Perník s ovocem paní hajné ze „Šlajfu“

Josef Lerch Kuchař: Josef Lerch

Doba přípravy: 40 min 10 porcí Moučníky , Perníky 8 názorů

Suroviny

250 g hrubá mouka
120 g hladká mouka
1 balení vanilkový puding
150 g moučkový cukr
3 lžíce cukr krystal
1 lžíce kakao
1 sáček prášek do perníku
1 sáček prášek do pečiva
1 dcl zakysaná smetana
2 dcl plnotučné mléko
1 dcl slunečnicový olej
1/2 dcl citrónová šťáva
1 ks vejce
Vložka:
0,5 kg ovoce (čerstvé nebo kompotované)
100% tuk
hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Sypké suroviny sesypu do mísy a dobře promísím.

  2. Pak do mísy přidám ostatní tekuté přísady. Vše řádně promíchám (nejlépe ručním mixérem).

  3. Do tukem vymazané a moukou vysypané formy vliji třetinu vymíchaného těsta. Do této vrstvy vpravím ½ množství ovoce nakrájené na menší kousky. Ovoce posypu krystalovým cukrem (Nemusí se! - My rádi sladké). Pak naliji další vrstvu těsta a postup opakuji. Zbytek těsta na povrchu upravím tak, aby ovoce nevykukovalo. Počet vrstev záleží na druhu formy, chuti, vkusu, kreativitě, fantazii atd., stačí úplně i jedna vrstva.

  4. Naplněnou formu vložím do trouby vyhřáté na 200 °C a peču 25 minut (dle výšky formy), kontroluji špejlí.

  5. Když se těsto nelepí je hotovo. Hotový perník přesunu na podnos a po vychladnutí podávám posypané moučkovým cukrem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Perník s ovocem paní hajné ze „Šlajfu“

  • Nadja Nadja

    zuzun: jak jsem zjistila, byla to skutečná hájovna, v níž Pepa vyrostl a kde vařili pro sebe, nikoliv pro veřejnost.

    Odpovědět

  • Josef Lerch Josef Lerch(autor receptu)

    Formát je 25 X 15 X 5 cm

    J.L.:-)

    Odpovědět

  • Jaaja Jaaja

    Zajímala by mě velikost formy:-8 děkuji :-K

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Spagetko, jo, myslela jsem, ze jsem nekde u jednoho receptu neco cetla, ale nepamatovala jsem presne. No, kdyz tam vari pro verejnost, to ty recepty musi bejt dobry. Mnoho takovych zarizeni se o recepty nepodeli.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    zuzun: Josef to vysvětlil u svých utopenců - zkopírovala jsem to: ""Přešlajfováno" Ony moje recepty opravdu pochází z naší kuchyně z hájovny na "Šlajfu". Je to malebné údolíčko po Velhartickým hradem a název údolí je podle starého vodního mlýna a vodní pily na Šlajfu (z němčiny brzdilo se - schleifen, zde dřevo na pořez a obilí na mletí). Hájovna leží na chatou Jana Wericha a proti chatě pana profesora Vladimíra Kováříka (pokud Vám tato jména něco říkají, jsem rád). Narodil jsem se zde a žil tu svých prvních 30 let."

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Neni ten Slajf nejaka restaurace? Receptiky ma Pepa zajimavy. Tenhle pernik ma hodne ingredienci, ale to ma Andelak taky, a fakticky za to stal. Tady je ten ananasovej pudink zajimavej a ovoce doda stavu:yes:

    Odpovědět

  • Peppa Peppa

    Jak tak koukam, Josifek je velmi sikovny v kuchyni!:-K Take bych si prala znat to tajemstvi Slajfu:-) +bodicek:yes:

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Perník s ovocem /kompotem/ je starý recept, určitě je i zde.
    Jen nechápu pořád opakovaný Šlajf;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: perník s ovocem perník s kompotem třešňový perník recept na perník s s ovocem perník posypany ovocem jak pernik s ovocem hrnkovy pernik s kompotem pernik se ovocem mouka z mlýna lerch recepty paní hajné ze „šlajfu perník ze starého kompotu perník se starým kompotem pernik s ovocem kompotem perník s s ovocem vodní mlýn z perníkového testa recepty se starým kompotem perník z kompotem staré recepty na perníky perník s rynglemi perník s merunkami