Sýrový chléb (s prefermentem)

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 10 názorů

Suroviny

Na preferment:
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
200 g vody
2 g droždí
– všechny suroviny smícháme a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin pracovat.
Dále potřebujeme:
300 g pšeničné chlebové mouky
200 g vody
2 rovné lžičky soli
100 g tvrdého sýra (min.45%) nakrájeného na kostičky
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. K vykvašenému prefermentu přidáme 150 g vody, všechnu pšeničnou chlebovou mouku, promícháme a necháme 30 minut odpočinout (proběhne autolýza, mouka přirozeně bobtná a vytváří se lepková síť).

  2. Pak vlijeme sůl, rozmíchanou ve zbylých 50 g vody a robotem vymísíme těsto. Je hodně řídké, ale není třeba se lekat – delším mísením trochu zpevní a následným překládáním pak ještě víc. Robot nechávám pracovat i 10 minut, občas nožem těsto ze stěn mísy vyškrábneme k háku.

  3. Hotové těsto vyškrábneme na pomoučněnou desku stolu, poprvé po překládáme a necháme kynout přímo na stole.

  4. Po 20-30 minutách překládáme znovu – stěrkou těsto, pokud je třeba, odškrábneme od stolu, „rohy“ těsta pak chytneme pomoučněnými prsty, povytáhneme je a postupně složíme do obálky.

  5. Toto překládání pak zopakujeme ještě dvakrát, vždy po 20-30 minutové přestávce na kynutí – těsto tak vlastně kyne už 1-1,5 hodiny )v hodně teplém prostředí nebo v létě bude samozřejmě kynout rychleji a tak je třeba časy mezi kynutími upravit podle potřeby).

  6. Po poslední půlhodince kynutí těstu opět povytáhneme rohy – teď už hodně opatrně, abychom z něj nevyhnali zbytečně moc vzduchových bublin – a na vzniklý čtverec rozházíme polovinu kostiček sýra. Za rohy těsto poskládáme do obálky, necháme asi 10 minut odpočinout a znovu opatrně povytahujeme do přibližného čtverce.

  7. Poházíme zbylé kostičky sýra, povytažením za rohy a složením do obálky bochník uzavřeme a pomocí stěrky přeneseme na moukou dobře vysypanou utěrku. Tam ho uložíme stejně, jako ležel na stole (tj.závěrem nahoru), i s utěrkou bochník uložíme do kulaté ošatky nebo cedníku, necháme do kynout a upečeme.

  8. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 250°C. Pokud je možné, na dlaždici nebo alespoň dvou plechách na sobě – dobře nahřáté pak způsobí pěkné vyskočení bochníku. Je možné péct i se starým plechem na dně trouby, do kterého po vykulení ošatky na dlaždici, před zavřením trouby, chrstnete asi 100 ml horké vody pro vytvoření páry (pekla jsem dvakrát i bez něj, jen jsme chleba postříkali vodou z rozprašovače a vyskočil nádherně a nepopraskal).

  9. Na nejvyšší teplotu (250°C) je třeba péct jen asi 15-20 minut. Pak teplotu snížíme na 210-220°C a chleba dopečeme. Kostičky sýra je lepší krájet spíš menší, z těch větších zůstávaly dost velké zbytky. Kromě překládání jsem bochník nijak nestáčela – tvar mu podržela ošatka a následné prudké pečení.

Poznámka

Celopšeničný chleba, lehounký, díratý, s oky lemovanými zbytky roztaveného sýra. Určitě nezabere tolik práce, jak to na první pohled vypadá. Většinu času se jen čeká na vykynutí – tenhle okatý krasavec je totiž vykynutý pouhými dvěma gramy čerstvého droždí.

Není třeba čekat nečinně – já jsem si třeba během kynutí uvařila celý oběd a od něj jen odskakovala přeložit těsto, kynoucí na vedlejší lince.

Originál receptu:

http://www.pekarnomanie.cz/syrovy-chleb-s-preferme...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Sýrový chléb (s prefermentem)

  • amalia amalia

    :yes::yes::yes: ukladám si tvoj recept do obľúbených, vyskúšam:-)) :-K

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    cathleen:dal jsem uzený sýr, ale ten kmín (trochu drceného) si sám pro sebe prosadím;-):-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    janek53: moc chválim odvahu pustit se do "nového":-K
    Ten kmín mi tam, svým způsobem, chyběl taky :-8 pro mě chleba = vůně kmínu...:-D Ale při jídle sýrem vonícího krajíce jsem si tam tu kminovou chuť představit nedovedla, asi by mi tam kmín tentokrát spíš překážel....nevím....

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    Povedl se. Příště dám trochu kmínu:-p

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Určitě bude lahůdka:-O a nádherně vypečený, nadýchaný jako všechny od Tebe:-p:-p+:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Krásný chleba, o chuti nepochybuju :-p:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Keď si to pri tom inom recepte dala ten chlebík, tak som pozerala, čo to môže byť.:-) A ajhľa - syr. Vyzerá to výborne, musím vyskúšať. :yes:;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    vybusna: :-O to je opravdu šikula!:yes:
    A děkuji za propagaci stránek :-8:-K

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    s obrovskou radostou davam prvy bod. ja som ho nepiekla, ale jedla. Moja slovenska suseda sa pustila do pecenia chleba a tak som jej odporucila
    Tvoje stranky a toto bol jej prvy chlieb od Teba.....nebol sice taky krasnfy, ale chutil naramne.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    U některého receptu jsem slíbila, že recept na tento chleba přidám - slib plním. :-)
    Tento chlebík byl prvním receptem, který jsem si přepsala na své nové stránky.:-8 Není těžký, postup je popsán podrobněji, spíš pro ty, co by ho chtěli zkusit, ale nepečou denně a "nemají to v ruce".;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: autolýza chleba dlaždice na pečeni dlaždice na pečení chleba pečení chleba na dlaždici sýrový chléba sýrový chléb aby chleba nepopraskal dlaždice na chleba dlaždice na chléb dlaždice na pečení na chleba chleba se sýrem recepty recept na chléb autolíza dlaždice do trouby na pečení chleba autolyza autolíza mouky chleb na dlaždici kváskový chléb autolýza autolýza v pečení chleba pečení na dlaždici