Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoláda je pochoutka vyrobená z kakaových bobů, kakaového másla a cukru. Kvalitní čokoláda je v malém množství zdravá. Nekvalitní čokoláda obsahuje palmový tuk a spoustu cukru, který naše tělo nepotřebuje.

Sladké pečení a cukrářské výtvory se mnohdy bez čokolády neobejdou. Čokoláda slouží k mlsání, k dochucení těst a krémů, ke zdobení pohárů a kaší nebo k polévání moučníků, zákusků a nanuků. Čokoláda je jedlým dárkem, cukrovím a dekorací.

Čokoláda v těstech a v krémech

Použijeme libovolnou čokoládu, ale nejlepší jsou ty s nejvyšším obsahem kakaa:

  • Pro obarvení a dochucení krémů musíme čokoládu rozpustit a pak nechat vychladnout, aby byla vlahá, ale přitom stále tekutá. 
  • Obarvení těsta dosáhneme nejen rozpuštěnou čokoládou, ale také čokoládou strouhanou, která v korpusu vytvoří tmavé mapky a tečky.
  • Ganache je oblíbeným krémem, vytvořeným z kvalitní čokolády rozpuštěné v horké smetaně. Směs po vychlazení vyšleháme do hladkého krému.

Čokoláda jako ozdoba a dekorace

Z čokolády lze vytvořit krásné dekorace na dorty, zákusky a jiné moučníky:

  • Čokoládové hoblinky vytvoříme pomocí struhadla nebo škrabky na brambory. Hoblinky udržujeme v chladu, aby se neslepily.
  • Čokoládové ozdoby vytvoříme díky cukrářskému sáčku s ustřiženou špičkou, kterým "kreslíme" na pečicí papír různé tvary. Všechny linky musí být spojené.
  • Čokoládové dekorace (trubičky, vějířky, květiny, lístky a odlévané ozdoby) vyžadují aspoň minimální zkušenost a zručnost cukrářky.

Čokoládové polevy a dochucovadla

Poleva je korunou dortů, řezů, zákusků a jiných sladkostí:

  • Čokoládovou polevu vytvoříme rozpuštěním čokolády s trochou másla, oleje a sladké nebo zakysané smetany. Polevou poléváme moučníky a dorty.
  • Do čokolády namáčíme nanuky, likérové špičky, indiánky, vánoční cukroví i oblíbené truffles. Používáme k tomu všechny druhy čokolády.
  • Čokoládové fondue je báječná omáčka z rozpuštěné ochucené čokolády, do které máčíme kousky čerstvého ovoce, sušenek a marshmallow.

Čokoládové polotovary

Aby byla čokoláda lesklá, pevná a křupavá, musíme ji temperovat:

  • Skořápky na pralinky a bonbóny vyrobíme z temperované čokolády té nejvyšší kvality - takové pralinky nešednou a neroztékají se.
  • Čokoládové košíčky můžeme vyrobit do zásoby - plněné krémem, šlehačkou a čerstvým ovocem chutnají jako ty nejlepší zákusky.
  • Mističky vytvoříme namočením balónku do rozpuštěné čokolády. Plníme je zmrzlinou a vychlazeným krémem a místo umývání je sníme.
Čokoláda je vhodnou surovinou pro zdravé pečené i nepečené dobroty bez cukru - mnohdy i jen ze dvou surovin. Na jeden takový recept se můžete podívat v našem videu. Nepečený čokoládový dortík zachutná nejen vám, ale i vašemu partnerovi:

Sladké drobečky

Čokoládu nemusíme používat jen do moučníků, ale i do nápojů. Velice oblíbené jsou horká čokoláda, čokoládový likér a čokoládové omáčky (například k churros). Hořkost čokolády srazíme smetanou, ušlehanou šlehačkou, ale i ovocným pyré, marmeládou nebo sladkým ovocným sirupem.

Komentáře

Další tipy a triky