Čokoláda je oblíbenou cukrovinkou a surovinou pro přípravu sladkých dobrot
Čokoláda je pochoutka vyrobená z kakaových bobů, kakaového másla a cukru. Kvalitní čokoláda je v malém množství zdravá. Nekvalitní čokoláda obsahuje palmový tuk a spoustu cukru, který naše tělo nepotřebuje.
Sladké pečení a cukrářské výtvory se mnohdy bez čokolády neobejdou. Čokoláda slouží k mlsání, k dochucení těst a krémů, ke zdobení pohárů a kaší nebo k polévání moučníků, zákusků a nanuků. Čokoláda je jedlým dárkem, cukrovím a dekorací.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čokoláda v těstech a v krémech
Použijeme libovolnou čokoládu, ale nejlepší jsou ty s nejvyšším obsahem kakaa:
- Pro obarvení a dochucení krémů musíme čokoládu rozpustit a pak nechat vychladnout, aby byla vlahá, ale přitom stále tekutá.
- Obarvení těsta dosáhneme nejen rozpuštěnou čokoládou, ale také čokoládou strouhanou, která v korpusu vytvoří tmavé mapky a tečky.
- Ganache je oblíbeným krémem, vytvořeným z kvalitní čokolády rozpuštěné v horké smetaně. Směs po vychlazení vyšleháme do hladkého krému.
Čokoláda jako ozdoba a dekorace
Z čokolády lze vytvořit krásné dekorace na dorty, zákusky a jiné moučníky:
- Čokoládové hoblinky vytvoříme pomocí struhadla nebo škrabky na brambory. Hoblinky udržujeme v chladu, aby se neslepily.
- Čokoládové ozdoby vytvoříme díky cukrářskému sáčku s ustřiženou špičkou, kterým "kreslíme" na pečicí papír různé tvary. Všechny linky musí být spojené.
- Čokoládové dekorace (trubičky, vějířky, květiny, lístky a odlévané ozdoby) vyžadují aspoň minimální zkušenost a zručnost cukrářky.
Čokoládové polevy a dochucovadla
Poleva je korunou dortů, řezů, zákusků a jiných sladkostí:
- Čokoládovou polevu vytvoříme rozpuštěním čokolády s trochou másla, oleje a sladké nebo zakysané smetany. Polevou poléváme moučníky a dorty.
- Do čokolády namáčíme nanuky, likérové špičky, indiánky, vánoční cukroví i oblíbené truffles. Používáme k tomu všechny druhy čokolády.
- Čokoládové fondue je báječná omáčka z rozpuštěné ochucené čokolády, do které máčíme kousky čerstvého ovoce, sušenek a marshmallow.
Čokoládové polotovary
Aby byla čokoláda lesklá, pevná a křupavá, musíme ji temperovat:
- Skořápky na pralinky a bonbóny vyrobíme z temperované čokolády té nejvyšší kvality - takové pralinky nešednou a neroztékají se.
- Čokoládové košíčky můžeme vyrobit do zásoby - plněné krémem, šlehačkou a čerstvým ovocem chutnají jako ty nejlepší zákusky.
- Mističky vytvoříme namočením balónku do rozpuštěné čokolády. Plníme je zmrzlinou a vychlazeným krémem a místo umývání je sníme.
Sladké drobečky
Čokoládu nemusíme používat jen do moučníků, ale i do nápojů. Velice oblíbené jsou horká čokoláda, čokoládový likér a čokoládové omáčky (například k churros). Hořkost čokolády srazíme smetanou, ušlehanou šlehačkou, ale i ovocným pyré, marmeládou nebo sladkým ovocným sirupem.
Komentáře