Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cibule patří k nejpoužívanějším surovinám v kuchyni, protože tvoří základ téměř každého slaného jídla. I když někdy možná nenápadně. Cibule však může zazářit i v hlavní roli - od kroužků, francouzské cibulačky až po slaný koláč.

Cibule je nejlevnější i nejběžnější surovinou v naší kuchyni. Pokrmům dodává správný chuťový základ, který se liší její úpravou. Syrová cibule se postará o štiplavost a dodá říz, naopak karamelizovaná cibule je jemná a nasládlá. Kromě všestranného využití v kuchyni je cibule také přírodní lék, třeba v podobě cibulového sirupu

Co se dá udělat z cibule

Cibule nejenže zachraňuje chuť každého jídla, ale cibule pokrmy i zahušťuje a dlouhým dušením zjemňuje. Přinášíme několik tipů, kde si na cibuli pochutnat: 

  1. Saláty: Čerstvá cibule nesmí chybět v žádném zeleninovém nebo luštěninovém salátu. Dodá jim křupavost a lehkou pikantnost. Klasikou je rajčatový salát s cibulí
  2. Pomazánky: Do pomazánek přidáváme jak syrovou, tak i smaženou cibulku nebo její nať. Výborně se cibule hodí do rybích i masových pomazánek, do drožďové pomazánky nebo do lahodných luštěninových pomazánek
  3. Maso: K masu cibule jednoduše patří. Tvoří základ všech gulášů, většiny pečínek, dušených ragú, výpečků a pokladem s cibulí je také hovězí roštěná. Cibule je součástí mletých masových směsí i marinád na maso. 
  4. Omáčky: Na cibuli vznikají téměř všechny známé omáčky, od svíčkové, rajské, až po boloňskou. K uzenému masu, vepřovému nebo hovězímu se vaří skvělá cibulová omáčka, ve které je cibule v hlavní roli. 
  5. Cibulačka: Francouzská cibulačka je jednou z nejznámějších zahraničních polévek. Karamelizovaná cibulka, bílé víno a na závěr krutonky a sýr zde nesmí chybět. 
  6. Cibulové kroužky: Opravdovou lahůdkou k vínu či pivu, ale i jen tak, jsou smažené cibulové kroužky, obalené v jednoduchém těstíčku. Podáváme je s oblíbeným dipem. 
  7. Cibulový koláč: Tento slaný cibulový koláč k nám přišel ze zahraničí a těší se velké oblibě. Na rychlé těsto ze sušeného droždí vrstvíme smetanový základ, cibuli, sýr a slaninu s kořením. 
  8. Cibulové zelí: Alternativou ke klasickému dušenému zelí je cibulové zelí, které tvoří jen a pouze spousta cibule. Často se zahušťuje nastrouhanou bramborou a dochucuje klasicky solí, kmínem, cukrem a octem. 
  9. Cibulové čatní: Ke grilovanému masu, sýrům nebo paštice nesmí chybět cibulové čatní. Karamelizovanou cibulku restujeme s cukrem a poté zalijeme vinným octem. Výsledkem je delikátní sladkokyselá chuť. 
  10. Plněná cibule: Plněná cibule je výborný zapékaný pokrm, který podáváme s pečivem, salátem či s brambory. Podle chuti cibule plníme mletým masem, šunkou, sýrem a bylinkami. 

Milujete tradiční bramboráky? Vyzkoušejte cibuláčky! Tyto cibulové placky jsou vylepšené šunkou a sýrem. Smažíme je na oleji dozlatova a jíme samotné nebo jako přílohu. S přípravou pomůže náš videorecept

Komentáře

Další tipy a triky