení masa doměkka, cca 1,5 hodiny. Kdo chce tepelnou úpravu urychlit, klidně použije tlakový hrnec. Množství česneku se nebojíme, během dušení ztrácí svou intenzivní chuť.

  5. Rozdušená cibule a česnek nám výpek dostatečně zahustí, ale pokud bychom chtěli více sosu - omáčky, výpek trochu více naředíme, následně zahustíme jíškou nebo solamylem a necháme provařit.

  6. Než se pustíme do krájení masa na plátky, necháme ho vcelku odpočinout cca 10 minut, půjde nám to pak lépe a použijeme pochopitelně ostrý nůž.

  7. Podáváme s noky, gnocchi nebo bramborami, které můžeme před podáváním ve výpeku promíchat... :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kedlubnové zelí na špeku s dušeným česnekovým pleckem

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: kedlubnové zelí recept s pleckem zelí na na špeku zeli s pleckem kedlubnové zelí a s vepřovým masem bramborový knedlík s pleckem recepty s pleckem recept kedlubnové zelí kedlubnové zelí s dušeným masem recept na kedlubnove zeli kedlubnové zelí recept zelí špek jiska špek do zelí