Co přidat do domácího chleba? Chlebové těsto můžete ochutit pokaždé jinak
Říká se právem, že chleba se člověk nepřejí. Nejenže k němu můžete jíst pokaždé něco jiného, ale i samotné těsto lze různě obměňovat, aby bochník chutnal pokaždé jinak. Možností je opravdu mnoho.
Jednou ze základních možností je změna mouky. Už jen malý přídavek celozrnné mouky má vliv na chuť a strukturu chlebového těsta. Mlsné jazyky nás ponoukají do spolehlivé receptury "vpašovat" různá ochucení - základem chuti je však koření.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co přidat do domácího chleba
Na další ochucení chlebového těsta je mnoho možností, vybírejte:
- Jako tekutinu místo vody zkuste kysaný mléčný výrobek typu kefír, podmáslí, naředěný jogurt či syrovátka. Chléb bude jemnější chuti a vláčnější konzistence.
- Podobně nakysle chlebové těsto ochutí 1–2 lžíce octa.
- Pivo obsahuje také kvasinky, které pomáhají těsto nadlehčit. Kromě toho je chléb zadělaný pivem prostě výborný.
- Zkuste do těsta přidat smaženou cibuli. Výborná je však i smažená cibule sušená.
- Výrazně chléb ochutí sušený nebo čerstvý prolisovaný česnek. Česnekem ochucený chléb voní do daleka.
- Také nasekané čerstvé bylinky nebo lžíce sušených dají těstu jiný chuťový náboj.
- Příjemný křupavý element přidají sekané, případně celé ořechy nebo semínka. Pokud je předem nasucho opražíte, zvýrazníte jejich chuť. Semínka vhodná do chleba jsou například slunečnicová, chia, konopná, dýňová nebo drcená lněná semínka - ať už jednotlivě nebo ve směsi.
Tip: Pozor, velké množství semínek zahustí těsto a bude potřeba přidat tekutinu. - Drobně nasekané škvarky nebo malé kostičky uzeniny, jako je slanina či suchý salám, dodají chlebu další chuťový rozměr.
- Naše babičky přidávaly do těsta na chléb vařenou strouhanou bramboru, která střídu zvláční. Těsto po přidání brambory zřídne, proto pozor na množství mouky nebo současně přidejte trochu octa, který těsto s bramborami zpevní.
- Můžete vyzkoušet i exotičtější suroviny, třeba krájená sušená rajčata nebo olivy.
- Strouhaná zelenina, jako je mrkev, dýně, cuketa nebo červená řepa chlebové těsto osvěží chuťově i barevností. Jen opět pozor na zřídnutí těsta.
- Na závěr jsme si nechali sýry, ať už typu žervé, brynza, tvaroh, cottage, nebo naopak sýry strouhané. Z nich dominuje výrazný čedar nebo sýry zrající.
Ochucení chlebového těsta můžete většinou libovolně kombinovat, čímž vzniká tolik možností, že musí být spokojen každý mlsoun. Pro povzbuzení nerozhodných jsme natočili videorecept na jednoduchý chléb bez hnětení, který lze libovolně ochutit:
Komentáře