Co se dá udělat z cibule? 10 nejoblíbenějších receptů, a to nejen z české kuchyně
Cibule patří k nejpoužívanějším surovinám v kuchyni, protože tvoří základ téměř každého slaného jídla. I když někdy možná nenápadně. Cibule však může zazářit i v hlavní roli - od kroužků, francouzské cibulačky až po slaný koláč.
Cibule je nejlevnější i nejběžnější surovinou v naší kuchyni. Pokrmům dodává správný chuťový základ, který se liší její úpravou. Syrová cibule se postará o štiplavost a dodá říz, naopak karamelizovaná cibule je jemná a nasládlá. Kromě všestranného využití v kuchyni je cibule také přírodní lék, třeba v podobě cibulového sirupu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se dá udělat z cibule
Cibule nejenže zachraňuje chuť každého jídla, ale cibule pokrmy i zahušťuje a dlouhým dušením zjemňuje. Přinášíme několik tipů, kde si na cibuli pochutnat:
- Saláty: Čerstvá cibule nesmí chybět v žádném zeleninovém nebo luštěninovém salátu. Dodá jim křupavost a lehkou pikantnost. Klasikou je rajčatový salát s cibulí.
- Pomazánky: Do pomazánek přidáváme jak syrovou, tak i smaženou cibulku nebo její nať. Výborně se cibule hodí do rybích i masových pomazánek, do drožďové pomazánky nebo do lahodných luštěninových pomazánek.
- Maso: K masu cibule jednoduše patří. Tvoří základ všech gulášů, většiny pečínek, dušených ragú, výpečků a pokladem s cibulí je také hovězí roštěná. Cibule je součástí mletých masových směsí i marinád na maso.
- Omáčky: Na cibuli vznikají téměř všechny známé omáčky, od svíčkové, rajské, až po boloňskou. K uzenému masu, vepřovému nebo hovězímu se vaří skvělá cibulová omáčka, ve které je cibule v hlavní roli.
- Cibulačka: Francouzská cibulačka je jednou z nejznámějších zahraničních polévek. Karamelizovaná cibulka, bílé víno a na závěr krutonky a sýr zde nesmí chybět.
- Cibulové kroužky: Opravdovou lahůdkou k vínu či pivu, ale i jen tak, jsou smažené cibulové kroužky, obalené v jednoduchém těstíčku. Podáváme je s oblíbeným dipem.
- Cibulový koláč: Tento slaný cibulový koláč k nám přišel ze zahraničí a těší se velké oblibě. Na rychlé těsto ze sušeného droždí vrstvíme smetanový základ, cibuli, sýr a slaninu s kořením.
- Cibulové zelí: Alternativou ke klasickému dušenému zelí je cibulové zelí, které tvoří jen a pouze spousta cibule. Často se zahušťuje nastrouhanou bramborou a dochucuje klasicky solí, kmínem, cukrem a octem.
- Cibulové čatní: Ke grilovanému masu, sýrům nebo paštice nesmí chybět cibulové čatní. Karamelizovanou cibulku restujeme s cukrem a poté zalijeme vinným octem. Výsledkem je delikátní sladkokyselá chuť.
- Plněná cibule: Plněná cibule je výborný zapékaný pokrm, který podáváme s pečivem, salátem či s brambory. Podle chuti cibule plníme mletým masem, šunkou, sýrem a bylinkami.
Milujete tradiční bramboráky? Vyzkoušejte cibuláčky! Tyto cibulové placky jsou vylepšené šunkou a sýrem. Smažíme je na oleji dozlatova a jíme samotné nebo jako přílohu. S přípravou pomůže náš videorecept.
Komentáře